vineri, 4 martie 2011

CV ŞI SCRISOAREA DE INTENŢIE – TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII, SĂ SPUI ŞI SĂ FACI

Cristina BALANUŢA,
Bibliotecar, Biblioteca „Transilvania”

Cel care spune că nu se poate face ceva,
nu ar trebui să-l întrerupă pe cel care chiar face.


Recent Biblioteca “Transilvania” s-a desfăşurat o lecţie bibliografică intitulată: „CV şi scrisoarea de intenţie - tot ce trebuie să ştii, să spui şi să faci” având drept scop: Informarea şi studierea tehnicilor de elaborare a unui CV perfect şi a unei scrisoare de intenţie cât mai reuşite. Pentru atingerea scopul vizat s-au propus mai multe obiective:

 prezentarea detaliată a noţiunilor de CV;
 studierea mai multor tipuri de CV;
 modalităţi de elaborare a unui CV perfect;
 prezentarea sensului “scrisoare de intenţie”;
 elaborarea unui CV şi a unei scrisori de intenţie.

Participanţi: elevii clasei XII-a, limbi moderne de la Liceul Teoretic “Gaudeamus”.

CV-ul perfect reprezintă o modalitate inedită şi inovatoare de a-ţi scoate în evidenţă talentele făcândule dezirabile pentru cel care urmează sa-ţi ofere un loc de muncă. De aceea s-a hotărât că este necesar o astfel de instruire a tinerilor, fiindcă pentru a obţine postul pe care ţi-l doreşti cu adevărat, trebuie să oferi răspunsul la o întrebare esenţială pe care ţi-o adresează viitorul angajator: Ce poţi să ne oferi ? Răspunsul la această întrebare reprezintă discursul de prezentare CV şi scrisoarea de intenţie - tot ce trebuie să ştii, să spui şi să faci.

În urma acestei lecţii tinerii au învăţat cum să îşi scoată în evidenţă în mod convingător şi succint acele trăsături care îi deosebesc de ceilalţi. Au învăţat care sunt tehnicile de convingere în momentul redactării unui CV şi a unei scrisori de motivaţie redactate în procesul de recrutare şi nu în ultimul rând au aflat de literatura de unde se pot inspira pentru o mai bună cunoaşterea a tehnicilor de redactare a unui CV şi a unei scrisori de intenţie.

A încerca să obţii un serviciu este ca şi cum ai merge la o întâlnire amoroasă. Nu ai obţine nimic dacă ai face doar o listă cu tot ce ai realizat până atunci. Trebuie să ştii cum să trezeşti interesul de tine ca persoană, de viitoul tău şi de modul în care acesta ar putea avea o legătură cu persoana din faţa ta pentru a avea şansa să stabileşti un raport cu ea.

Lecţia bibliografică a permis tinerilor să se implice într-o adevărată discuţie şi dezbatere pe marginea subiectului pus în descuţie şi s-a dovedit faptul că tinerii sunt cointeresaţi de modaliatea redactării unu CV, a unei scrisori de intenţie mai ales că în curând ei absolvesc liceul şi urmează să-şi formeze o carieră.

Elevii după ce au audiat mai mult de jumate de oră informaţia vizată în subiect au fost puşi în situaţia de a redacta o scrisoare de motivaţie în baza unui anunţ de angajare. La început li se părea o nimica toată, dar când au fost puşi faţă în faţă cu încercarea au înţeles că explicarea şi argumentarea unei motivaţii este mult mai serioasă şi cere cunoştinţe.

Lecţia s-a încheiat cu evaluarea scrisorilor de motivaţie scrise de către elevi, aprecierea lor. Într-un final ei s-au ales cu un bagaj mai larg de cunoştinţe în ceea ce priveşte redactarea CV-ului şi a scrisorii de motivaţie, cu o practică de redactare a acestor instrumente şi nu în ultimul rînd cu câte un exemplu de model de CV european şi câte un model de Scriosare de intenţie.

Nici elevii nu ne-au lăsat aşa pur şi simplu. Cu o surpriză uimitoare ne-au luminat feţele. Un mesaj de felicitare cu ocazia venirii primăverii în limba chineză aşezat pe note muzicale. A fost uimitor!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu