joi, 30 decembrie 2010

GRIGORE VIERU – MEREU O LEGENDĂ VIE

Antonina PAVLOVSCAIA,
bibliotecară, Filiala ,,Târgu-Mureş”

În 2010 activitatea bibliotecii ,,Târgu-Mureş” a fost orientată spre promovarea şi valorificare creaţiei Marelui Poet Naţional Grigore Vieru.



În perioada 14-20 februarie a.c. biblioteca noastră a organizat Săptămîna Grigore Vieru, dedicată aniversării a 75-a de la naşterea Marelui Poet Naţional. Pentru a pune în valoare opera poetului am organizat: Colecţia „Grigore Vieru”, care cuprinde compartimentele: Viaţa şi activitatea lui Grigore Vieru; Interviuri cu Grigore Vieru Poeziile lui Grigore Vieru în culegeri; Cîntece pe versurile lui Grigore Vieru; Grigore Vieru în ediţii periodice. Versuri consacrate lui Grigore Vieru. Remarcată de cititori a fost şi expoziţia jubiliară de cărţi şi fotografii Grigore Vieru, miracol al neamului cu subtitlurile: Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi... Eu toate le deprind de la tine, Moldova, Mamă, tu eşti Patria mea!

Pentru micii cititori am organizat expoziţia de carte cu genericul Grigore Vieru – cel mai iubit poet al copiilor.

Tot cu această ocazie am elaborat şi o lista bibliografică Grigore Vieru în colecţiile Bibliotecii „Târgu-Mureş”.

Nou în activitatea bibliotecii a fost iniţierea concursului literar Grigore Vieru în creaţia proprie a cititorilor Bibliotecii „Târgu-Mureş”. La concurs au participat 19 elevi şi profesori de la Liceul Teoretic ,,Ion Creangă“. Învingătorilor în mod festiv li s-a decernat diplome de către Valentin Marica, directorul Centrului de studii literare ,,Grigore Vieru” din ,, Târgu-Mureş”. Separat de aceste evnimente, tot în această săptămîna biblioteca a organizat şi un şir de alte activităţi: Vernisaj de pictură Grigore Vieru în viziunea elevilor Liceului Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”, prezentat de pictorul Vasile Didic; prezentarea cărţilor pentru copii: Vieru, Gr. Cartea ghioceilor şi Frumoasă-i limba noastră, la care au participat 24 elevi din cl. a 2 - a de la liceul ,,Ştefan cel Mare”; ring intelectual Grigore Vieru – poetul nostru de suflet, la care au participat 34 de elevi ai clasei a 7- a de la Liceul Teoretic ,,Ion Creangă”; Concursul ,,Ghici versul poeziei mele” la care au participat 23 elevi din clasa a 3-a de la Liceul ,,Ştefan cel Mare” ş.a.

Un eveniment important al Săptămânii Grigore Vieru l-a constituit organizarea la 16 februarie a.c. a unei activităţi culturale de anvergură cu genericul M-a strigat cineva?, dedicată aniversării de 75 ani de la naşterea poetului Grigore Vieru, în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio şi Fundaţia Culturală Cezara din Târgu-Mureş. La activitate au participat personalităţi notorii din Chişinău şi Târgu-Mureş, bibliotecari, profesori şi elevi. Momentul culminant al activităţii a fost lansarea cărţii Alb de duminică: Grigore Vieru în evocările scriitorilor din Târgu-Mureş, documentar literar de Valentin Marica, apărută în 2009 la editura Cezara Codruţa Marica, în seria de carte Via lucis. Cu mîndrie şi mari emoţii a fost prezentat CD-ul Alb de duminică la emisiunea Studioului Regional de Radio Tîrgu-Mureş, transmisă în ziua morţii lui Grigore Vieru, la 18 ianuarie 2009, realizată de Valentin Marica, cu participarea scriitorului Nicolae Băciuţ.

În memoria lui Grigore Vieru pe parcursul anului 2010 am organizat un spectru larg de activităţi culturale: prezenaterea ultimei cărţi a a lui Grigore Vieru Taina care mă apără; organizarea în cadrul programului LecturileVerii a orelor de lectură, concursurilor, victorinelor, recitalurilor de poezie, discuţiilor despre Grigore Vieru.

În cadrul programului Săptămâna Uşilor Deschise am organizat o masă rotundă Grigore Vieru – poet al legământului, moderată de Eliza Botezatu, la care au participat profesori şi elevii clasei a 11-a de la Liceu Teoretic ,,Ion Creangă”. Eliza Botezatu a vorbit cu mult drag de Vieru, despre simplitatea şi versurile sale pentru copii, despre tematica creaţiei sale: mama, limba, patria, casa părintească, femeia. Moderatoarea a menţionat că poeziile lui Grigore Vieru nu pot fi traduse în altă limbă, iar chiar de cineva o face, atunci poeziile sunt traduse banal fără armonie şi sunet.

La finele activităţii, elevii au recitat citeva poezii ale marelui poet: A căzut cerul din ochii tăi, Cămăşile, În limba ta precum şi cele mai reuşite versuri despre Grigore Vieru din creaţia proprie ale cititorilor bibliotecii.

În prezent lucrăm la finisarea bibliografiei “Grigore Vieru în colecţiile Bibliotecii Târgu-Mureş”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu