joi, 24 noiembrie 2011

PURTAŢI PE ARIPILE MUZICII


Natalia COJOHARENCO,
bibliotecar, biblioteca „Ovidius”

 „Menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească
 patimile, şi să apropie inimile într-o caldă înfrăţire
George Enescu

...Noiembrie. E timpul ultimilor frunze... E feeria toamnei....
La biblioteca „Ovidius” de curând s-a desfăşurat un eveniment deosebit de frumos, un recital de muzică la chitară cu genericul „Folk fără de vîrstă” ce a avut loc În cadrul clubului „Tinere talente”, condus de Zina Izbaş. La eveniment au participat interpreta de muzică folc Maria Mocanu, formaţia din Bălţi „Osigan”, interpreta Natalia Croitoru ce recent si-a lansat tot în spaţiile bibliotecii un CD muzical „Metarmofoze” şi elevii liceului teoretic „Nicolae Sulac”. Publicul prezent în sală  format din elevii colegiului tehnologic, colegiul de comerţ, colegiul politehnic şi colegiul de arte plastice „I. Plămădeală”, şi-au deschis larg inimile şi sufletele pentru a savura minunata muzică la chitară şi vocile superbe ale interpreţilor, care în combinaţie au format un mănunchi de sunete împletite frumos şi au creat o deosebită aură în sală.
Prima melodie care a răsunat în sală a fost piesa interpetată de Natalia Croitoru  „Îndemn” pe versurile Zinei Izbaş, muzică creaţie proprie.
 Moderatoarea activităţii Zina Izbaş a prezentat auditoriului doi tineri prezentatori Iulia Mazilu şi Sandu Scobioală de la emisiunea „Semnal Junior”. Ei au realizat împreună un proiect, o emisiune pentru cei tineri „Cabare cu de ce?” . Doamna Z. Izbaş le-a dorit tinerilor audienţă în creştere şi emisiunea să ajungă în top.
Prezentă la activitate, distinsa interpretă Maria Mocanu a vorbit celor din  sală despre începuturile muzicii folk în Basarabia, despre începutul carierei sale muzicale.
„Mă bucur să văd atâţea tineri pasionaţi de muzica folc - a rostit domnia sa, şi nu cred că e adevărat că folkul a cedat altor genuri muzicale. Am început să cânt muzică folk fiind îndrăgostită de poiezie. Citind poiezii, vroiam s-o audă şi alţii şi aşa s-a născut primul meu cîntec. Eram pasionată de interpreţii cenaclului „Flacăra” înfiinţat de Adrian Păunescu şi de acolo mă inspiram mult”.  Cîntăreaţa i-a îndemnat pe tineri să studieze, să selecteze şi să acumuleze cît mai multe cunoştinţe, iar pentru cei ce scriu versuri e foarte important să fie convingători în ceea ce fac. Apoi a urmat cadoul muzical piesa „De-ar fi dorinţă” pe versurile lui G. Vieru, interpretată de Domnia Sa.
În continuare  a evoluat formaţia „Osigan” alcătuită din fraţii Oleg, Ion şi Sergiu Gandrabura originari din oraşul Bălţi. Interpreţii au descifrat publicului intrigat geneza numelui formaţiei. Denumirea grupului este alcătuită din iniţialele numelor fraţilor şi urmat de prenume. Repertoriul formaţiei este compus din  16 piese pe versurile lui Grigore Vieru şi Mihai Eminescu. Tinerii au delectat auzul celor prezenţi cu o  piesa plină de optimism din primul  album „O zi de viaţă”. Aplauzele furtunoase i-au încurajat sa ne mai interpreteze  două piese de dragoste „Dorul pe buze se leagănă” şi „Sărut pe buzele de ceai” muzica şi versurile le aparţine.
Muzica e un har Dumnezeesc, cu ea se umple sufletele tuturor, muzica folk e o stare deosebită, e ceva ce îţi readuce ecilibrul sufletesc şi acest lucru ne-a fost dovedit de cei ce au participat la acest recital. Au contribuit la această stare şi picturile vernisate  în sală. Gama coloristică, muzica minunată au fost o combinaţie artistică perfectă. Următorii interpreţi au fost elevii liceului „Nicolae Sulac” care au interpretat piesa „Dacă ploaia sar opri...”, refrenul a fost  intonat de toţi cei prezenţi în sală. 
Şi-au expus păperile despre acest gen de muzică studenta de la colegiul politehnic Elena Bârdan care ne-a marturisit „Îmi place muzica folk, în urma jocului frumos de cuvinte  exprimat prin cîntec, îmi este foartre aproape de suflet”. Colega ei Olga Magariu studentă în anul II de la informatică e în unison „Am fost plăcut surprinsă de muzica folk, îmi place mult. E frumos, te face să te regăseşti în gînduri şi în sentimente”. Fiecare individ are o părticică de artist, poet, şi în anumită perioadă a vieţii aceste talente vor ieşi la suprafaţă fiind provocate de anumite clipe, amintiri, sentimente frumoase.
În sală iarăşi au răsunat vocile frumoase ale fraţilor Gandrabura care au interpretat piesa „Te bucură, răsare soare”. „Aceşti tineri sunt frumoşi, talentaţi şi chiar evlavioşi. Ei me-au produs o adevărată revelaţie, le pun nota 10, şi le doresc multe succese în creaţia lor” a spus maestra M. Mocanu. La finalul activităţii cîntăreaţa a interpretat liricul „Galbenă gutuie” ce a creat un catarsis spiritual la toţi cei prezenţi la aceasta splendidă serată de suflet.
Manifestarea a fost încheiată de directoarea bibliotecii „Ovidius” Dna Elena Butucel, care a mulţumit  celor care au evoluat şi celor care au ascultat în deosebi Dnei Mocanu pentru lecţia de folk şi Dnei Izbaş pentru colaborarea fructuoasă. „Ne-am alinat urechea cu muzica de strună de chitară şi versuri frumoase şi melodioase” şi le-a dorit tinerilor ce şi-au etalat talentele la recital   „Mult succes şi realizări în creaţie”.
În societatea actuală preocupată mai mult de problemele vieţii şi în permanenta sa  goană după himere, sunt utile şi necesare astfel de activităţi pentru a ne face mai buni deoarece anume la astfel de evenimente cunoaştem lumea frumoasă, veritabilă, şi necaricaturizată.