luni, 20 iunie 2011

TOŢI COPIII SUNT FRAŢI DE STELE

Margareta CEBOTARI, bibliotecar principal


În cadrul programului „Lecturile verii” organizat la filiala „Ovidius” se desfăşoară cu succes interesante ore de lectură, concursuri de rezolvare a integramelor, ghicitorilor şi alte jocuri cognitive.

Prezentarea povestirii „Fraţi de stele” (cartea-surpriză a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XV-a, care avut loc în luna aprilie a acestui an) ne-am propus să o realizăm împreună cu autorul, scriitorul Nicolae Rusu. Copiii ce se odihnesc la tabăra cu sejur de zi de la gimnaziul nr 53 au acceptat cu plăcere să vină la întâlnire cu acest maestru al dialogului, după cum este menţionat în studiile de referinţă. S-a realizat mai întâi o trecere în revistă a cărţilor pentru copii scrise de acest autor.

Cititorii noştri au rămas surprinşi să afle că la vârsta lor el nu văzuse şi nu vorbise nici cu un scriitor, deoarece în satul lui de baştină, Risipeni, Făleşti, nu prea veneau scriitorii în vizită la copii. Atunci când citea cărţi în copilărie, credea că există cu adevărat Împărăţia Poveştilor, a ţinut să menţioneze autorul. Băieţii mai mari ca el, care ştiau despre acest fapt, uneori se prefăceau că vor smulge cu mâinile goale orice copac, iar el credea că ei sunt ca şi nişte voinici din poveste, care au puteri uriaşe. Desigur, adevărul ieşea la iveală şi se amuzau cu toţii, dar astfel de întâmplări au avut loc multe în copilăria sa. Uneori se inspiră din aceste amintiri atunci când scrie poveşti şi povestiri pentru copii.
De fapt, mai crede şi astăzi în poveşti – i-a frapat scriitorul pe copii cu această mărturisire. Multe din povestirile sale sunt bazate pe credinţa în bunătate, dreptate, fericire, iar deoarece toate poveştile au un sfârşit bun, doreşte să păstreze această tradiţie în scrierile sale pentru copii. Acesta este şi mesajul povestirii „Fraţi de stele” şi se bucură că foarte mulţi copii, care au fost în vizită la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii au primit-o în dar, deci o vor citi, vor învăţa un comportament binevoitor faţă de lumea înconjurătoare. Cititorii noştri au ascultat cu atenţie un fragment din carte în lectura autorului. Nu i-a lăsat indiferenţi nici lectura unei poveşti din cartea „Coada iepuraşului” de acelaşi autor. Scriitorul i-a sfătuit şi pe copii să creadă în forţele bune ale poveştilor, deoarece aceasta îi va ajuta în viaţă, vor fi mai înţelegători, mai blânzi.

La rândul lor, copiii i-au recitat scriitorului poeziile lor preferate. Chiar dacă aveau emoţii, ei au dovedit că ştiu să se prezinte, să anunţe titlul poeziei şi autorul. Mai activi au fost Adina, Daniel, Vlad, Paula, Dana, Adriana, Sebastian. Paula a interpretat şi un cântec despre prieteni. Mai apoi micii cititori au adresat autorului întrebări tradiţionale, care îi interesează cel mai des pe cei de vârsta lor: de ce a preferat să fie scriitor, la ce vârstă a scris prima carte, câte cărţi a scris până acum, de ce nu scrie şi poezii?

Astfel la biblioteca „Ovidius” s-a realizat comunicarea benefică dintre scriitor şi cititori. Copiii au înţeles, că „Cine ştie carte are patru ochi” deoarece ştie cât doi oameni, această interpretare a proverbului fiind anunţată lor de către scriitorul Nicolae Rusu. Astfel vor dori să afle şi ei cât mai multe prin lectura cărţilor interesante pe care vor veni să le împrumute de la bibliotecă. Desigur vor citi în primul rând povestirea „Fraţi de stele”, primind în dar cartea cu un autograf din partea autorului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu