joi, 3 mai 2012

CITIM ÎN MILENIUL TREI


Oxana ANDREEV, şef-oficiu,   
 Filiala „A. Mickiewicz”                                                                                                                                      
 La solicitarea educatorilor de la grădiniţile din sectorul Telecentru, pentru Programul Citim în Mileniul trei, în perioada martie-aprilie, la biblioteca de literatură şi cultură polonă „A. Mickiewicz” au avut loc 3 convorbiri cu tema „Istoria cărţii”. Cei interesaţi de carte, adică participanţii cei mai fideli, au fost copiii de la grădiniţele nr.226, nr.6 şi nr.59. 
Întru-cât cartea este cea care ne poate deschide toate secretele lumii, ea a şi fost eroina principală. În cadrul acestor convorbiri, într-un limbaj accesibil copiilor, le-am dezvăluit cât de lung a fost drumul cărţii. Şi puteam vedea pe chipul fiecărui copil, venit să vadă casa cărţilor, setea de cunoaştere. Au fost foarte entuziasmaţi să afle cum a apărut, unde a luat începutul această minune. Şi ca o dovadă a interesului a fost şi participarea activă a copiilor cu multe, dar foarte multe întrebări, presupuneri, păreri, chiar şi sugestii.
Le-am oferit informaţii despre carte, din vechile timpuri pînă la e-book-urile de acum. Prezentarea video, le-a oferit posibilitatea de a vedea vechile desene antice, hieroglife, papirusul, pergamentul, tăbliţele de lut, alfabetul, tiparul etc. Au studiat atent fiecare imagine, au memorizat uşor factorii, oamenii ce au stat la baza apariţiei cărţilor. S-au minunat de diversitatea cărţilor, de mărimile lor văzând cărţi gigantice şi minuscule ale lumii. În momentul recapitulării, am rămas foarte mulţumită de faptul că copiii au asimilat atât de bine informaţia oferită.
S-au şi amuzat în timpul convorbirii, dar au cules şi multe învăţăminte, au înţeles importanţa cărţii în viaţa tuturor. Cartea e mereu binevenită în viaţa oricui şi ne-am bucurat când o fetiţă a spus că-i place foarte mult să citească, mai mult decât să se joace la calculator.

Cineva spunea: Să semănăm cuvinte şi aptitudini frumoase în copiii noştri, pentru că prin ei viitorul va deveni mai frumos, mai luminos. Anume aceasta ne străduim şi noi să facem zi de zi, continuăm să semnalizăm, să informăm, să ducem mai departe frumoasa tradiție de a citi.
Stimulăm copiii la lectură, ca să nu sece niciodată acel izvor al informaţiei.