marți, 17 mai 2011

LOCUL ÎNTÂLNIRII CU CARTEA

Irina TUTUN, şef oficiu,
Filiala „Liviu Rebreanu”

Biblioteca este locul întâlnirii cu cartea, locul unde se îmbogăţeşte sufletul şi se bucură inima. La etapa actuală când tehnologiile informaţionale au pus stăpânire pe noi, lectura unei cărţi, mai ales pentru tineri este o corvoadă. Chiar dacă atunci când erau mici sau când au păşit pragul şcolii, marea parte din ei s-au înscris la o bibliotecă din cartier sau sector, vizitarea ei de mult a ieşit din obişnuinţă. Pentru ai îndruma spre carte şi lectură, profesorii din ziua de azi deseori recurg la diverse metode şi acestea funcţionează mai ales acum, la sfârşit de an şcolar când elevii vor să-şi mai mărească puţin nota finală. Unora li se propune să elaboreze diverse proiecte, referate sau eseuri, iar alţii pur şi simplu transcriu informaţii diverse în „cantităţi enorme”.

Dar metoda cea mai eficientă, după părerea d-nei profesoare L. Bulicanu (Liceul Republican cu Profil Real) este vizitarea bibliotecii împreună cu discipolii pentru a realiza o lecţie „netradiţională” lângă rafturile pline cu cărţi pentru toate gusturile. În cadrul vizitei organizate în această săptămână elevii clasei a XII-a a Liceul Republican cu Profil Real au luat cunoştinţă cu colecţia bibliotecii, li s-au prezentat noile publicaţii, au găsit informaţii pentru subiectele lecţiei.

Ţinând cont că săptămâna aceasta a fost sărbătorită Ziua Europei, a fost prezentată participanţilor, revista bibliografică „Ziua Europei este şi ziua ta”, unde elevii au aflat istoria constituirii Uniunii Europene, statele membre, politicile UE în diverse domenii de activitate etc. Integrarea europeană şi relaţiile internaţionale fiind o temă actuală a trezit interes tinerilor cititori, care au consultat documentele prezentate în cadrul acestei activităţii. Sperând că colaborarea noastră cu Liceul Republican cu Profil Real va evolua prin participarea şi la alte acţiuni organizate de bibliotecă, aducem sincere mulţumiri dnei Livia Bulicanu pentru activitatea pe care o desfăşoară pentru promovarea şi cultivarea dragostei faţă de carte şi lectură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu