marți, 21 februarie 2012

GRIGORE VIERU A FOST “ADUS” LA CHIŞINĂU PE BRAŢELE ALBAIULIENILOR PESTE PRUTUL ÎNGHEŢAT

                                                                                     Eugenia Plămădeală,
                                                                             Bibliotecar principal Filiala „Alba Iulia”

Eminentul poet, Grigore Vieru, ar fi împlinit 77 de ani. Aproape de jumătate de secol a muncit pe ogorul cuvîntului, creînd, pe parcursul anilor, o zestre inestimabilă pentru noi: versuri de dragoste, poeme, versuri cîntate, tablete literare, aforisme, gînduri filosofice. Sunt opere de simţire şi de crez care îl plasează printre cei mai de seamă români, care şi-au slujit cu credinţă neamul.
Palmaresul manifestărilor culturale dedicate poetului Grigore Vieru şi incluse în programul Săptămîna Grigore Vieru, au loc, la Filiala „Alba Iulia”, de obicei, în preajma zilei de naştere a poetului, 14 februarie. Ediţia curentă a Săptămînii Grigore Vieru a fost una deosebită. Deosebită printr-un eveniment special, care a dat startul programului. Este vorba de dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru, la 13 februarie curent, în sala de la etaj a bibliotecii. Este o lucrare exceptională, executată de sculptorul Romi Adam din Alba Iulia, România şi constituie o donaţie din partea Consiliului Judeţean Alba oraşului Chişinău, care deocamdată, va fi gazduită de biblioteca noastră. Sculptorul, domnul Romi Adam, este dotat cu vocaţie şi dăruire de sine în tot ceea ce face. Vom aminti aici că la 12 februarie curent au trecut Prutul îngheţat două busturi asemănătoare – unul pentru Chişinău şi celălalt pentru Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din satul Băcioi, Ialoveni unde a şi fost instalat la 14 februarie curent. Şi bustul poetului Adrian Păunescu, instalat la 31 august, 2011 pe Aleea Clasicilor este opera domnului Romi Adam, precum şi cele două plăci comemorative – Grigore Vieru şi Adrian Păunescu instalate în holul bibliotecii noastre la 30 august 2011 şi a unui bust mai mic al poetului Mihai Eminescu, donat filialei noastre în 2010. Este un împătimit al acestei munci manuale. Şi nu doar atît, este şi un îndrăgostit de Chişinău şi chişinăuieni. Şi ca o dovadă în plus, domnul Romi Adam a promis colegilor mei de la bibliotecă, că în vara curentă v-a veni la Chişinău pentru o lună de zile, răstimp în care preconizează organizarea unui masster-clas cu copiii din sectorul Buiucani privind confecţionarea unor lucrări din lut, gips etc. Este o veste frumoasă şi demnă de cea mai mare apreciere.
Dezvelirea bustului la Filiala „Alba Iulia” a avut loc în ajunul  zilei de naştere a poetului. La eveniment, printre oaspeţii de onoare de la Alba Iulia – reprezentanţii Consiliului Judetean Alba, scriitorul Ioan Bâscă si inginerul Radu Neag, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Mioara Pop, au mai fost prezenţi si primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, Călin Vieru, fiul regretatului poet, pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, vicepretorul, Victor Anton, alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost prezentă, prin doamna dr. director general, Lidia Kulikovski şi directorul adjunct, Larisa Câşlaru, iar Uniunea Scriitorilor - prin academicianul Mihai Cimpoi, cel care a avut grijă de buna şedere a delegaţiei de peste Prut la Chişinău, dar a şi moderat activitatea de la bibliotecă. In sala arhiplină au fost prezenţi şi ziarişti de la diverse publicaţii şi posturi de radio şi televiziune, bibliotecari, cadre didactice de la liceele din sector, liceeni şi alti vizitatori.
Imediat după dezvelire, bustul a fost sfinţit de două feţe bisericeşti de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din sector, protoiereul Petru Buburuz şi preotul Viorel Cojocaru.
Vorbitorii au atras atenţia asupra aportului, testamentului marelui poet, Grigore Vieru, lăsat naţiunii. Fiul, Călin Vieru, a mărturisit că este foarte mulţumit de binefacerea albaiulienilor şi le-a adresat sincere mulţumiri din partea familiei.
Şi primarul, Dorin Chirtoacă, a menţionat importanţa creaţiei poetului pentru generaţiile următoare, apreciind la justa valoare gestul albaiulienilor prin aducerea în Republica Moldova a acestor două excepţionale lucrări, dovadă că poetul este citit, înteles şi îndrăgit, în aceeaşi măsură, de către românii de pe cele două maluri de Prut...
Despre testamentul poetului lăsat nouă, generaţiilor tinere, despre calităţile omeneşti ale poetului au continuat să vorbească cei care l-au cunoscut cu adevărat, exprimîndu-şi admiraţia, dar şi regretul de a ne fi părăsit poetul atît de devreme: pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Nicolae Dabija, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, doamna dr. director general al BM „B.P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski, scriitorul Ion Bâscă, sculptorul Romi Adam şi alţii. Acest deosebit eveniment a fost urmat, pe parcursul săptămînii, de un medalion literar, de recitaluri literare şi muzicale în preajma bustului, de prezentări de carte, ore de lectură, spectacole literare la grădiniţele din cartier în parteneriat cu acestea, dar şi cu colegi din alte filiale ale BM.
Sperăm, că acest palmares de manifestări organizate în cadrul Săptămînii Grigore Vieru să rămînă în memoria celor care au participat la ele şi să reţină titlurile de carte răsfoite în sălile bibliotecii. La noi suita manifestărilor dedicate lui Grigore Vieru va continua neaparat, toată perioada în care bustul se va afla în incinta bibliotecii. Invităm toţi doritorii să admire această splendidă lucrare, răsfoind, alături colecţia de carte „Grigore Vieru”.