joi, 31 mai 2012

PRIN INTERMEDIUL CĂRŢII ÎNVĂŢĂM SECRETUL SĂNĂTĂŢII


Victoria CEBANU, şef-oficiu,
 Filiala „Ovidius”


Omul sănătos este opera cea mai preţioasă a naturii.
Th. Carlyle

            Pornind de la dezideratul că – Sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ – şi  că ea poate fi definită drept o condiţie de bunăstare fizică, mintală şi socială, mai ales în acest secol, grăbit, perturbat, activ şi plin de densitate, tot mai stringentă este nevoia de a avea o societate sănătoasă prin care oamenii vor spori controlul asupra factorilor care le influenţează sănătatea. Pentru a face faţă tuturor provocărilor şi problemelor ce ţin de sănătatea personală şi a modului sănătos de viaţă, se impune în acest sens formarea, informarea şi educarea de la o vârsta cât mai timpurie a copilului de a menţine atitudini  de clarificare a valorilor legate de starea sănătăţii. Astfel, la aceasta vârstă, prin deprinderile formate şi cunoştinţele dobândite, se pune prima cărămidă la temelia educaţiei pentru sănătate.
            E bine pentru copii sa înţeleagă de mici ca sănătatea nu înseamnă absenţa bolii, ci un mod de viaţă echilibrat, un mod de comportare şi existenţă igienică. Educaţia pentru sănătate este drumul cel mai scurt prin care noţiunile ajung la copil ca reguli sau norme.
            Deprinderile elementare de igiena trebuie imprimate din frageda vârsta pentru a putea pătrunde cat mai adânc în modul de viaţă cotidian. De aceea un program  informaţional-educativ pentru copii „Floarea sănătăţii” cu genericul „Prin intermediul cărţii învăţăm secretul sănătăţii” iniţiat la Filiala „Ovidius”, vine să abordeze subiecte diverse: igiena şi activitatea fizică, alimentaţia corectă – care vor contribui la formarea abilităţilor copiilor de aplicare a regulilor de igienă personală, de identificare a avantajelor activităţii fizice pentru a preveni sedentarismul şi o alimentaţie bogată în vitamine.
            Programul are ca scop de a forma aceste deprinderi prin lecturarea operelor artistice la capitolul sănătate sau modul sănătos de viaţă. Materialul lectural folosit pentru acest program va fi preponderent sub formă de versuri, povestiri, poveşti a autorilor autohtoni cât şi celor de peste hotare: În Ţara copiilor cu dinţi cariaţi de Florin  Colonaş; Cetatea dinţilor de  Angela Plămădeală, Bună dimineaţa de Iulian Filip; La baie de Constantin Dragomir; Zăpăcilă de Liviu Deleanu; Ionică n-are poftă de mâncare etc. Aceste lecturi le vor ajuta copiilor să asimileze mai uşor ABC-ul sănătăţii.
            Pentru o activitate mai eficace şi de sensibilizare a informaţiei de către participanţii programului Floarea sănătăţii şi de a satisface năzuinţele propuse de noi,  am recurs la sistematizarea conţinutul tematic pe mai multe module: Mâinile curate înseamnă sănătate, Dinţi sănătoşi un zâmbet frumos, Mişcarea – factor de  sănătate, Vitamine pentru tine, Să fim îngrijiţi şi ordonaţi!. Vor fi mai multe şedinţe, pentru a nu comite un supradozaj de informaţie pentru participaţi.
            La prima activitate din cadrul programului copiii prezenţi au fost familiarizaţi  cu regulile generale de igienă personală. Au fost anunţate şi  subiectele propuse  pentru şedinţele ce se vor desfăşura în viitor, prin care vom demonstra că faptul cum ne alimentăm, cum ne odihnim, practicăm sportul, suntem ordonaţi în viaţa de zi cu zi – toate au un rol major în menţinerea sănătăţii.
 Copiii au primit cu entuziasm şi îndrăzneală invitaţia de a participa la acest program informaţional-educativ, considerând că este o sursă de informare destul de benefică pentru a spori abilităţile personale de a cunoaşte şi a-ţi  forma unele aptitudini de comportament sanogen – comportament care creează sănătatea. Credem că va fi un început bun de a promova şi a educa copiilor un lucru ştiut, că sănătatea în mare măsură depinde de stilul de viaţă pe care îl duce o persoană.