vineri, 4 martie 2011

OAMENII - BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE

Dragi colegi! Vine 8 martie, asta ne bucură mult, pentru că, în această zi, doamnele vor fi apreciate de două ori mai mult! Ca urmare, ridicate în slăvi de ziua bibliotecarilor, la 23 aprilie - întreit! Oricum ar fi, fapt e că meseria noastră nu se găseşte între cele mai solicitate, dar nici între cele evitate! Vreau sa va felicit, din toată inima, dorindu-vă numai bine! Avem o profesiune intelectuală, respectată, nu ne distribuie putere, influenţă sau venituri superioare (precum inteligenţa noastră), dar ne conferă satisfacţii, vocaţia fiind considerată unul din motivele de bază în alegerea acestei profesii. Inteligenţa presupune cultura generală, şcoala vieţii. Înseamna, că poţi să te adaptezi la cerinţele vieţii, să fii capabil să înveţi din greşelile trecutului şi să perfecţionezi, mai mult de atât, să tinzi către perfecţiune. Înseamnă, să fii capabil să guşti o glumă bună, nu mă refer la un banc, poate fi ceva spontan. Deşteptăciunea nu se poate obţine doar într-o anumită direcţie; eşti deştept dacă absolvi o facultate cu 10, eşti deştept, dacă faci un extraterestru. Poate, în viaţa de zi de zi… nu prea te descurci, şi la serviciu, problemele nu se mai termină. Se pare, că un om care e cu adevărat întelept, va găsi întotdeauna, o metodă de îmbinare a inteligenţei cu deşteptăciunea. Asta presupune Înţelepciune.


Deci, sa discutăm despre întelepţii reţelii BM “B.P. Hasdeu”, să începem cu cei, mai în vârstă şi dăruiţi meseriei noastre!

Nu sunt multe profesiuni care-i permit omului să muncească în continuare până la adânci bătrâneţe în aceeaşi direcţie, adică să rămână cu aceeaşi preocupare activă, dar doamnele noastre pensionare - Larisa Cozina, Elena Ichim, Sofia Fincheli - activând, în prezent, în Oficiul Schimb şi Rezervă, Deparatamentul Organizarea Colecţiilor , susţin, că sunt fericite şi mai câştigate prin faptul, că nu trebuie să-şi întrerupă brusc activitatea prin pensionare; ele pot continua cât pot să muncească cu o pricepere şi o experienţă tot mai bogată: sentimentul fortifiant al utilizării şi al capacităţii de a munci, dublat de însăşi activitatea depusă, fizică şi intelectuală, contribuie direct la prelungirea şi menţinerea tinereţii, a sănătăţii şi a vitalităţii. De altfel, nouă ni se pare, că vioiciunea spirituală este mai importantă în viaţa de toate zilele. Unui om ajuns în a doua jumătate a vieţii, nimeni nu-i mai pretinde performanţe fizice sau intelectuale. Performanţele spirituale, însa, o minte activă, clară, creatoare şi prodigioasă, au o viaţă mai îndelungată… cu condiţia respectării unor reguli de viaţă activă! Foarte muncitoare, profesioniste, cu o vastă experienţă împărtăşita, sociabile şi cu o imagine foarte bună în reţeaua BM “B.P. Hasdeu”, vesele, cultivate, doamnele noastre consideră important orice proces în lucrul bibliotecii, şi anume, atunci când depui mult suflet. Concluziile sunt simple: o echipă unită, o muncă enormă şi rezultate bune! Mulţi ani şi sănătate, dragile mele colege!

Svetlana VIZITIU

Un comentariu: