vineri, 3 iunie 2011

CHIŞINĂUL ANIVERSAR ÎN AGENDA PROGRAMULUI LEAC PENTRU SUFLET

Elena VULPE, director al Filialei "O. Ghibu"


Promovarea lecturii publice în afara spaţiului bibliotecii, mai ales pentru cei care se află în imposibilitatea de a o vizita, este o experienţă practicată cu succes deFiliala «O. Ghibu» în parteneriat cu Spitalul Oncologic Republican, promovată deja al doilea an în cadrul Programului «Leac pentru suflet». Acţiunea nobilă de a veni în sprijinul celor bolnavi de leucemie le oferă o şansă pentru socializare şi integrare, contribuind la prelungirea speranţei de viaţă a copiilor cu maladii incurabile. Această activitate solicită comportament psihologic adecvat, afecţiune, voinţă şi putere de convingere, care se realizează prin diverse activităţi: discuţii, concursuri, ore de lecturi, jocuri distractive, aducând zâmbetul pe faţa copiilor aflaţi în suferinţă.

Astfel, pe data de 26 mai, Programul Săptămâna uşilor deschise s-a extins spre alte zone de influenţă ale bibliotecii, poposind extramuros la Spitalul oncologic, pentru a alina, prin terapia lecturii, copiii aflaţi în suferinţă, antrenându-i în exerciţiul lecturii şi al comunicării. Discuţia Chişinău, cum ţi-aş putea mărturisi iubirea? a incitat copiii spre confesiuni afective pentru capitala ţării unde s-au născut, fiecare din ei expunând momente interesante din viaţa lor, întâmplări care i-au impresionat şi le-au creat adevărate surprize: prima vizită la circ, la menajerie, la teatru, la şcoală, participare la sărbătorile consacrate Hramului oraşului, Ziua poeziei, Ziua internaţională a copiilor.

Mai apoi, copiii au fost antrenaţi să participe la concursul de desen Oraşul meu frumos ca din poveste, la care au executat, cu multă plăcere şi inspiraţie, case, instituţii, biserici, parcuri, grădini, locuri pitoreşti cu imagini din natura oraşului. Fiecare şi-a luat jocul în serios, realizând o arhitectură inedită, văzută prin prizma unor ochi de copii curioşi şi talentaţi, care ar inspira chiar şi pe cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu, fie prin schiţe, arhitectonică, stil sau cromatică.Accentul s-a pus pe crearea unui oraş de basm, construirea unei machete cu alură de poveste, unde au fost incluse străzi, monumente, clădiri, zbor de păsări, fluturaşi şi hulubi ciugulind din mâinile copiilor dornici de viaţă. Cu deosebită atenţie şi interes, au participat şi la ora de lectură Legendele Chişinăului, unde au aflat momente din istoria oraşului alb, situat pe cele 7 coline, despre prima atestare documentară, originea denumirii localităţii, Stema şi Imnul oraşului, a străzilor şi monumentelor, a personalităţilor notorii, alte date importante, împletite cu ecouri de mit şi legendă despre Chişinău. Nu au lipsit nici recitalurile de versuri consacrate Chişinăului, poezia lui Gr. Vieru «Oraş de vis» fiind multiplicată şi oferită tuturor, pentru a se pătrunde de lirismul profund al celui mai îndrăgit scriitor, dar şi de mesagul înâlţător al dragostei şi mândriei pentru oraşul natal. Impactul acestor întruniri este sesizabil la nivelul lumii interioare a copiiilor, care acceptă, cu plăcere, cele mai mici bucurii ale vieţii, lectura fiind pentru ei un suport incontestabil în menţinerea bunei dispoziţii şi a optimismului pentru viaţă, a contactului cu lumea din afara spitalului, plină de evenimente atrăgătoare, care sparg izolarea şi singurătatea - patologii caracteristice vremurilor moderne, conforme unor teorii sociale de referinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu