miercuri, 2 martie 2011

OAMENII – BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE: TINERII BIBLIOTECARI

Danilea GORINCIOI: Nu demult, promovată în funcţia de manager al Departamentului Organizarea Colecţiilor, zice, că nu are multe ce povesti, viaţa ei personală e tabu. Venită din raionul Ungheni, cu gândul sa se facă regizoare TV, ghinionul însa a fost - că nu se faceau în acel an grupe de acest gen, s-a hotărât atunci, să dea actele la facultatea de Jurnalism şi Ştiinte ale Comunicării, USM, sperând să se facă jurnalist bun. Întâmplarea face să ajungă unde a ajuns, şi - nu regretă de loc - în reţeaua BM “B.P. Hasdeu”. Are ea uneori gânduri nostalgice, ca să nu mai zică de faptul, că multă lume consideră, că domeniul în care activează, în prezent, i se potriveşte caracterului. Ce-şi doreşte? Familie, copii… Pe plan profesional: va dura mult timp pâna se va realiza, Nu-i pare rău, că lucrează la Hasdeu, de fapt, e mândră: în scurt timp de activitate şi-a putut demonstra calităţile şi abilităţile profesionale, paralel facând masteratul în managementul instituţiei infodocumentare. Atât succesul, cât şi fericirea, depind în mare măsura de capacitatea noastră de a ne exprima, - se dă cu părerea, Daniela, deci, şi munceşte mult, şi îsi propune, în primul rând, să fie ea însăşi mulţumită de ceea ce face. Paralel, îi place mult să citească şi, cine-ar fi gândit, - să asculte muzică la volum tare. Studiază de sinestătător engleza şi spaniola, prin ritmul melodios al limbilor, spre nedumerirea unor persoane, acest lucru îi reuşeste de minune. I-ar plăcea să viziteze Londra, Spania şi Mexic. Spaniola a început s-o înveţe prin telenovele, deşi nu este fan înrait al acestora; le priveşte, în dependenţă de subiectul filmului sau actori principali. Este încrezatoare în puterile sale profesionale, iar acest lucru oferă deja un câştig în jumătate, Daniela menţine cu acurateţe blogurile Departamentului Organizarea Colecţiilor pe site-urile www.hasdeu.md, la fel, şi pe facebook şi flickr etc., completându-le şi reînnoindu-le cu noi informaţii, încercând să promoveze cartea ca fiind un rău necesar, redând fiecărui utilizator importanţa lecturii. Speră, să-i reuşească în acest an, să deschidă un newsletter: un mod de promovare a cărţilor şi bibliotecii în comunitate, astfel, şi realizarea unui Jurnal al cărţii: o exprimare din perspectiva unei cărţi. Mai zice, că tinde spre perfecţiune, pentru o imagine bună în toate activităţile, ce cuprind universul profesional al ei. Să fie la înălţime…


Are idealuri, pentru care, nici un sacrificiu, nu i se pare prea neînsemnat. Perseverentă, cu perspective, experimentală, principială, adesea neconvingătoare din lipsă de experienţă, dar foarte bună şi omenoasă: spun colegele despre Daniela. E tânără, are mult timp înainte: viaţa o va testa pentru a dovedi cât de serioasă este cu privire la îndeplinirea obiectivelor sale. Obstacole apar mereu: invidioşii, greşeli şi eşecuri, dezamăgiri, tentaţii de a renunţa la unele visuri. E foarte important să ai voinţă şi să nu te supui instinctelor. Aceasta în cazul în care devine important să urmareşti judecata înteleaptă a lui Winston Churchill, care a spus: "Niciodată, niciodată, nu cedati niciodată''.

Irina TUTUN: Cuminte, educată, cultă, foarte muncitoare, cu o mare pasiune pentru meseria sa, fiind mereu în recunoaştere, în căutare şi prelucrare a surselor informative. Este o persoană responsabilă şi specială; cu un univers cultural bine conturat, se remarcă prin iniţiativă, receptivitate la solicitările profesionale, echilibru emoţional, cunoştinţe teoretice şi practice, rezistenţă la sarcini repetitive şi stres, integare în orice colectiv. Modestă, tacută, dar sociabilă, Menţinerea unei atmosfere colegiale şi a unor bune relaţii de muncă (atât cu subordonaţii, cât şi superiorii) este punctul ei forte. Cu aptitudini de lucru cu cartea, ştie bine cum se alcătuieşte o bibliografie, cum se caută un document etc., mai presus de toate, este o persoană, pentru care nevoia de a citi face parte dintr-un fel de metabolism cultural. Are mult drum şi timp înainte de parcurs, cu speranţe de a se realiza pe masura puterilor sale. Un lucru sigur: în drumul acesta, pasiunea pentru meserie contează foarte mult!

                                                                                                   Svetlana VIZITIU

Un comentariu: