joi, 1 decembrie 2011

CONFERINŢA DE TOTALIZARE A PROGRAMULUI „CHIŞINĂUL CITEŞTE O CARTE”


Zinaida BILEAC
Şef oficiu, Filiala „Transilvania”

La 23 noiembrie 2011 filiala „Transilvania” a găzduit conferinţa de totalizare a Programului „Chişinăul citeşte o carte”, vis-à- vis de cartea scriitorului, pedagogului, doctorului în psihologie, directorului Liceului „Prometeu” Aurelian Silvestru „Cel rătăcit”.

Moderator al Conferinţei a fost criticul literar Vitalie Răileanu. Prezenţi la activitate au fost academicianul, scriitorul, istoricul literar Nicolae Dabija, profesori, bibliotecari, precum şi  numerosul public chişinăuian, care a lecturat cartea propusă. Nicolae Dabija a menţionat, că este  prieten din anii studenţiei cu autorul romanului Cel rătăcit, a dat curs amintirilor din anii trecuţi. Moderatorul a menţionat, că programul a ajuns la a 7-a ediţie. Anul acesta este cel mai „rodnic” cu cele mai multe acţiuni de promovare. Impresiile cititorilor vor fi publicate în revista „BiblioPolis”.

„Cel rătăcit” este un roman interesant cu abordarea multor probleme, tinerii au ce medita din acest roman…

„Vom deveni o ţară prosperă, când se va citi mult”, acestea fiind unele dintre multiplele referiri, relatate la conferinţă. La conferinţă au participat 97cititori ai filialelor BM „B.P. Hasdeu”. Ei au mărturisit, relatat impresiile despre romanul „Cel rătăcit, adresând totodată şi întrebări scriitorului.

Nosatâi Inga de la Liceul „Iulia Hasdeu” a menţionat că lupta pentru valorile umane  credinţă, dragoste, prietenie, toleranţă este o datorie a fiecărui om...

Şimon Olga de la Liceul „Gaudeamus” a asaltat cu întrebări scriitorul „Cum a procedat Dumnezeu sacrificând pe fiul său”?, la care a primit răspunsuri pe potriva aşteptărilor.

Profesoara de limba şi literatura română de la Liceul „Gaudeamus”, Alexandra Tănase a spus, că romanul pentru ea a fost dificil, alcătuit din multe patrăţele, unde predomină subiecte axate pe religie.  Este un roman pentru tineri, care sunt mai realişti şi mai puţin visători, se citeşte cu sufletul la gură, este un portal între bine şi rău. Omul are nevoie de lumină ca să nu cadă în întuneric.

 Autorul a primit mesaje de la cititori cu urări de sănătate, să scrie mai multe romane şi să ne bucure cu volumul 2 al romanului „Cel rătăcit”.

„Acest program are o deosebită valoare, e o mare sărbătoare astăzi să fim aici alături de Aurelian Silvestru, a scris o carte necesară societăţii”, a relatat, criticul de artă Lidia Ungureanu.

Aurelian Silvestru a mulţumit tuturor celor prezenţi şi speră că nu vom rămâne analfabeţi, lecturând tot mai multe cărţi. La final autorul a donat Filialei „Transilvania” mai multe titluri ale cărţilor sale şi autografe celor prezenţi la conferinţă.