marți, 8 mai 2012

DONEAZĂ CARTE, DONEAZĂ CULTURĂ: ÎNTÂLNIRE DE SUFLET


Stela RUSSU,
Bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Biblioteca „Transilvania” din Chişinău, care se poate mândri cu două decenii de existenţă în slujba comunităţii, le-a pregătit fidelilor săi cititori şi tuturor pasionaţilor de lectură din localitate un eveniment special. Este vorba despre o întâlnire cu scriitorul Ion Diordiev, membru al a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Astăzi, 7 mai 2012, la Biblioteca „Transilvania”, la secţia pentru copii a avut loc intâlnirea cu scriitorul şi poetul Ion Diordiev. La întâlnire au fost prezenţi copiii grupelor nr. 1, 2 de la grădiniţa nr. 135 (cu deficienţe de văz), cu care colaborarea noastră a devenit o tradiţie. El le-a citit celor invitaţi la evenimentul cultural – elevi, educatori şi alţi iubitori de literatură – din ultimele sale creaţii poetice şi a purtat un dialog cu cei prezenţi despre tainele şi miracolul creaţiei.
Scriitorul s-a bucurat nespus de mult văzând atâţia copii în jurul său, care l-au asaltat cu numeroase întrebări. 
Deasemenea el a mărturisit copiilor că a început a scrie pentru copii datorită fiicei sale, care fiind la vârstă mică, dădea întrebări copilăreşti neobişnuite, sau explica unele situaţii din punct de vedere a copiilor, deoarece copiii privesc lumea altfel. Anume acest fapt l-a impulsionat să le descrie pe foaie. Au urmat întrebări din partea copiilor în privinţa denumirii cărţilor: de ce le-a denumit anume aşa şi nu altfel? Anume în momentele de conversaţie cu copiii s-a manifestat „firea de copil din suflet” a scriitorului, deoarece găsea foarte repede limbă comună cu copiii de 4-6 anişori. Aceşti copii sunt deosebiţi, deoarece de mici au fost încercaţi de soartă, adică deficienţă de vedere. Necătând la aceasta ei sunt foarte veseli, energici şi descurcăreţi. Cu foarte multă dragoste scriitorul le-a mai vorbit despre copilăria sa şi despre toate năzbâtiile făcute cu prietenii săi. 
Copii au reacţionat pozitiv uimindu-l pe scriitor prin agerimea minţii, cunoştinţele şi aptitudinile creative pe care le posedă. Cei mai îndrăzneţi au recitat versuri din creaţia proprie.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate cărţile:
  • Cine sunt? Ghiciţi vă rog...
  • Sportul în culori
  • Ghici cu ce călătorim
  • Grădina de legume, ghiceşte-le pe nume
  • Desene şi poezii despre profesii şi meserii
  • Floricele pentru nepoţele
  • Ghicitoare în culori
  • Colorăm culorile
  • Un peşte cu picioare
La sfârşitul frumoasei întâlniri, Ion Diordiev a făcut un gest de caritate, a donat cu multă generozitate fiecarui copil câte o carte, din cele care au fost prezentate. Cărţile lui conţin o mulţime de desene şi copiii care nu prea bine cunosc literele, pot să descifreze conţinutul povestioarelor privind desenele.
Activitatea s-a încheiat cu multe aplauze şi mulţumiri ale copiilor faţă de scriitor şi bibliotecă.