vineri, 30 septembrie 2011

VASILE SPINEI A LANSAT A OPTA CARTE DE VERSURI HAIKU – „FRATELE MEU, FLUTURELE”


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Ovidius

            Este o lansare cu succes din start, deoarece mai rar se scriu şi editează versuri haiku  la noi în Moldova, a menţionat scriitorul Ianoş Ţurcanu, moderatorul  cenaclului „Ovidius”,  în cadrul căruia Vasile Spinei şi-a lansat recent cartea „Fratele meu, fluturele”  (Ch., 2011). Au fost alături de autor şi i-au adresat felicitările de rigoare mai mulţi scriitori şi publicişti, profesori universitari, colegi de la Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie ”Acces-info”, prieteni din anii studenţiei. Afirmând că acest gen de poezie trebuie citit în glas şi perceput cu sufletul, Ianoş Ţurcanu a chemat publicul să-şi exprime sincer impresiile de lectură a versurilor scriitorului Vasile Spinei.      
            În poezie Vasile Spinei a devenit cel mai cunoscut poet haiku din Moldova, nu a ezitat să menţioneze scriitorul Nicolae Dabija. Ceea ce face el este poezie adevărată,  o poezie profundă, care reabilitează existenţa acestui gen literar la noi în ţară. Se poate afirma că anume acest scriitor a încetăţenit versul haiku în Moldova.
            Un haiku este o clipă de lumină în lumea haosului. Această clipă, datorită talentului, dar şi perseverenţei, Vasile Spinei o înveşniceşte pentru cititori – a remarcat scriitorul Aurelian Silvestru.
            Pentru a scrie haiku trebuie să ai o mare încredere în cei cărora le adresezi mesajele. Iulian Filip a atenţionat publicul cititor despre modalităţile de percepere a acestui gen de poezie, deoarece haiku nu finalizează, nu pune punct, lasă loc pentru imaginaţie, pentru libertatea gândului. Ceea ce realizează poetul reprezintă a treia parte din succesul unei poezii, restul succesului depinde de cititori.
            Scriitorul Titus Ştirbu a dat citirii unei parodii scrise de el la un haiku care l-a impresionat mai mult. A rămas frapat de lectura versurilor acestui autor încă de la lectura primei cărţi de  haiku scriitorul Dumitru Apetri. Şi de fiecare dată, Vasile Spinei cucereşte inimile cititorilor cu fiecare vers nou scris, acest fapt referindu-se şi la această ultimă ediţie.
            Profesorul conferenţiar Gheorghe Colţun, dr. habilitat în filologie, docent, un bun poet  cunoscător al  acestui gen de poezie (el fiind autorul a patru volume de vers haiku), a relevat dragostea faţă de cei cărora Vasile Spinei le aduce noi şi noi volume de versuri.  Deoarece acest gen de vers nu trebuie să conţină verbe, adică mişcare, ele trebuie recepţionate ca o fotografie, o imagine a clipei. O mică analiză din punct de vedere lingvistic a stilului autorului a prezentat jurnalista Larisa Verdeş, remarcând metaforele extraordinare pe care reuşeşte să le asocieze în mod neaşteptat şi frumos.
            Confesiunile autorului au venit să întregească atmosfera emotivă din sala bibliotecii: fiecare trăire deosebită naşte un tablou haiku, prinzi şi opreşti clipa din universul mic în care existăm. Este o modalitate de a scăpa de rugină în relaţiile de zi cu zi  om – natură, om – om, om  – univers. Orice haiku te duce imaginar la crâmpeie din viaţa noastră.  Versul haiku se descoperă treptat, se scrie treptat şi se înţelege treptat, de aceea trebuie citit şi recitit.
            O atmosferă de fast au dat activităţii de lansare melodiile interpretate de interpreta de muzică populară Zinaida Bolboceanu şi interpreta de muzică folc Maria Mocanu.
             Publicul prezent în sala bibliotecii „Ovidius” a rămas încântat de expoziţia de clopoţei din colecţia personală a scriitorului Vasile Spinei.  „Din drumeţii întors la vatră” – şi-a intitulat scriitorul această expoziţie, dorind să ne  sugereze faptul că cei peste 160 de clopoţei de diferite forme, confecţionaţi din diverse materiale reprezintă simbolica şi mesajul sufletesc al ţărilor unde a călătorit, dar s-a grăbit mereu să revină în ţara natală.
            A încheiat această lansare vernisajul de pictură  al cunoscutului jurnalist Vasile Botnaru. Genericul picturilor – „Visuri volatile” – redă întocmai misterul gingaş al figurilor abia schiţate. Picturile sunt făcute în cafea nes, astfel devenind mai originale, obţinând un volum de expresivitate mai mare. Autorul a ţinut să-şi anunţe publicul că nu a studiat tehnica academică a picturii, dar acest fapt îl ajută, deoarece se simte mai liber în exprimare. Grafica lui Vasile Botnaru se asociază  armonios cu stilul poeziei haiku, fiind prezentă în două volume de versuri de Vasile Spinei editate anterior („Păsări şi stânci” şi „Poeme în alb-negru”).