vineri, 4 noiembrie 2011

CONFERINŢA COPIII CHIŞINĂULUI CITESC O CARTE LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA”


 Tatiana DONŢU

 Biblioteca “Transilvania” a găzduit Conferinţa de totalizări a Programului Copiii Chişinăului citesc o carte. Promovarea celor mai bune cărţi pentru copii, este unul din obiectivele propuse spre realizare în cadrul programului de lectură „Copiii Chişinăului citesc o carte”.
Aşadar, la 3 noiembrie a urmat apogeul – un extraordinar final, la care s-au adunat cei mai activi cititori din tot municipiul, cu ochi licărind de bucurie, cu buchete de flori, cu sărbătoare în suflete.            

 Conferinţa a fost moderată de criticul literar Vitalie Răileanu, care în alocuţiunea sa ne-a dezvăluit gânduri frumoase despre carte, lectură, plăcerea lecturii etc.     

Biblioteca “Transilvania”, care se poate mândri cu două decenii de existenţă în slujba comunităţii, le-a pregătit fidelilor săi cititori şi tuturor pasionaţilor de lectură din municipiu un eveniment special. Autoarea  - Claudia Partole a relatat copiilor despre emoţiile pe care le-a avut când a scris cartea, apreciind în special dorinţa sa de a aduce prin operele sale mai multă lumină, bunătate, prietenie şi pace în sufletele celor ce o vor citi.                                                                                                             
Povestirea „Floarea iubirii”, a fost nominalizată de Uniunea Scriitorilor din Moldova drept Cartea Anului 2010 şi a fost apreciată la Festivalul Nambook-2010 din Coreea de Sud din cele 92 de cărţi expuse la concurs. Povestirea scrisă de Claudia Partole a fost apreciată ca fiind una dintre cele mai originale şi pline de optimism, iar ilustraţiile Violetei Zabulica-Diordiev sunt realizate cu mult umor şi o bogată imaginaţie, completând naraţiunea şi făcând-o mai înviorătoare.
Copiii au fost dornici de a afla mai multe despre viaţa şi eroii descrişi în cărţile autoarei, adresându-i mai multe întrebări: „Cine a lăsat robinetul de apă deschis şi a pornit tot tărăboiul?”, “ce aţi simţit când aţi scris cartea”? etc.                                                                                           
Întâlnirea a reunite peste 120 de elevi ai liceelor şi şcolilor din municipiu, cititori ai filialelor reţelei BM “B.P. Hasdeu”, reprezentanţii cărora au fost delegaţi la conferinţa de totalizare. La începutul activităţii scriitoarea le-a mărturisit celor prezenţi despre ideea apariţiei acestei povestioare, care a fost scrisă pentru concursul internaţional Peace story din Coreea de Sud, le-a citit celor invitaţi la evenimentul cultural – elevi, profesori şi alţi iubitori de literatură – din ultimele sale creaţii poetice şi a purtat un dialog cu cei prezenţi despre tainele şi miracolul creaţiei. În cadrul evenimentului au avut loc discuţii şi prezentări de carte, iar publicul a fost antrenat în dezbateri legate de literature autohtonă. 
Printr-un dialog viu între autoare şi cititorii prezenţi, au fost împărtăşite impresiile asupra celor citite, au fost adresate scriitoarei o mulţime de întrebări: cum a devenit scriitoare, cât de grea este munca de scriitor, la ce carte lucrează în present, despre copilărie şi poznele din acea perioadă, despre cărţile ei preferate etc.                                    
 Dar nelipsite însă, au fost întrebările asupra lucrării Floarea iubirii – de ce anume floarea iubirii, dacă au şi ei un frate geamăn pe planeta Arret, cine a fost totuşi vinovatul conflictului etc.
Mesaje frumoase au prezentat şi cititorii Bibliotecii „Ştefan cel Mare”, elevi ai Liceului „Iulia Hasdeu”, de la Bibliotecile “Hristo Botev”, “Alba Iulia”, care au oferit scriitoarei o floare lotus pe o perniţă în formă de inimioară, aşa au văzut ei floarea iubirii. De la Biblioteca “Traian”, au prezentat şi ei o floare a iubirii, pe petalele căreia erau scrise urări de bine, şi au mai prezentat un rebus pe marginea textului. Nelipsite au fost prezentarea creaţiilor proprii dedicate Florii iubirii, ca poezii, dedicaţii, recitaluri. Impresionant a fost şi momentul, când o elevă de la Şcoala Pas cu pas, Loredana, ne-a demonstrat o minune, poate inversa orice cuvânt! Un copil fantastic, Bravo!      
              
Dar câtă străduinţă au demonstrat micii pictori care au dăruit desenele-ilustraţii din povestire: Irina Cheptea, Anastasia Miţchevici, Popa Ana-Maria, Şterbeţ Ruxanda, Mihai Onciu, Dorin Munteanu şi alţii. Bravo!                                                                                                                                
S-au interesat picii, dacă este interesant sa fie scriitor, câte cărţi a scris autoarea, cum de găseşte rima potrivită. Copiii au rămas impresionaţi de prestaţia acestei femei frumoase la chip şi suflet, iar după intâlnire au alergat să capete câte un autograf.