joi, 3 martie 2011

OAMENII – BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE: TAISIA FOIU

Taisia Foiu, manager CID, BM “BP Hasdeu” - specialist în domeniul biblioteconomiei, bibliografiei, cercetării bibliografice. Licenţiată, Facultătea de Biblioteconomie, Universitatea de Stat din Moldova (1986).


Bibliograf superior(1986-1990), bibliograf principal (1990-2004) la BM „B.P. Hasdeu”, responsabil şi coordonator al direcţiei Bibliografii locale. Din 2005 manager al Centrului de Informare şi Documentare „Chişinău”.

Autor, coautor, redactor al bibliografiilor, biobiliografiilor, elaborate şi editate de BM. A fost la începuturile cercetării bibliografice a BM „B.P. Hasdeu”. Alcătuitorul primei bibliografii: Alexei Mateevici (1992), seria Bibliografie Basarabiană. Autorul şi coautorul bibliografiilor: Mihai Cimpoi (2002); Biblioteca Municipală: 125 ani de activitate (2002); Biblioteca Municipală în presa (2002-2006); Bibliografia Municipiului Chişinău (1995); (1999-2004); Ion Ciocanu (2005). Bibliogrfaii digitale: George Meniuc (1998), Dimitrie Cantemir (2003), Chişinău şi chişinăuieni în arta plastică (2011). A redactat peste 25 de bibliografii.

Deşteaptă, modestă, foarte omenoasă şi cumpătată din fire, sociabilă şi comunicabilă, cu o responsabilitate şi corectitudine enormă; prin funcţia ei dispune de calităţi manageriale înalte. Pentru ea meseria este o frumoasă profesie, o meserie care nu se părăseşte seara odată cu hainele de lucru; mereu lucrează la detalii şi acasă. S-a născut în Ungheni, unde după absolvirea Institului Agricol, a fost repartizat cu serviciul tatăl ei. Avea doar un anişor, când s-au transferat cu traiul în Faleşti. Mamă ei, originară din Ukraina, era profesoară de biologie, ulterior, şef de studii; tatăl - moldovean, funcţionar în domeniul agricol. Taisia este unicul lor copil. A fost dorinţa ei să urmeze Biblioteconomia; a impulsat-o şi faptul, că mama prietenei mele lucra la Biblioteca Centrală din Făleşti, în spaţiul căreia, Taisia deseori îşi petrecea timpul, mai cu seamă, iernile, citind şi practicând arte decorative; uneori, ajutând-o bibliotecara cu lucrul. Era cuprinsă enorm de acea atmosferă. Avea şi o prietenă, la fel de citită, cu o bibliotecă mare în casă, de unde împrumuta, pentru acea vreme, cărţi rare şi deficitare. Nici în casa ei nu lipseau cărţile, în special, literatura informativă şi enciclopedică: de aici rezultă înclinarea ei pentru activitatea bibliografică. Toate acestea amănunte au soluţionat-o în alegerea meseriei bibliotecare. Şi părinţii au susţinut-o: mama nu dorea ca fiica să profeseze, la fel ca ea, afirmând, ca biblioteca la acelaşi nivel continuă procesul învatamântului, însă, “fără nervi”. Nu-i pare rău, a ales specialitatea cu conştiinţă, de astfel, zi de zi, se ocupă cu ceea ce iubeşte într-adevăr. O face cu plăcere şi dornicie. Meseria o învioreaza, uneori o epuizează, însa consideră, că aici mediocritatea nu e permisă. După părerea ei, puţine profesiuni cer atâta competenţă, dăruire şi umanism! - pentru că, nu se lucrează doar cu un material bibliografic sau în căutarea surselor informative la raft; este mult mai complicat, şi materialul trebuie să fie preţios, la fel de apreciat şi… sensibil, precum omul în devenire. Întrezărind viitorul, sondând şi chestionând diferite dimensiuni ale personalităţii, un bibliograf prin căile şi sursele lui, instruieşte, îndeamna, cultivă, corectează, perfecţionează şi evaluează neîncetat procesul formării şi desăvârşirii calităţilor necesare utilizatorului bibliotecii. Consideră, că un bibliotecar exemplar găseşte răspunsul la orice întrebare, chiar şi atunci, când habar n-are despre ce e vorba! Cititorul, solicitând o carte sau o informaţie, trebuie să fie convins, că poate solicita şi o discuţie interesantă în persoana bibliotecarului. Rolul bibliotecarului  in  constituirea culturii informaţionale a cititorului: competenţa, erudiţia, acumularea cunoştinţelor şi autodezvoltarea permanentă, capacitatea de a fi într-un pas cu prezentul, dar şi să fie un pedagog şi psiholog bun.

Referitor la dificultăţi profesionale, nu există greutăţi pentru soluţionarea lor; de obicei, serviciul ei necesită mai multe cerinţe şi înfaptuirea lor, în special, prin regimul “imediat”; deci, în scurt timp, esti nevoit s-o faci foarte bine! Contează mult ajutorul calitativ din partea colectivului. Îi place să comunice cu directori şi şefi de biblioteci competenţi! Propune ca bibliotecarii să aibă mai multă iniţiativă, dorinţe, nu să aştepte indicaţii de sus! Să-şi facă mai mult timp pentru arta profesională, discuţii individuale cu cititorii, căutări si cercetare a surselor, cât de mici, însa, utile pentru bibliotecă si utilizatorii ei.
Svetlana VIZITIU

4 comentarii: