luni, 15 noiembrie 2010

SĂPTĂMÂNA TINERETULUI LA BIBLIOTECA “„TRANSILVANIA'' (8-14 noiembrie)

Aliona GUIVAN,
 bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Tinereţea se învaţă şi prin urmare,
strălucire este acea tinereţe la care au ajuns prin maturitate
G. Călinescu


În perioada 8-14 noiembrie 2010, Filiala “Transilvania” a organizat o suită de activităţi în cadrul Săptămânii Tineretului, evenimentul având o conotaţie internaţională.

Ca scop principal am avut atragerea tinerilor prin implicarea la viaţa publică, iar vizitele doritorilor au servit ca dovadă concludentă a temelor şi activităţilor interesante. În această săptămâna a fost desfăşurată o conferinţă de dezbateri cu titlul: ,,Tinerii în acţiune", unde au participat elevii liceelor “P. Zadnipru”,“M. Berezovschi” şi “C. Negruzzi”, exprimându-şi opinia despre viaţa de zi cu zi a tineretului.

Au mai fost organizate excursii ghidate, expoziţii tematice şi un Flashmob, care a promovat biblioteca în rândurile tinerilor.

În colaborare cu dna Violeta Moraru, profesoară de limbă şi literatură română a Liceului “P. Zadnipru”, am avut deosebita plăcere de a organiza un concurs de eseuri cu tematica: ,,Tinereţea nu are vârstă'', între elevii dornici să-şi exprime ideile şi să-şi expună părerile de interesele lor, de tematica dată, de problemele, care îi preocupă. Au participat elevi din clasele a VII-IX-a, iar ideile unora au fost atât de interesante, că merită apreciate, care ţin să le menţionez: Guţul Arina, elevă în clasa a VII-a "D" consideră că pentru ea tinereţea nu ar putea fi comparată decât cu un fulg, care, căzând din cer, ne face să observâm tot mai mult o strălucire şi o puritate ce o emană, dar care atunci când e mai mare nevoie de el, pentru a ne incita, apropiindu-se de pamânt, dispare. Pur şi simplu nu există. Însăşi viaţa este un mister, un ascuns tainic, ireal. Treptele pe care a păşit şi pe care urmează a le trece nu sunt pur şi simplu hotare dintre păreri, ci pot fi considerate deosebiri dintre idei.

O altă elevă ale cărei idei m-au uimit a fost Hristian Ana, elevă in clasa a VIII-a "B". Ea consideră că timpul e sfoară din care e facută viaţă. Prima parte a vieţii e copilaria. De aceea ea e în inima tuturor viselor+Adolescenţa este etapă parcursă de om mai departe. În această perioadă, noi devenim mai maturi, destepţi şi educaţi. A treia etapă e tinereţea. Ea e cea mai superbă şi veselă parte a scurtei vieţi. Tinereţea e dorită atât de bătrâni, cât şi de copii. Fără îndoială, ca pentru a inţelege tinereţea, trebuie să rămânem mereu tineri. În tinereţe sunt multe clipe de neuitat. Ele sunt atât de pline de bucurie în mare parte, cât şi de tristeţe. Învaţătura se adună la tinereţe, iar cugetul la bătrâneţe.

În cadrul Salonului de Lectură ''Ceaiul de la ora patru" a fost susţinut un recital de poezie şi cântece cu genericul "Tinereţea-floare ce-şi prelungeşte răsăritul", unde membrii Salonului au recitat poezii din creaţii proprii. Această activitate s-a bucurat de un mare succes şi rezonanţă în rândurile participanţilor.

Concursurile ne-au ajutat să descoperim plăcerea de lectură a elevilor, deschizând încă o dată ochii celor prezenţi, precum că lectura e unul dintre cele mai sigure mijloace de formare a personalităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu