luni, 11 aprilie 2011

CE ÎNSEAMNĂ A FI PATRIOT?

Zinaida BILEAC,
Sef oficiu,
Filiala “Transilvania”


A fi PATRIOT înseamnă: a fi cinstit, a avea conştiinţa curată şi o inteligenţă vie, a avea un arbitraj filozofic pentru compatrioţii tăi; în fine, un criteriu, din care să reiasă principiul că viaţa ta aparţine tuturor şi că tu nu eşti decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea şi gloria ţării tale.

Într-o intensitate sporită de activităţi culturale în reţeaua BM „B.P. Hasdeu”, la data de 6 aprilie în incinta Bibliotecii “Transilvania” s-a desfăşurat şedinţa Salonului de lectură Ceaiul de la ora trei, închinată zilei de 7 Aprilie, când a avut loc cel mai sumbru eveniment din istoria Republicii Moldova. Protestele paşnice a tinerilor ce se exprimau contra rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 şi care au început în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău s-au transformat într-o revoltă îngrozitoare, în urma căreia trei persoane au decedat, mii de tineri au fost maltrataţi, înjosiţi, şi judecaţi fără dovezi şi procese.

În memoria acelei Zile, elevii de la Liceul „Gaudeamus”, împreună cu Alexandra Tănase coordonatorul Salonului de lectură Ceaiul de la ora trei, o femeie dotată cu o inteligenţă vie, animată de înalte idealuri naţionale şi de cele mai alese sentimente patriotice, a rostit cele mai frumoase şi sufletiste cuvinte despre PATRIE, PATRIOT. Poeziile celor mai „plângători” de PATRIE, precum G. Coşbuc, N. Dabija, I. H. Rădulescu au prins viaţă pe buzele tinerilor, răscolind amintirile şi trăirile înfricoşătoare ce au avut loc pe pământul Moldav.

Considerându-se încă la început de cale, tinerii nu au iezitat să recite frumoasele lor creaţii proprii dedicate PATRIEI, Plaiului natal cu numele Moldova. La fel aceştia au aşezat pe zece foi zece porunci despre cum să fii PATRIOT!

A fi PATRIOT înseamnă:

 A nu vorbi despre PATRIE, ci în minute de tăcere să o ai în gând!

 A fi curat, fără remuşcări!

 Aţi cunoaşte identitatea!

 A fi om!

A fi PATRIOT înseamnă să nu strigi în gura mare, dar demonstrează prin FAPTE

A fi PATRIOT înseamnă:

 A sădi un pom!

 A fi PĂRINTE!

 Aţi apăra PATRIA de duşmani!

 A te ruga lui Dumnezeu pentru PATRIE!

Să fii PATRIOT înseamnă:

 Să nu fim indiferenţi de ţara noastră!

 Să lupţi pentru ceea ce-ţi aparţine cu adevărat!

A fi PATRIOT nu înseamnă să faci un zgomot PATRIOTIC. PATRIOTISMUL trebuie demonstrat prin iubirea aproapelui tău!

A fi PATRIOT înseamnă:

 A fi român ce-şi respectă PATRIA!

 A proteja valorile şi tradiţiile ţării!

Cu un mesaj de îndemn venit din partea Dnei Alexandra Tănase, şedinţa din 7 Aprilie a luat sfârşit...PRIN FAPTE SĂ DEMONSTRĂM CĂ SUNTEM PATRIOŢI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu