miercuri, 16 mai 2012

CARTEA – CALEA SPRE CUNOŞTINŢE


Natalia CORGHENCEA, şefa Filialei TRAIAN

Cu genericul Cartea – calea spre cunoştinţe, a fost organizată o activitate deschisă la Grădiniţa nr. 142, în grupa nr. 6. Educatoarea, dna Ana Miron împreună cu copiii au început să descrie ziua desfășurării activității. La întrebarea Cum este astăzi ziua, copiii au oferit diverse răspunsuri ca:
 Ziua este frumoasă, este însorită, cerul este azuriu, păsărelele cântă, copacii sunt înverziţi şi vântul clatină lin frunzele, florile sunt înflorite.
Pentru a îndruma copiii mai aproape de subiect, dna Ana i-a întrebat:
  Ce aţi observat copii cu o zi înainte, cînd ne jucam în curtea grădiniţei? La care copiii au spus că au văzut o floricica, care era singurică, şi era puţin ofelită, respectiv a urmat întrebarea, dar de ce era ofelită? Atunci copiii au spus, că floricica nu are prieteni în jur şi nu are cine s-o sprijine.
        Dar unde credeţi că putem găsi cele mai multe informaţii despre flori? i-a întrebat educatoarea.
        În cărţi!!! Au răspuns copiii unanim.
        Şi cine credeţi că ne poate vorbi cel mai mult despre cărţi? a întrebat dna Ana.
        BIBLIOTECARA!!! au strigat copii cu aceeaşi voce uitându-se în rândul oaspeţilor
Aici mi-a revenit rîndul mie, dnei Natalia Corghencea, şefa Bibliotecii Traian să le vorbesc copiilor despre rolul cărţii în dezvoltarea intelectuală a copiilor. Mesajul adresat copiilor a fost următorul:
 Tăcută şi răbdătoare, Cartea aşteaptă s-o atingeţi cu degeţelele, s-o luaţi în mână şi să vă apropiaţi de conţinutul ei. Paginile cărţii, sunt cele ce vă îndeamnă la un dialog. Cartea este ca o poartă spre lumea cunoştinţelor, ca o pasăre zburătoare, ea îşi desface coperta, iar foile parcă-i sunt notele prin care veţi pătrunde în tainele ei. Aceste aripi de pasăre vă vor înălţa împreună cu eroii ei spre cerul necunoscut al gândului, al trăirilor, care pot deveni şi ale voastre. Cartea, dragii mei, este așteptată în fiecare casă, în biblioteci, la şcoli şi grădiniţe. Din ea învăţăm multe! A citi înseamnă a cunoaşte. Cartea este prietenul cel mai devotat, care n-o să vă tradeze niciodată şi care ştie să păstreze secretele. Prin intermediul Cărţii veţi cunoaşte lumea şi universul, prin ea vă veţi îmbogăţi sufleteşte şi veţi creşte copii deştepţi.
           Drept dovadă că copiilor le plac cărţile au fost un recital de poezii despre cărţi şi flori, mai multe proverbe, ghicitori şi citate. Au fost de admirat expoziţiile Cărţi confecţionate de copii şi Cartea mea preferată.  În finalul activităţii fiecare copil a prezentat cartea, pe care a făcut-o împreună cu părinţii şi dacă tematica a fost florală, atunci copiii nu numai că au prezentat cărţuliile făcute, dar au şi povestit legende şi au spus informaţii despre florile incluse în aceste cărţi.