miercuri, 21 septembrie 2011

IUBIREA DE BASARABIA REVINE PRINTRE NOI


        Sufletul ne urmăreşte  zi de zi. Tainele lui sunt nepătrunse, gândurile neobosite, iar dragostea lui nemărginită. A fost ca ieri, va fi ca mîine! Vom coborî pe aleea sufletului nostru pentru  a ne da seama din ce este compusă această lumină a cuvintelor, ce încălzeşte necontenit interiorul nostru. În aşteptarea luminii simţim cum se apropie raza de iubire românească. Eu din români îmi trag sorgintea. C-o sfântă dragoste-i iubesc şi pentru tot ce-i românesc, oricând, şi braţele şi mintea, Şi sufletul mi le jertfesc (B.P. Hasdeu).
Îşi duce „cântecul chemării spre marea încercare” directorul general al Editurii “Gens Latina”, dar şi al revistei lunare de cultură, ştiinţă şi artă ,,Gând Românesc'' din Alba Iulia, dl Virgil Şerbu Cisteianu. E omul (poetul) ce   trăieşte simfonic, în toţi şi în toate, hotărât să suprime toate durerile, încercând să se definească statornicind condiţia umană şi lăsându-se patetic de iubirea, iubire fără ură. Stările eu-lui le descoperim în volumul “Poeme pentru Icoana Eli”, volum  lansat la Biblioteca “Alba Iulia” din Chişinău la 1 septembrie, 2011. Tot atunci s-au lansat  şi volumele de poezii ,,Urma tăcerii" de Angela Târziu şi ,,Zgomotul clipei" de Sorin Mugurel Bota, artistul plastic din Alba Iulia
            Volumele: ,,Ciuruit de cuvinte" de Traian Vasilcău şi ,,O sută de rondeluri"  de  Galina Furdui editate la “Gens Latina” din Alba Iulia au fost expuse în cadrul Salonului de Carte, ce s-a desfăşurat în perioada 31 august - 03 septembrie curent în incinta Bibliotecii Naţionale.
Tot în cadrul Salonului Internaţional de carte au fost lansate şi volumele de versuri ale poetului transnistrean Nicolae Ţurcanu: ,,Cele mai frumoase poezii", “Cântecele unui pământ înstrăinat” şi “Privelişti transnistrene", apărute la aceeaşi editură, “Gens Latina”, care a fost apreciată de către juriu pentru tipărirea operei acestui poet, care a suferit ani grei de umilinţe în gulagul închisorilor comuniste sovietice. De asemenea, au mai fost lansate volumul de versuri ,,Privighetori împăiate" de Nicolae Dabija, ,,Refac un vis" de Victoria Covalciuc şi ,,Clipa albă" de Mara Vlădiceanu – cu toţii basarabeni.
În această ordine de idei putem afirma că iubirea revine printre noi. Virgil Şerbu Cisteianu coboară de fiecare dată cu editarea cărţilor multor poeţi basarabeni. Neliniştit pentru creaţia celorlaţi nu întârzie să simtă româneşte niciodată. Un om cu suflet mare ce revine printre noi pentru a se salva prin IUBIRE altruistă şi dăruire de sine.
Editura “Gens Latina” vine la Chişinău pentru prima dată în aprilie curent, pentru a participa la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii cu volumele ,,Ciuruit de cuvinte" de Traian Vasilcău, ,,O sută de rondeluri" de  Galina Furdui şi “10 poeţi basarabeni”. Sunt primele volume ale poeţilor basarabeni editate în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia, şi lansate în cadrul salonului respectiv, la biblioteca “Alba Iulia” din Chişinău, bibliotecă deschisă cu concursul celor două oraşe mari – Chişinău şi Alba Iulia. Numai aici, la biblioteca “Alba Iulia”, a insistat editorul Virgil Şerbu Cisteianu să aibă loc lansările. De ce? Cred că şi dintr-o mare curiozitate – Cum arată, cum îl va primi această instituţie de cultură despre care se vorbeşte atât de mult peste Prut, la Alba Iulia. Odată venit aici, la bibliotecă, a fost fascinat de felul în care arată instituţia, cum se implică în diverse activităţi culturale, dar şi de ospitalitatea celor care trudesc aici şi a celor care o sprijină. Şi chiar dacă la Salonul de carte din toamna nu a fost invitata editura “Gens Latina”, Virgil Şerbu Cisteianu a insistat să fie inclus în lista invitaţilor, chiar şi pe uiltima sută de metri, iar odată ajuns la Chişinău, a ţinut neapărat să revină cu alte lansări de carte la biblioteca “Alba Iulia”, să se întâlnească cu cititorii ei. Şi a reuşit. Felicitări editurii “Gens Latina” şi celor norocoşi pe care îi sprijină.
Oxana MUNTEANU,
profesoară de limba şi literatura română,

Liceul Teoretic “Petru Rareş”, Chişinău