joi, 10 martie 2011

DEZVOLTAREA MORALĂ ŞI ESTETICĂ A COPILULUI PRIN LECTURĂ

Valeria BEŢIVU,

bibliotecar filiala «Ovidius»,

masterand anul II,

USM, catedra «Biblioteconomie şi Asistenţă Informaţională»


Copilăria este inima tuturor vârstelor
(Lucian Blaga)

La vârsta şcolară lectura constituie cea mai bună modalitate de a stabili contacte emotive cu valorile spirituale şi morale. Poveştile, povestirile având ca eroi copii de vârstă apropiată, cu care deseori copilul se poate identifica, este genul de literatură menită să încânte copilăria. Implicarea bibliotecilor constituie paşi importanţi pentru a cultiva la copii gustul pentru lectură. Astfel se formează pentru copii un mediu de viaţă social şi cultural favorabil dezvoltării lor intelectuale, morale şi estetice.

Motivarea utilizatorilor pentru lectură depinde şi de efortul pe care îl face fiecare bibliotecă în parte, inclusiv organizând lansări şi prezentări de carte. Iar întâlnirea scriitorilor cu cititorii este tot o bucurie, căci pentru ei scriu, deci îi interesează cum reacţionează ei la ceea ce scriu, ce cred despre cărţile lor. Recent la filiala ,,Ovidius'' a avut loc o astfel de activitate emoţionantă. Întâlnirea cu scriitoarea Nina Slutu-Soroceanu a adunat în incinta bibliotecii un grup de cititori din clasele a III «A» şi a III «B» de la gimnaziul nr. 53, însoţiţi de învăţătoarele Natalia Rufanda şi Ecaterina Fortună.

Înainte de a-şi prezenta cărţile - ,,Împreună cu Binuţu'' şi ,,În Papagalia'' (carte de colorat) - scriitoarea a dorit să afle mai întâi informaţii despre copiii care au venit la activitate. Astfel învăţătoarele au prezentat elevii, menţionând că sunt sârguincioşi, dornici să înveţe poezii, să participe la concursuri literare. Deosebit de harnici sunt elevii din clasa a III «A», care de multe ori au ocupat locuri premiante la olimpiadele municipale la diverse obiecte de studiu. Este bine organizată şi lectura extraşcolară: elevii duc evidenţa cărţilor citite, iar la sfârşit de an mulţi din ei au obţinut diplome ,,Cel mai bun cititor'' din clasă. Ei au obţinut aceste succese deoarece majoritatea sunt abonaţi atât la biblioteca şcolară cît şi la biblioteca ,,Ovidius'', astfel au reuşit să citească foarte multe cărţi interesante.

Neobişnuit a fost începutul dialogului interactiv al scriitoarei Nina Slutu-Soroceanu, care le-a propus copiilor din start o întrebare provocatore: când şi de ce au fost fericiţi? Răspunsurile copiilor au dovedit că au o înţelegere destul de conştientă a acestui fenomen. Ei sunt fericiţi atunci când sunt alături de părinţi, pentru că sunt sănătoşi, când primesc o notă bună sau un cadou, neuitând să menţioneze: atunci când sunt la o întâlnire cu un scriitor. Concluziile moralizatoare au venit de la sine: este minunat să avem familii unite, să ne iubim şi respectăm bunicii, părinţii, fraţii şi surorile. Anume despre aceste sentimente le vorbeşte autoarea în cărţile sale, eroii cărora sunt copii buni la suflet, deseori incluzând amintiri ale propriilor săi copii de când erau mici, ilustrate cu desenele lor naive de atunci, subtitlul cărţii «Împreună cu Binuţu» fiind foarte semnificativ: carte despre frăţie. Cu mult drag copiii au ascultat şi poeziile despre poznele ce au loc în ţara minunată şi fascinantă numită Papagalia. Pe parcurs copii au avut mai multe întrebări către autoare: la ce vârstă a început să scrie poezii (de la 11 ani), care a fost prima carte editată (,,La bunica în ogradă''), care sunt sursele de inspiraţie (copiii), care va fi subiectul următoarei cărţi (se va numi «Bujorel» şi va fi predestinată preşcolarilor) etc.

Copiii au venit cu o surpriză neaşteptată de autoare: i-au dăruit desene făcute de ei în baza povestirilor din cărţile sale şi i-au dedicat o poezie, scrisă chiar de ei, pe care au recitat-o în cor.

Scriitoarea Nina Slutu-Sorceanu a apreciat dorinţa lor şi elanul mare pentru lectură şi a îndemnat copii să citească mereu, să fie curioşi de a afla cât mai multe. Deoarece numai celui căruia i s-a insuflat în copilărie gustul pentru lumea minunată a cărţii, va căuta şi îşi va găsi timp pentru această activitate benefică pentru minte şi suflet.

Ne bucură faptul că la întrebarea «Ce este biblioteca?» ingeniozitatea copiilor nu a avut margini, remarcându-se instituţia dată ca «o taină minunată pe care o descoperim mereu». Îi invităm şi îi aşteptăm cât mai des să descopere această taină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu