miercuri, 9 februarie 2011

OAMENII – BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE: BIBLIOTECA “I. MANGHER” LA 20 DE ANI

Biblioteca "I. Mangher" pe parcursul celor 20 de ani a susţinut dezvoltarea şi diversificarea serviciilor comunitare şi extramuros, a realizat activităţi de cooperare eficientă cu comunitatea - utilizatori, fondatori, societatea civilă în realizarea proiectelor, programelor şi serviciilor. Efortul de cercetare este remarcabil, ceea ce a dus la calitatea lucrărilor bibliografice. Realizările cu succes se datorează echipei de profesonalişti condusă de Anna Baţmanov.

Odată cu anii, Anna Baţmanov a dobândit o bogată experienţă, şi mai ceva, un simţ deosebit instinctiv, ceea ce provine, pur şi simplu, din faptul că practicarea profesiunii dezvoltă şi aptitudini ca pasiunea, curiozitatea pentru tot ce generalizează serviciul ei, zi de zi, fie, să dea sfaturi înâelepte colegelor şi bibliotecarilor de rând în chestiunile cele mai diferite, desluşindu-şi măiestria şi tehnica în deservirea utilizatorilor bibliotecii. Se împlica în coordonarea tuturor proiectelor ce se derulează în reţeaua BM “B.P. Hasdeu”. Dumneaei menţionează activităţile educative pe care le fac colegele şi anume, tabăra de vară, teatru, sala de sport, excursii de lucru cu elevii, confecţionarea de materiale de artă, lecţii demonstrative atât pe linia organizaţiei şcolare, cât şi metodice. Atmosfera creată de doamna directoare este de cordialitate, lucru serios, exigenţa în ceea ce priveşte perfomanţa bibliotecarilor, multe dintre ele sunt de nivel şi categorie superioară! Colegele o susţin ca pe o doamnă sensibilă, camaradă, destoinică, omenoasă, permisivă şi elegantă în comportament.


Care e relaţia bibliotecii cu cititorul? Cartea? Comunicarea? Iată că, numai printr-un singur cuvânt ne putem afla la capete opuse: dacă numai un cuvânt diferenţiază bibliotecarul de cititor, o frază întreaga ar fi de neînţeles. Doamna Baţmanov are în vedere, că cuvântul în sine nu duce nicăieri, dacă starea în care este spus, nuanţele, care circulă o dată cu expresia verbală a bibliotecarului sunt indispuse. Cuvintele trebuie să fie punţi de întelegere, ele reprezintă un limbaj noţional; nu prin cuvinte ne întelegem, ci prin starea psihică de a transmite. E un drum anevoios, dar şi de nestrăbătut. Un bibliotecar întelept pune cap la cap un lung şir de cărţi, unele greu de înteles, logica generală ce le uneşte ne face să sperăm, că le vom descoperi sensul, fie, spiritul care se confundă adesea cu bunul-simţ, şi asta, cu atât mai multă exactivitate, cu cât această reflecţie ne duce la situaţii concrete şi precise în documentare şi activitatea cu utilizatorii. Biblioteca demnă de acest nume, cititorul şi activităţile din cadrul ei, toate, nu încep decât rareori cu scrisul. Se cere, în mod normal, o culegere prealabilă de informaţii, realizată prin cercetare documentară, fie prin alte căi de manifestări culturale. Astăzi, Biblioteca I. Mangher reprezintă împlinirea unui vis şi a unei mari ambiţii.

Rubrică susţinută de Svetlana VIZITIU

3 comentarii:

  1. Поздравляю дружный коллектив с успехами! Молодцы!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare e bun acest colectiv! Felicitari si urari de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ярких bam дней,полета фантазии,взаимной любви и крепкого здоровья!

    RăspundețiȘtergere