duminică, 29 aprilie 2012

STRÂNGE-TE SUB TRICOLORUL BIRUINȚELOR STRĂBUNE…

   Larisa STAVER,
Bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Descoperă-te-n fața drapelului ce vine
                                                                Purtat de mâini voinice în suflet de fanfară… 

Ziua Tricolorului de la 27 aprilie 2012, la Biblioteca „Transilvania”, a fost frumoasă și a adunat multă lume. Lume bună, tineri și persoane în etate. Subiecte de maximă importanţă pentru românii adevarați, care au venit la această acțiune de suflet și de atitudine, s-au pus în discuție aprinsă subiectele: „Este de ajuns cât pângăresc Piața Marii Adunări Naționale urmașii șatrapilor bolșevici”. Participanții s-au arătat indignați de libertatea de care se bucură Congresul Civic, cel care cheamă la nesupunere civilă și ramâne nepedepsit”, și alte subiecte de aceeași orientare.  Dar e cert faptul că, românii încep să nu se mai teamă. Românii liberi, care nu-și iau solda de la autoritățile astea șantajabile și antiromânești, vin la astfel de sărbători. Românii adevarați au venit să fie alături de oameni curajoși, precum sunt elevii de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”.                              
Trei culori cunosc pe lume: Roșu, galben și albastru –  acestea ar fi culorile care au însoțit copilăria bunicilor și străbunicilor noștri. A noastră, în virtutea vitregilor istoriei, – mai puțin, dar care sunt niște simboluri vii pentru cei care astăzi respiră tânăr, alături de noi –  copiii și nepoții noștri. Ziua Tricolorului nu înseamnă doar o sărbătoare cotidiană, Ziua Tricolorului înseamnă în primul rând o speranță – speranța în ziua de mâine. Astfel de mesaje s-au perindat unul după altul, fiind expuse, sonorizate de către participanții la discuția-dezbatere cu semnificativul generic, „Strânge-te sub Tricolorul biruințelot străbune”, de Ziua Drapelului de Stat a R. Moldova.                                                                                                                                                
Alexandra Costache, elevă de la Liceul „Gaudeamus”, a pregătit un discurs cu tema: „Simbolurile naționale al R. Moldova”, un discurs cu un conținut variat, incluzând mai multe elemente ale simbolisticii naționale - drapele, steme, imnuri, sigilii, monede precum și câteva tipuri de vestimentație. Ziua Drapelului ne-a oferit posibilitatea să aducem un omagiu simbolurilor naționale, fiind prezentată în programul Power Point, unde participanții au avut posibilitatea de a percepe discursul live.                                                                                                      
A fost un bun prilej de a prezenta și cartea lui Gheorghe Vrabie „Simbolica. Simbolismul heraldic din Moldova”, unde doritorii pot afla informații despre Stema de stat a R. Moldova. S-a accentuat străduința autorului în promovarea valorilor și simbolurilor autentice ale neamului nostru.                                                                                              
Eseul „Trei culori cunosc pe lume…”, a frapat auditoriul cu alegoria despre Tricolorul Moldovei: roșu reprezentând glasul sângelui, gabenul - zâmbetul razelor de soare, iar albastrul - cerul senin al patriei noastre Moldova. Au fost audiate piesele dedicate Tricolorului pe versurile lui Gr.Vieru, Ciprian Porumbescu, Victor Eftimiu. La finalul acestei discuții a luat cuvântul profesorul de istorie Pavel Cerbușca, care a accentuat încă odată, că Tricolorul – simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiția  istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii. 

Le multumim tuturor participanților care au venit la îndemnul nostru, pentru a sărbători Tricolorul – un insemn al identității noastre. Azi am fost multi, peste asteptari și cu dezbateri extrem de frumoase și utile.