vineri, 1 aprilie 2011

O ÎNTÎLNIRE CU LIMBA FRANCEZĂ LA FILIALA „TÂRGOVIŞTE"

Natalia MUSTEAŢĂ, bibliotecar, Filiala „Târgovişte"

În această perioadă a lunii martie în Republica Moldova se marchează Săptămîna Francofoniei. Şi în acest an, la filiala Târgovişte s-a organizat o manifestare culturală, dedicată acestui eveniment. De data aceasta, a fost vorba de o serată literar-artistică, avînd ca scop promovarea literaturii franceze.

La activitate au participat reprezentanţi de la Centrul comunitar pentru copii și tineri "Vatra", care au venit însoţiţi de pedagogul Maria Sandileac. De remarcat, că aceşti copii provin din familii modeste, unii din ei au un singur părinte sau sunt lăsaţi în grija buneilor, părinţii fiind plecaţi peste hotare. Copiii sunt de vîrste diferite, cîţiva au venit însoţiţi de mame, fiindcă sunt abia în cl. I sau chiar merg la grădiniţă, ceilalţi din clasele a III - a şi V - a.

Serata a început la ora 15:30, cu mare bucurie copiii au acceptat o întîlnire cu ”limba franceză” şi chiar s-au salutat cu ”Bonjour!”. Unii din ei încă nu învaţă nici o limbă străină,  iar alţii studiază limba engleză, erau chiar şi din cei care au început să înveţe la şcoală limba franceză.

Moderatoarea Larisa Ungureanu i-a întrebat, pentru început, dacă ştiu care este capitala Franţei. Răspunsul a fost: Paris. (în locul celor de la grădiniţă, au răspuns mamele). Copiii au mai răspuns şi la alte întrebări despre scriitorii francezi şi geografia Franţei. Serata a continuat cu prezentările de carte franceză: Jules Verne Les indes noires, Cinq semaines en ballon, Le château des Carpathes etc., dar şi tradusă din franceză în română: Victor Hugo Mizerabilii - vol.I, II, III, A. Dumas Laleaua neagra, Cezar, Vicontele de Bragelonne etc., H. de Balzac Comedia umană, Moş Goriot, Preotul de ţară etc., cărţi care poate fi găsite în fondurile biliotecii şi se află pe rafturi la compartimentul respectiv.

Cu regret, doar o singură elevă a ştiut cine este D'Artanian şi cei Trei muşchetari, restul copiilor nici nu au auzit de cuvîntul muşchetar, iar de aventurile lor nici atît! Cu atît mai benefică este o asemenea serată!

Copiii au citit fragmente în limba franceză din romanul lui Jules Verne Le tour du monde en quatre-vingts joursOcolul Pămîntului în 80 de zile, din poeziile lui Baudlaire şi Apolinaire (ultimul din colecţia particulară a dnei L. Ungureanu). Împreună cu moderatoarea, copiii au întreţinut mici dialoguri în limba franceză, folosind cele mai uzuale expresii: de la Buna ziua pînă La revedere şi de la Mulţumesc pînă la Poftim.

Cînd a fost anunţat concursul de desene Motanul încălţat din povestea cu acelaşi titlu de Ch. Perrot, toţi au participat cu entuziasm, fiindcă cunoşteau isprăvile faimosului Motan.

Aici fantezia lor nu a avut margini! Probabil, nici cei mai inventivi pictori n-ar fi găsit formele şi culorile potrivite pentru a ilustra înfăţişarea acestui Motan din poveste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu