sâmbătă, 11 decembrie 2010

IMPORTANŢA LECTURII ÎN EDUCAŢIA COPILULUI

Tatiana STARÂŞ, bibliotecar, Filiala „Alba Iulia”

Dragostea pentru carte şi lectură trebuie dezvoltată încă din copilărie. Este un adevăr pe care-l cunoaştem cu toţii, dar ce acţiuni întreprindem în realizarea acestui scop? Biblioteca „Alba Iulia”, din start, a pus în capul mesei accentul pe cei mici, iniţiind şi elaborând acorduri de colaborare cu instituţiile preşcolare din sectorul Buiucani. De câţiva ani buni „Alba Iulia” desfăşoară o activitate fructuoasă în acest sens şi, pentru că suntem la final de an şi deceniu, ne-am propus să revedem realizările obţinute în acest segment de activitate, precum şi posibilităţi de îmbunătăţire, de racordare a potenţialului bibliotecii la necesităţile micuţilor.

S-a constatat că un copil care are încă de mic o carte de poveşti în mînă va fi curios să cunoască conţinutul acelei cărţi, să-i vadă imaginile iar apoi, pe măsură ce creşte, să citească poveştile şi să evadeze în lumea lor. La bibliotecă, făcând cunoştinţă cu mulţimea de cărţi, reviste viu colorate, copiii sunt motivaţi să revină pentru a afla ce s-a întâmplat cu personajul care i-a impresionat, să descopere lumea animală şi vegetală a Terrei, să afle cât mai multe lucruri despre ei şi obiectele care-i înconjoară.

Printre partenerii noştri fideli se află grădiniţele nr 183, 185, 164. Obiectivele generale ale acestei colaborări sunt următoarele: să stimulăm copiilor interesul pentru carte şi lectură; să-i familiarizăm cu regulile de comportare în bibliotecă; să-i provocăm la lecturi colective (cu rudele, educatorii ori prietenii mai mari) şi individuale (când vor ajunge să citească de sine stătător).

În acest sens, noi, echipa de la „Alba Iulia”, am elaborat, recent, un program de lectură pentru copiii între 3-6 anişori axându-ne, deocamdată, pe aceste 3 instituţii preşcolare. Genericul programului Povestea săptămânii. Activităţile au loc atât în bibliotecă, cât şi la grădiniţe. În incinta bibliotecii micuţilor le sunt prezentate expoziţiile de carte pentru copii (poveşti, poezii, enciclopedii), apoi picii citesc/răsfoiesc cărţi şi reviste pentru vârsta lor. 

Vizitele copiilor la bibliotecă, precum şi a bibliotecarilor la grădiniţă se transformă într-o sărbătoare a copilăriei. Activitatea bibliotecarului constă nu doar în a le citi o poveste, dar şi de a le stimula interesul, atenţia şi memoria. După fiecare poveste are loc o discuţie asupra personajelor principale sau a celor care le-au plăcut mai mult.

Recent ne-am propus să le prezentăm poveştile şi în format video ori audio. Educatorilor şi copiilor le-a plăcut ideea, iar ce-i din urmă sunt impresionaţi nu doar de poveste, dar şi de jocurile captivante care urmează. Poveştile din cărţile audio sunt citite de actori profesionişti şi acest fapt stimulează copilul să descopere o alta faţetă a lecturii, sporindu-le şi mai mult interesul faţă de carte, de lectură.

Este bine cunoscut faptul că la vârsta fragedă copilul asimilează informaţia mult mai uşor şi pentru toată viaţa. Noi avem obligaţia să le oferim informaţie cât mai diversă şi interesantă pentru a le dezvolta potenţialul. Prin activităţile organizate considerăm, cu bună dreptate, că îndeplinim rolul care ne este atribuit de societate. Rolul de a pune la dispoziţia cititorului informaţia solicitată. Şi deoarece dragostea pentru lectură se cultivă din copilărie, copiii de vârstă preşcolară sunt plasaţi în primul grup ţintă al activităţii noastre. Sperăm şi în continuare să cimentăm şi să dezvoltăm această relaţie colaborare frumoasă cu instituţiile preşcolare.

În final am sugera părinţilor să meargă la bibliotecă pentru a-i permite copilului să-şi aleagă singur cărţile în funcţie de ceea ce îi place. Asta îi va permite să citească gratuit tot ceea ce-şi doreşte şi să-şi lărgească sfera cunoştinţelor. Mai mult decât atât, e bine să împrumute cărţi la domiciliu, astfel se va învăţa ce înseamnă să fii responsabil de un lucru care nu-i aparţine.

Uşile Bibliotecii „Alba Iulia” sunt mereu deschise pentru cei dornici de lectură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu