duminică, 22 mai 2011

CULTURA INFORMAŢIEI – O TREAPTĂ SPRE CUNOAŞTERE

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala OVIDIUS



Abilitatea umană de a căuta şi accesa informaţia, atât prin intermediul mijloacelor tradiţionale, cât şi prin utilizarea tehnologiilor moderne de informare şi comunicare constituie semnificaţia de bază a culturii informaţionale. Bibliotecile rămân a fi un spaţiu important pentru educarea şi dezvoltarea culturii informaţiei.

Biblioteca „Ovidius” oferă în permanenţă sprijin utilizatorilor săi pentru utilizarea corectă a resurselor de informare stocate în colecţiile bibliotecii, îşi diseminează şi promovează colecţiile utilizând forme tradiţionale, dar şi posibilităţile oferite de noile tehnologii informaţionale. Obiectivele bibliotecii în realizarea acestui scop se axează pe diverse forme de realizare: studiu (lecţii biliografice), activităţi educaţional-informative (ore de informare), jocuri, concursuri cognitive. Accentul se pune pe diversificarea modului în care se produce formarea utilizatorului pentru a folosi informaţia tradiţională cât şi informaţia pe suport electronic.

Promovarea culturii lecturii, a culturii informaţiei s-a regăsit şi în agenda activităţilor desfăşurate în cadrul Săptămânii uşilor deschise de la filiala „Ovidius”. Lecţiile bibliografice şi orele de informare au fost orientate spre dobândirea unor competenţe de utilizare a colecţiilor şi serviciilor, spre aprofundarea de cunoştinţe în domeniul utilizării site-urilor de socializare prin intermediul cărora bibliotecile transmit informaţii utile publicului, asigurându-se astfel formarea utilizatorului pentru a folosi serviciile noastre atât în acces direct cât şi indirect, de la distanţă. În cadrul orelor de informare au fost prezentate blogurile „Biblioteca „Ovidius” în dialog cu comunitatea” şi „Chişinău – oraşul meu”. Elevilor de la liceele „Mihai Viteazul”, „Minerva”, studenţilor de la Colegiul Politehnic şi Colegiului Tehnologic le-au fost transmise cheile de căutare a informaţiei şi mesajele de ajutor pe care le oferă aceste site-uri. Selectarea informaţiei calitative a fost scopul ringului bibliografic „Învaţă să te informezi !” organizat pentru elevii clasei a treia de la gimnaziul nr. 53.

Ziua de informare „Ediţii noi în colecţiile bibliotecii” organizată în cadrul Săptămânii uşilor deschise a avut drept scop să pună în valoare colecţiile bibliotecii. Varietatea documentelor expuse spre consultare în această zi dovedeşte faptul că bibliotecile asigură necesităţile unui public larg de consumatori de informaţie: îşi pot regăsi informaţia necesară elevi şi studenţi, cadre didactice, masteranzi, dar şi pensionari, şomeri, etc.

Pe un stand aparte au fost selectate ediţiile noi ce se încadrau în genericul „Suport informaţional pentru elevi”. Pentru ei au fost desfăşurate reviste bibliografice de prezentare a volumelor ce le pot veni în ajutorul procesului de studiu: dicţionare lingvistice, critică literară, geografie, istorie, etc. Pentru elevii claselor primare cognitivă, dar şi distractivă, a fost revista bibliografică în baza expoziţiei „Cărţi pentru picii curioşi”.

Una din priorităţile acestui an fiind aniversarea de 575 ani de la fondarea Chişinăului s-au desfăşurat şi două reviste bibliografice în baza expoziţiilor „Cihişinău – comunitate deschisă spre viitor” şi „Personalităţi chişinăuiene”. Un deliciu aparte pentru vizitatorii bibliotecii a fost expoziţia „Chişinăul în suvenire” în care am prezentat o parte din obiectele decorative cu simbolica oraşului din colecţia Centrului de Informare şi Documentare „Chişinău” a BM „B. P. Hasdeu”

Publicul invitat să participe la activităţile preconizate în această zi s-a convins că în bibliotecile de azi, aflate între tradiţie şi modernitate, informaţia coexistă atât pe suport tradiţional, cât şi pe suport electronic, deoarece au fost trecute în revistă şi noile intrări de CD, DVD din colecţia bibliotecii. Cu un deosebit interes cei prezenţi în această zi la bibliotecă au aflat despre posibilitatea de a se informa şi de la distanţă despre ce surse noi sunt la dispoziţia lor în colecţiile noastre, accesând expoziţiile virtuale plasate pe blogul bibliotecii. Expoziţiile on-line plasate în acest an au o idee bine concepută: am iniţiat şi susţinem informaţional rubricile permanente: „Expoziţia lunii” – prezentarea selectivă a literaturii artistice şi cognitive într-o expoziţie virtuală în fiecare lună a anului curent, rubrica „Descoperă bucuria lecturii” – cărţi cognitive pentru copii. Astfel au fost prezentate deja cărţi noi din colecţia „Internaţional Bestseller” (Bucureşti, Litera Internaţional), colecţia „Cartea de pe noptieră” (Bucureşti, HUMANITAS), „Cărţi pentru picii curioşi”, „Colecţia râsul lumii” (Bucureşti, Humanitas), colecţia „Biblioteca pentru toţi copiii” (Chişinău, Prut Internaţional), etc.

Toate aceste elemente din activitatea bibliotecii contribuie din plin la creşterea imaginii şi a încrederii utilizatorului în potenţialul informativ al bibliotecilor moderne. Astfel, foarte importantă se dovedeşte a fi contribuţia pe care biblioteca „Ovidius” o are în dezvoltarea culturii informaţionale a unui public larg de utilizatori şi în asigurarea accesului la informaţie.

Numărul mare de vizitatori ai bibliotecii din Săptămâna uşilor deschise ne convinge că organizarea unor astfel de manifestări culturale şi informaţionale de amploare contribuie din plin la afirmarea instituţiei drept un factor activ în viaţa socială şi culturală a comunităţii chişinăuiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu