vineri, 7 ianuarie 2011

BIBLIOTECA PUBLICĂ „TÂRGOVIŞTE”: 15 ANI DE ACTIVITATE

Raia ROGAC


Cu prilejul aniversării a 15-a a Filialei „Târgovişte” din Chişinău, lucrătorii ei, în frunte cu directoarea, dna Ludmila Plopa, în colaborare cu partenerii de la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, au desfăşurat un bogat şi consistent program cu genericul Săptămâna uşilor deschise.

Acesta a debutat cu o înscenare teatralizată a poeziilor lui Vasile Romanciuc: O furnică în bibliotecă, Carte, ai patrie? şi Cartea, având coloană sonoră melodia Cartea-i surioara mea, susţinută de micuţii de la grădiniţa nr. 119. În continuare elevii din clasa a treia de la Liceul „Dante Alighieri”, ghidaţi de profesoarele Maria Găluşcă şi Vera Triboi, au prezentat recitalurile de poezie intitulate Gânduri despre carte..., Altarul cărţii – biblioteca şi sceneta Lădiţa fermecată. A urmat spectacolul În această viaţă de Gheorghe Urschi, regia Victor Ştefaniuc, interpretat de actorii de la Teatrul „Guguţă”. Aceştia au venit în bibliotecă pentru prima oară, astfel copiii având posibilitatea să vadă îndeaproape păpuşile şi să urmărească jocul incitant al celor care le dirijează.

În cadrul unei alte activităţi, Copiii creează, au participat elevi de la Liceul „Columna”, însoţiţi de învăţătoarea Alina Macarie, care au realizat o serie de desene, inspiraţi din povestea lui Ion Creangă Fata babei şi fata moşneagului. Anticipat ei au vizionat spectacolul montat la Teatrul de păpuşi „Licurici”, având şi o întâlnire cu directorul artistic Titus Jucov. Desenele copiilor au fost expuse în sala de lectură a bibliotecii, iar o altă serie – impresii de pe urma vizionării spectacolelor Pomul lui Goriţă şi Vârcolacii au furat luna – în foaierul teatrului.

Pentru a afla De ce plânge lumânarea?... elevii clasei a şasea de la Liceul „Dante Alighieri”, însoţiţi de bibliotecara Valentina Ciobanu, au venit la întâlnire cu autoarea cărţii astfel intitulate, Raisa Plăieşu. În cuvântul inaugural autoarea a adresat cordiale felicitări bibliotecii şi bibliotecarilor, ea însăşi fiind bibliotecară de profesie, remarcând: „Biblioteca este Casa Mare a cărţii. De la această Casă se deschid toate drumurile în viaţă. Sorbim din carte cele mai frumoase gânduri şi poveţe.” Scriitoarea a mai vorbit despre tematica creaţiei sale, una din cele mai îndrăgite fiindu-i tema religioasă, pe care o cultivă cu multă dragoste şi dăruire de mai mulţi ani. În ultimul timp a început să compună şi muzică. Concludentă în acest sens este cartea Poetul cântă, care cuprinde 15 psalmi. Cartea are o Prefaţă semnată de Nicolae Dabija şi o Postfaţă de Andrei Tămăzlâcaru. Raisa Plăieşu a vorbit şi despre alte cărţi, scrise în diferite perioade ale vieţii. La întâlnire au participat şi doi elevi care frecventează Atelierul de poezie condus de scriitoare, Cornel Bufneac şi Olga Bostan, care au recitat din propria creaţie. În încheiere a fost ascultat un cântec de Raisa Plăiesu, Imn lui Grigore Vieru.

În cadrul Clubului Tinerii la bibliotecă elevii de la Şcoala nr. 5 „Al. Donici” au alcătuit portretul celebrei cântăreţe de operă Maria Bieşu, constituit din următoarele capitole: Viaţa şi activitatea, Studiile, Roluri interpretate, Premii şi distincţii, Aprecieri, Filmografie, Bibliografie. Portretul Mariei Bieşu a fost întregit de aria Cio-Cio-San din opera Madama Butterfly în interpretarea neîntrecutei cântăreţe. Elevelor Dorina Digor, Alina Besconecinaia, Doina Rău, Ana Bulat, care s-au manifestat în mod deosebit, biblioteca-gazdă le-a oferit cărţi.

La lansarea cărţii Desene şi poezii despre profesori şi meserii de Ion Diordiev au participat 70 copii din trei grupe de la grădiniţa nr. 119. Copiii au pregătit un recital de poezii din creaţia autorului. Cu această ocazie au fost prezentate şi alte cărţi de Ion Diordiev: Cine sunt? Ghiciţi, vă rog..., Colorăm culorile, Sportul în culori, Floricele pentru nepoţele, Grădina de legume, ghiceşte-le pe nume, Ghicitori în culori, Ghici, cu ce călătorim ş.a.

