miercuri, 22 decembrie 2010

DECEMBRIE – LUNA POVEŞTILOR DE IARNĂ

Eugenia BUREA,
Filiala ,, Târgu-Mureş”


...Iar din această lună de poveste
Cu fulgi şi glas de clopoţei
N-a fost şi înainte mult nu este,
Pînă la noi la bibliotecă dragii mei!


Odata cu redeschiderea Oficiului Copii Biblioteca ,,Târgu-Mureş” şi-a amplificat simţitor spectrul de activităţi pentru micii cititori. Menţionez însă, că cel mai iubit şi solicitat program rămîne a fi Ora Poveştilor. Lumea poveştilor este una specială, în care voinţa omului nu cunoaşte limite. Binele învinge întotdeauna Răul, duşmanii sunt pedepsiţi, iar cei săraci înving vitregiile sorţii. În acest mod, aceste diferenţieri clare dintre pozitiv şi negativ , îl ajută pe copil să-şi însuşească reprezentările morale compatibile cu necesităţile sociale şi idealurile generate de acestea. Dintre cărţile noi primite în bibliotecă, care ne-au servit ca punct de reper în desfăşurarea Orei Poveştilor, cele mai solicitate sunt: Enigma din Pădurea Nestematelor, Bosque, Carmen; Poveştile Albei-ca –Zăpada din seria ,,Înconjurul lumii cu o poveste''; şi cărţile noi apărute din seria Cele mai frumoase poveşti şi în variantă electronică: Cenuşăreasa; Frumoasa din pădurea adormită; Inimă de piatră; Capra cu trei iezi; Crăiasa Zăpezii; Spărgătorul de nuci şi regele Şoarecilor. Şi pentru că suntem în decembrie, prima lună de iarnă, în toiul mult aşteptatelor sărbători, programul Ora Poveştilor a depăşit limitele tradiţionalului, de astă dată căpătînd un specific aparte. Astfel ideea de a-i impresiona pe cei micuţi cu ceva nou şi specific sărbătorilor de iarnă, ne-a reuşit întocmai. În această lună, micii cititori prezenţi la orele de lecturare a poveştilor, pregătiţi deja să-şi intre în rol, au fost surprinşi să audieze de această dată poveşti impresionante: cu Moşi Crăciuni coborînd alene prin hogeaguri, cu clinchete de clopoţei şi peripeţii ale iepuraşilor friguroşi, cu prietenii neclintitului om de zăpadă şi farmecele făcute de Zîna Iarnă şi, bineînţeles, cu brăduţi înveşmîntaţi de sărbătoare. Nelipsită din poveştile de iarnă a fost şi prea frumoasa nepoţică a lui Moş Crăciun Alba-ca Zăpada, pe care copii au perceput-o ca fiind o adevărată crăiasă a iernii, o zînă a copiilor. Şi cum totul este compus din bine şi rău, din bucurie şi tristeţe, în poveştile de iarnă a predominat şi personajul negativ baba Hîrca, care s-a dat drept Alba-ca Zăpada, vrînd sa-i amăgească pe cei micuţi . Apţi deja să distingă binele de rău, copiii s-au aventurat s-o izgonească pe Hîrcă de la sărbătoare, manifestîndu-se ca adevăraţi ocrotitori ai Albei- ca-Zăpada.

Prin intermediul programului Ora Poveştilor le-am oferit copiilor posibilitatea de a trăi în lumea basmelor, de a lua cunoştinţă de valoarea frumosului, a binelui şi a triumfului. Pentru a menţine spiritul încins şi a spori interesul copiilor, la sfîrşitul fiecărei şedinţe a Orei Poveşilor am recurs la nişte modalităţi speciale de conlucrare cu aceştia. Astfel, am organizat mai multe jocuri interactive cu tematica poveştilor lecturate, încurajînd în acest mod spiritul de participare şi dezvoltîndu-le spontanietatea micilor cititori. De asemenea , pentru a consolida nivelul de asimilare a poveştilor am adresat mai multe întrebări relevante răspunsurile cărora erau din conţinutul poveştilor expuse. Copiii au rămas extrem de entuziasmaţi şi au promis că vor reveni cu drag şi la alte ore de poveste.

Eforturile noastre de a-i flata pe cei micuţi cu ceva deosebit, s-au materializat şi în organizarea unei expoziţii de carte intitulată Farmecul sărbătorilor de iarnă. Copiii au manifestat un real interes pentru această expoziţie, răsfoind cu minuţiozitate mai multe din cărţile amplasate pe raftul expoziţional: Poenaru V. Vine, vine Moş Crăciun; Codreanca L., Sania cu zurgălăi; Granaci L., Sărbători Obiceiuri Tradiţii; Colinde, Moş Crăciun şi alte colinde; Florile Dalbe : colinde şi urături; Steaua sus răsare: colinde; Mardare M., Povestea iernii; Feeria iernii: antologie lirică. Orele de Poveste constituie adevărate instrumente de dezvoltare şi consolidare a deprinderilor de lectură, care are un rol deosebit de important în viaţa copiilor. Astfel lectura reprezintă spun autorii D. Murăraşu şi D. Simonescu, o plăcere prin ea însăşi, un mijloc de ieşire din realitatea cotidiană sau o modalitate de cufundare în lumea ideilor şi a frumosului. Aceste momente feerice de poveste oferite micuţilor cititori nu numai ca îi relaxează şi entuziasmează la maxim, dar contribuie şi la dezvoltarea imaginaţiei creatoare a acestora, la înţelegerea frumosului, importante pentru dezvoltarea spirituală şi educarea artistică a copiilor.

Iarna ne aduce cu sine magia sărbătorilor, ne inundă meleagul şi sufletele cu puritatea-i sclipitoare. Aceasta este poate cea mai solidă motivaţie pe care ne-o oferă fascinaţia iernii prin prisma frumosului elevat în date şi obiceiuri străbune, tradiţii şi colinde, poveşti şi basme populare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu