vineri, 11 martie 2011

OAMENII – BRANDUL BIBLIOTECII MUNICIPALE: ÎNSEMNĂRI DESPRE LIDIA KULIKOVSKI (din impresii personale)

Doamna conf. univ. dr. Lidia Kulikovski şi-a dorit dintotdeauna să lucreze într-un mediu cu oameni cultivaţi, creativi, cu personalităţi de excepţie. Când era adolescentă, visa Parisul, trăind în boemă, voia să călătorească, să aibă multe experienţe, să cunoască cât mai mulţi oameni, să scrie.

S-a născut în com. Nicoreni, raionul Drochia, a absolvit Facultatea de filologie, specialitatea biblioteconomie şi bibliografie, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, a început cariera sa ca bibliotecară, apoi a lucrat în diferite servicii, ca în 1990 să intre cu drepturi depline în directoratul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Era foarte tânără, cu familie, avea două fiice micuţe... Nu era o ipostază prea comodă, exigenţele erau mari, dar a trebuit să se adapteze rapid, să devină mai „bărbată”, mai sigură pe sine. În fiecare zi avea de a face cu oameni şi caractere diferite. Sub conducerea dnei L. Kulikovski se formează un climat intelectual normal, dar uneori au loc şi momente de tensiune. Important însă, până la urmă, e faptul că lucrurile stau bine. Utilizatorii se bucură mult de manifestările desfăşurate, serviciile prestate, iar directorul general al BM este apreciat, respectat. În prezent BM „B.P. Hasdeu” are o bună echipă de manageri, specialişti cunoscuţi şi respectaţi în breaslă. Trebuie să menţionez că dna L. Kulikovski are încredere în tinerii specialişti, îi provoacă la competiţie, îi încurajează la fapte demne pentru un bibliotecar.

Având o natură neconflictuală, pacifistă, cu ea poţi să vorbeşti absolut despre orice, de la probleme de specialitate până la lucruri care ţin de viaţa cotidiană. Apropiaţi îi sunt mulţi dintre colaboratorii BM, oameni de spirit, prieteni statornici. Are pasiunea de a scrie, pentru că nu poate să rămână indiferentă faţă de ce se petrece în jur. Şi nu poate să nu se exprime despre evenimentele la care este martoră, pentru că e cronicar în suflet. Dacă e o lansare de carte, simte nevoia să împărtăşească şi altora din ceea ce a auzit, a văzut şi a simţit. Cărţile, articolele Domniei Sale reunesc note, impresii, recenzii, comentarii, teme la domeniul biblioteconomic, interviuri cu personalităţi. Se simte firesc în toate ipostazele, o atrage tot ce are legătură cu literatura, arta şi cultura. Pasiunea pentru teatru se explică prin faptul că acesta este o artă totală.

La oameni, în general, apreciază bunăvoinţa, sensibilitatea, creativitatea şi umorul. Cred că ar fi pus inteligenţa pe primul loc... Dar îşi dă bine seama că sunt destui indivizi cu răutate şi vanitate. Nu-i plac ipocriţii, cei care nu-şi asumă răspunderi. Respectă oamenii ce au caracter ferm, demnitate. Una dintre marile sale bucurii este prezenţa unor prieteni (puţini, dar buni), care îi simt stările sufleteşti, o susţin, o încurajează. Ei par să-i fie o fortificaţie.

Am observat că nu-i displace deloc să meargă la piaţă. Acolo observă lumea, pulsul vieţii obişnuite. Iar în după-amiezile libere mai şi găteşte. Acasă este locul în care este înconjurată de persoanele şi lucrurile dragi, de cărţi, tablouri şi multe, multe flori.

Are destule griji, dar îşi cultivă voluntar un optimism de rezistenţă, ca să nu-şi piardă cheful de a mai face ceva bun. Este o fire independentă, o personalitate fermă, deşi nu îi este uşor ca în condiţii de criză să facă faţă lucrurilor atât la serviciu, cât şi acasă. Ştiu că are o familie frumoasă. I-a fost în multe împrejurări foarte greu, dar nu a cedat. Cu cele două fiice are un fel de relaţie bazată pe o tandră camaraderie: sunt fiinţele cele mai preţioase pentru ea. Sunt deja mature şi discută cu ele despre toate, străduindu-se să rezolve toate problemele, pentru că acestea nu ocolesc pe nimeni.

Aşa este doamna dr. Lidia Kulikovski: liberală în gândire, democrată în fapte şi convingătoare că activitatea dumneaei este necesară pentru societate. Îi urez cu ocazia jubileului tradiţionalul La mulţi ani!

Svetlana VIZITIU

5 comentarii:

  1. Хороший, добрый человек и Большой интеллигент!

    RăspundețiȘtergere
  2. Хороший, добрый человек, Интеллигент с Большой буквой!

    RăspundețiȘtergere
  3. Biblioteca Târgu-Mureş18 iulie 2011 la 12:55

    ...si optimista !

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place mult Doamna Directoare, si o admir! Se vede bine ca e buna la suflet si stiu ca este iubita si vorbita numai de bine de bibliotecare!
    Multi ani inainte, sanatate!

    RăspundețiȘtergere