La ora cu povestea Lădiţa fermecată elevii din clasa a doua de la Liceul „Dante Alighieri”, împreună cu învăţătoarea Lilia Romanciuc, au învăţat multe proverbe noi despre carte, bibliotecă şi înţelepciune. La o Zi de informare Biblioteca „Târgovişte” – spaţiu de lectură şi informare vizitatorilor le-a fost prezentat flashmobul Biblioteca contează în viaţa ta. În cadrul Zilelor bibliotecii a mai fost organizată expoziţia tematică Târgovişte – cetate a spiritualităţii româneşti, însoţită de o revistă bibliografică, de data aceasta participanţi au fost elevi de la Liceul profesional nr. 1 din capitală. Ei au fost familiarizaţi cu istoria seculară a oraşului Târgovişte, cu personalităţile de vază care au marcat cetatea de scaun a Ţării Româneşti – domnitorii Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, mulţi alţi conducători de seamă. Tot de pe aceste meleaguri a activat o pleiadă de scriitori care au aşezat temelia modernă a limbii române: Ienăchiţă, Nicolae şi Iancu Văcărescu, Vasile Cârlova, Ion Heliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, Alexandru Vlahuţă. Elevilor li s-a povestit şi despre municipiul Târgovişte de astăzi.

Deosebit de interesantă a fost lansarea cărţii „Târgovişte” sub semnul aniversării – o culegere de articole şi iconografie ce alcătuiesc letopiseţul de 15 ani al acestei filiale a BM „B.P. Hasdeu”. Cadrul festiv a întrunit o delegaţie din Târgovişte, condusă de consilierul municipal Mircea Niţă. Din delegaţie au mai făcut parte: Carmen Vădan, directoarea Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”, Victor Petrescu, ex-directorul Bibliotecii Judeţene, care a pus piatra de temelie la fondare a Bibliotecii „Târgovişte” din Chişinău, scriitorii George Coandă, Mihai Stan, directorul Editurii „Bibliotheca”, Tudor Cristea, scriitor, redactorul revistei Litere, publicaţie lunară de cultură a Societăţii Scriitorilor târgovişteni.

Manifestarea s-a bucur şi de prezenţa unor personalităţi precum Mihai Cimpoi, academician, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ianoş Ţurcanu, poet, şef-adjunct al Direcţiei Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, Iulian Filip, poet, Vasile Romanciuc, poet, Larisa Câşlaru, prim-director adjunct al BM „B.P. Hasdeu”, Tatiana Fiodoruc, şef de departament al aceleiaşi biblioteci ş.a.

Cu ocazia celor 15 ani de la fondarea Bibliotecii „Târgovişte”, oaspeţii au adresat felicitări gazdelor, prin filiera amintirilor au făcut o trecere în revistă a activităţilor din cadrul colaborării stabilite pe parcursul acestor ani. În mod tradiţional, tutelarii de la Târgovişte au venit cu o donaţie de carte, constând din ultimele apariţii editoriale din acest judeţ.

După partea festivă a urmat simpozionul intitulat Târgovişte în spiritualitatea românească, moderat de Ianoş Ţurcanu şi la care au participat scriitorii de pe ambele maluri ale Prutului. Au susţinut comunicări: Mihai Cimpoi, Iulian Filip, Vasile Romanciuc, Mihai Stan, Tudor Cristea, Aurelian Silvestru, toţi referindu-se şi la colaborările fructuoase dintre scriitorii de la Chişinău şi cei din Târgovişte, despre importanţa revistei Litere, care contribuie fructuos la întregirea spiritualităţii româneşti.

În continuare au fost lansate şi prezentate cărţile: Confreria. Convorbiri şi confesiuni de Mihai Stan, Târgovişte. Călători străini. Cronicari. Sec. XV-XIX de Victor Petrescu şi Mihai Stan, Vasile Cârlova şi Ion Heliade Rădulescu: Panhymniul fiinţei de Mihai Cimpoi, Dacoursitele. Etropiile de George Coandă, De la clasici la contemporani de Tudor Cristea, Târgovişte, vechi centru tipografic românesc de Dan Simionescu, Gheorghe Buluţă, Victor Petrescu, Bucurii pentru copii, poeţi contemporani din Basarabia, selecţie de Vasile Romanciuc, Cea mai luminoasă vară a iubirii de Ianoş Ţurcanu, Puţinul (m)eu, antologie poetică de Iulian Filip.

Prezentările au fost completate de un recital de poezie susţinut de Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip şi Vasile Romanciuc.

Echipelor de scriitori şi bibliotecari li s-a alăturat un public numeros, reprezentat de profesori şi elevi de la Şcoala nr. 59 „George Coşbuc”, Liceul profesional nr. 1, Şcoala nr. 5 „Al. Donici”, Liceul „Dante Alighieri”, elevi de la Centrul comunitar pentru copii „Vatra”, Liceul „Columna”, copii de la grădiniţa nr. 119 ş.a. Fiecare instituţie şcolară a prezentat un program artistic, compus din cântece, poezii, scenete.

Astfel, pe parcursul Săptămânii uşilor deschise au fost desfăşurate 30 de activităţi pentru toate categoriile de utilizatori cu un număr de aproape 600 de participanţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu