luni, 4 iulie 2011

VOLUNTARIATUL - UN ANGAJAMENT SOCIAL AL BIBLIOTECII MODERNE

Elena VULPE, director al Filialei ”O. Ghibu”


Activitatea de voluntariat a cuprins întregul mapamond. Atestarea calităţii de voluntariat şi recunoaşterea muncii prestate benevol în serviciul comunităţii este astăzi nu doar o bravadă, un apanaj sau capriciu dat modei, ci o stare a sufletului, un criteriu existenţial, un mod de a fi al omului modern.Voluntariatul este o concepţie umanitară asupra lumii, o necesitate altruistă de a veni în ajutor - în cel mai dezinteresat mod - în beneficiul altora, fără a aştepta recompense sau dividente. Este şi un mijloc de a-ţi pune în valoare personalitatea, întregul potenţial, a-ţi valorifica talentele şi timpul în scopuri nobile, demonstrând că poţi fi util societăţii şi, în consecinţă, să fii apreciat pentru munca prestată în orice domeniu ales. Ce poate fi mai înălţător ?

Cu acest mesaj, amplificat de îndemnul logou-lui „Şi tu poţi fi voluntar”, Filiala „O. Ghibu” demonstrează consecvent că este un mediu precoce pentru astfel de iniţiative, având deja o bună experienţă prin derularea programului „Voluntari pentru carte”. Publicul formator al bibliotecii cunoaşte în profunzime acest demers instituţional. „Oferta de lucru”, propusă de bibliotecă pentru voluntari, este diversă, fiecare fiind în drept a-şi alege benevol locul de muncă şi domeniul ce-l favorizează. Ne bucură faptul că tot mai mulţi tineri aleg această cale, pentru a-şi începe cariera, printre ei: Marina Costaş, Dorina Grigor,Tatiana Babilev, Andrei Negru, Cristina Tartacovschi, Andrei Gramaţchi, Anastasia Cotîr, Dumitru Postolachi ş.a. Acumulând o experienţă în bibliotecă, ei îşi cultivă – aşa cum mărturisesc - spiritul de echipă, abilităţi şi aptitudini de lucru cu cartea şi informaţia pe care o fixează în Fişa personală a postului, întocmită, pentru fiecare individual, cu sprijinul şi competenţa bibliotecarilor. Aceste priorităţi includ diverse activităţi privind supravegherea şi aranjarea fondului de carte, îndrumarea publicului şi asistenţa în utilizarea calculatorului, amenajarea spaţiilor pentru variate manifestări, împrumutul cărţilor la domiciliu pentru utilizatorii care se află în imposibilitatea de a frecventa biblioteca. Sunt practicate şi lucrări de reparaţie şi legătorie a cărţilor, difuzarea materialelor promoţionale şi informative despre bibliotecă ş.a.

O impresionantă acţiune socială s-a desfăşurat recent în cadrul programului „Voluntari pentru carte”, la care au fost invitaţi cei mai fideli cititori şi susţinători ai bibliotecii, prin lansarea apelului „Fii voluntar al bibliotecii”. Pentru a fi antrenaţi în această nobilă activitate, invitaţilor li s-a propus să participe la o discuţie-dezbatere cu tema «Voluntariat – dăruire, talent şi energie în sprijinul altora». Fiind întrebaţi ce părere au despre voluntariat, opţiunile s-au divizat în diverse tabere, unii fiind mai realişti, alţii mai pragmatici şi chiar sceptici faţă de scopurile generoase ale mişcării de voluntariat, declarate de ei ineficiente, utile doar pentru faptul obţinerii unei experienţe într-un anumit domeniu. Au fost şi afirmaţii de felul că suntem prea săraci şi ocupaţi, mereu în căutarea mijloacelor de existenţă, pentru a mai avea timp să facem bine. Majoritatea, însă, s-au pronunţat pozitiv, primind cu entuziasm iniţiativa de a practica activitatea de voluntariat, care îţi oferă posibilitatea de a ajuta pe cineva, singura recompensă fiind împlinirea ta sufletească. În toiul acestor dezbateri, participanţii au ascultat părerile celor mai buni voluntari ai bibliotecii, expuse în cadrul unui concurs de eseuri cu genericul «Voluntariatul – o virtute în spiritul celor mai nobile aspiraţii ale omenirii». Astfel, Olesea Buianovscaia consideră că „activitatea de voluntariat te face să te cunoşti mai bine, să te descoperi, să scapi de anumite temeri”, Cătălina Hasnaş susţine că „înveţi a-i accepta pe alţii aşa cum sunt ei”, iar Dorin Roşu constată că „eşti mai receptiv faţă de persoanele vulnerabile, fiind un sprijin moral în dorinţa lor de a lupta pentru dreptate şi echitate socială”. Extrem de utile au fost Recomandările privind experienţa activităţii de voluntariat din România (exemplul Bibliotecii Judeţene «Petre Dulfu»), împărtăşite la Ziua de Dezvoltare de către colegii BM «B.P. Hasdeu», pe care Filiala „O. Ghibu” le-a implimentat în practică, având în arsenal un set de documente necesare. De un real folos ne-au servit documentele: Oferta de lucru pentru voluntari, Contractul de voluntariat, Fişa postului, pe care le-am studiat şi adaptat specificului Filialei. În cadrul activităţilor au fost stipulate Drepturile şi Obligaţiile voluntarilor şi ale Bibliotecii, care au fost difuzate publicului interesat.

Impactul manifestării a fost unul pozitiv, de la care au avut de câştigat ambele părţi: biblioteca şi-a promovat imaginea şi calitatea serviciilor, voluntarii au dobândit o experienţă de muncă şi noi competenţe, extinzându-şi orizontul cultural în universul informaţional al bibliotecii. Cu certitudine, voluntariatul e un act benevol de binefacere, izvorât din inimă, contribuie la protejarea unor importante valori sociale, la schimbarea mentalităţii oamenilor, prin care Filiala „O. Ghibu” îşi revendică utilitatea socială, activitatea de voluntariat fiind o nouă formă de confirmare şi incluziune a bibliotecii, iar bibliotecarii, prin misiunea lor nobilă şi altruistă, îşi asumă mereu vocaţia de voluntari.