luni, 13 decembrie 2010

REGELE ŞI SCLAVUL LA 50 DE ANI: ARTISTUL PLASTIC, BASARABEANUL TEODOR BUZU, REÎNTORS LA CHIŞINĂU

Membru al UAP din Republica Moldova, membru al Uniunii Internaţionale a Artiştilor Plastici profesionişti Teodor Buzu revine la Chişinău cu frumoasa ocazie a jubileului de 50 de ani. Deşi se află în Occident, este liber în Tabor, în Republica Cehă, el locuieşte tot în Europa Orientală, străveche poartă de înţelepciune, unde se înconjoară mereu cu îngerii săi înlăcrimaţi din Moldova…

Născut la 3 mai 1960 într-o familie numeroasă de ţărani în comuna Drăsliceni jud. Chişinău, Teodor Buzu îşi face studiile la Liceul de arte plastice „Igor Vieru” din Chişinău, apoi la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. În timp el devine o personalitate notorie de talie internaţională în domeniul artei, făcând pictură de şevalet, artă monumentală, grafică, design grafic, ilustraţie, îmbinând armonios aceste îndeletniciri cu participarea sa la cadrul didactic în domeniul învăţământului artistic preuniversitar şi organizarea, dirijarea procesului de lucru al taberelor de creaţie. Prin pânzele sale el se relevă ca un mare artst, pictor român, care nu poate exista doar prin tradiţia, în sânul căreia s-a născut.

Maestru este deţinător al numeroaselor distincţii şi premii, printre care Cavaler al Ordinului Naţional al României, în grad de Comandor, 2003; Premiul „Excelenţă artistică”, Dubai, 2005; Premiul expoziţiei internaţionale „United”, Slovenia, 2004; Premiul la concursul internaţional de art plastice, Passau, Germania, 2004 şi un şir de alte premii naţionale din republicile Moldova şi Cehia. În palmaresul său are 61 de lucrări personale şi 91 lucrări colective, care şi le-a expus la diferite Saloane din întreaga lume: Germania, SUA, Danemarca, Italia, Romania, Slovacia, Polonia, Suedia, Finlanda, Irlanda, Egipt, Dubai…


Teodor Buzu este unul dintre cei mai buni pictori, pe care i-a dat acest pământ. La o distanţă de 23 ani s-a întors acasă cu o nouă expoziţie, a doua, despre care spune, că orice plecare pentru el este o nouă întoarcere. Pe 10 august la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” a fost lansată expoziţia personală „Eterna chemare ”, prilejuită de ce-a de-a 50-a aniversare a pictorului, la care criticul de artă Alexei Colâbneac, profesorul artistului, făcând o evaluare a muncii titanice (61 de expoziţii personale şi 90 de grup) a lui Teodor Buzu s-a exprimat că el este „ambasadorul culturii pe mapamond”, iar Tudor Braga (critic de artă) a continuat acest gând, spunând că artistul „gândeşte ca un zeu, comandă ca un rege şi munceşte ca un sclav”. Vreau ca pictura mea să fie o energie concentrată, spune Teodor Buzu, o poezie fără cuvinte. Un tablou este o muzică, o poezie, dar vizuală. Pictez, spune dânsul, pentru că atât soarta cât şi creaţia mea se bazează pe miracole – miracolul de a crede că viaţa e frumoasă, că oamenii sunt buni. Sosirea domniei sale la Chişinău înseamnă mult pentru noi, trăitorii de aici. El a adus cu sine un suflu nou, proaspăt, european în tendinţele artei plastice autohtone. Pentru Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, prioritatea căreia o constituie promovarea valorilor culturale umane această incursiune a lăsat în fondul ei de carte un nou album de pictură cu creaţia personală a maestrului Teodor Buzu.

Consemnare: Anastasia Moldovanu – bibliotecar principal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu