marți, 13 septembrie 2011

OASPETE DIN POLONIA


 Ecaterina  NEDZELSCHI,  Şefa filialei „A. Mickiewicz”

 La 12.09.2011 biblioteca „A. Mickiewicz” a fost vizitată de Preşedintele Fundaţiei „Pomoc Polskom na Wschodzie” (Ajutor polonezilor din Est), Dna Olga Jwaniak.
Fundaţia are grijă de polonezii în afara hotarelor ţării şi susţine proiecte parvenite de la etnia polonă în cadrul altor state estice (Ucraina, Moldova, Bielarus etc.).
Oaspetele a făcut cunoştinţă cu biblioteca „A. Mickiewicz”, s-a interesat de fondul de carte polonă, de colaborarea cu societăţile polone din Moldova şi Chişinău, de problemele cu care se confruntă biblioteca.
La întâlnire cu O. Jwaniak au venit şi reprezentanţii diasporei polone -  Organizaţia „Polska Wiosna w Moldowe”, Liga Femeilor Poloneze, Uniunea Tineretului Polonez, cititorii de origine polonă. În discuţie cu polonezii Chişinăului, Dna O. Jwaniak a povestit despre fundaţia  „Pomoc Polskom na Wschodzie”, şi a ascultat problemele şi doleanţele etniei polone. Domnia sa i-a încurajat să manifeste mai mult interes şi străduinţă pentru a-şi atinge scopurile şi să prezinte  Fundaţiei Proiecte bine gândite, argumentate, care ar putea convinge şi Senatul Poloniei de a livra finanţe pentru realizarea Proiectului propus.
Apreciind înalt activitatea bibliotecii „A. Mickiewicz”, pentru promovarea culturii şi literaturii polone, Dna O. Jwaniak, a promis până la finele anului 2011 instalarea antenei „Satelit” şi conectarea bibliotecii la Televiziunea Poloniei.
La întâlnire au participat 30 reprezentanţi ai minorităţilor etnice polone.
În vizita sa la bibliotecă, Dna O. Jwaniak a fost însoţită de Aleksandra Czapiewska, Consulul Republicii Polone în Moldova.