vineri, 20 mai 2011

DIALOG ÎNTRE GENERAŢII LA BIBLIOTECA „OVIDIUS”

Natalia COJOHARENCO,
Bibliotecar, filiala „Ovidius”


Citat: “Actorii sunt dovezi vii ale faptului că sufletul există”
Adrian Virgil Pintea



În acest an, aniversar pentru Chişinău, în activitatea Bibliotecii “Ovidius” au fost preconizate mai multe activităţi de cunoaştere şi promovare a personalităţilor chişinăuiene în rândul tinerilor şi adolescenţilor din sectorul Centru, printre ele fiind şi programul cu genericul „Dialog între generaţii”

Recent, în splendoarea verdelui-crud de mai, în cadrul “Săptămânii Uşilor Deschise” la biblioteca “Ovidius” a avut loc un fenomen inedit pentru toţi vizitatorii ei. Cei prezenţi s-au bucurat de o întâlnire spectaculoasă cu prestigioşii actori ai republicii: Dina Cocea, Viorica Chircă şi Iurie Negoiţă. Întâlnirea a demarat cu îinterpretarea piesei „Actorul”, versuri Adrian Păunescu, cu care tânăra interpretă Natalia Croitoru a delectat publicul, iar refrenul – „...O biet actor, / O biet artist / Rolurile mor / Viaţa e un teatru trist...” – a fost intonat în unison de cei prezenţi.
Activitatea a fost moderată de criticul de teatru Larisa Ungureanu. Ea a adus la cunoştinţă publicului momente din viaţa şi activitatea actorilor invitaţi, şi desigur de rolurile în care ei s-au produs . Actorii sunt o enigmă, iar scena e o magie – spune ea, şi tot ea se întreabă: pe scenă actorii sunt şi buni şi răi, dar cum sunt ei în viaţă? La această întrebare actorii au încercat sa ne răspundă tuturor, depănându-şi amintirile vieţii lor tumultoase.

Scena ne înnobilează, şi ei suntem fideli. Spectatorii ne încarcă de energie, ei ne dau putere - a spus Viorica Chircă. Cu multă emoţie a povestit despre casa unde s-a născut şi a crescut, despre munca ei prodigioasă în Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”, unde este angajată din anul 1961. A avut apariţii memorabile în multe spectacole, “Eminescu”, “Romeo şi Julieta” etc., spectacolele ce se jucau cu casa închisă la acea vreme. Foarte emoţionant pentru public a fost momentul când dumneaei a recitat o poezie-rugăciune a unui om către Domnul, o rugă de zile senine tuturor.

Minunata şi romantica Dina Cocea a fascinat publicul cu amintirile sale din copilărie. Sa născut în Bucovina de Nord în satul Voloca, în familia lăutarului Ion Cocea. Cu mult umor şi intelegenţă a povestit despre calea sa lungă spre scenă. Chiar din frageda copilărie îi făcea plăcere să interpreteze mici roluri pe diverse teme. Setea pentru frumos o făcea să parcurgă de mică câte 12 km. pe jos pentru a ajunge la teatrul din Cernăuţi pentru a viziona un spectacol. ”Teatrul cere mari sacrificii, multe renunţări la plăcerile vieţii, dar să mai am o viaţă tot actriţă aş fi – cu tărie afirmă domnia sa.

O carieră ascendentă şi culminantă a avut actorul Iurie Negoiţă. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală „GITIS” din Moscova. Actorul a jucat multe roluri importante în viaţa sa şi la care ţine foarte mult. Rolul de debut a fost cel al lui Romeo, după piesa lui Sheakspeare. „Mulţumesc pentru această revenire în istorie, profesia de actor este o provocare, o sacrificare, trebuie să dovedeşti mereu că eşti cel mai bun în rolul tău” spune actorul. Iurie Negoiţă lansează un îndemn pentru tineri: Unde nu ve-ţi fi, trebuie să fiţi oameni culţi, să duceţi lumina culturii naţionale.

În special pentru actorul Iurie Negoiţă Natăliţa Croitoru a interpretat cântecul „Un actor grăbit”.

Studenta anului III Oboroceanu Ana, Colegiul Politehnic a recitat poezia „Murea pe scenă un artist” autor Dumitru Matcovschi, Stegari Iuliana studentă a aceiaşi instituţie, a declamat versurile „Nu-i daţi artistului putere” de Pavel Bechet.

În final tinerii curioşi au asaltat maeştrii cu o mulţime de întrebări, la care dânşii au răspuns cu multă plăcere. Actorul adevărat îl face pe spectator să trăiască, ba chiar să joace la rândul lui acţiunea pe scenă. Precum a spus renumitul actor american Marlon Brando: „Singurul lucru pe care actorul îl datorează publicului e să nu-l plictisească”. Această afirmaţie o putem atribui şi acestei întâlniri emoţionante şi cognitive, în cadrul căreia s-a produs un dialog expresiv şi inteligent între două generaţii de chişinăuieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu