luni, 21 mai 2012

SPIRIDON VANGHELI SAU MITUL COPILĂRIEI


Stela RUSSU, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Motto: „Luminează-te şi vei fi”
C. A. Rosetti

Pornind de la acest îndemn, cu dorinţa de ai găsi tălmăcirea şi de aşi potoli propria curiozitate, elevii din clasa a IV-a „B” de la şcoala primară „Gr. Vieru”, dăscăliţi de profesoara Elena Şopronco au poposit la Biblioteca „Transilvania”.

Aici, întâmpinaţi şi ghidaţi cu cea mai mare grijă şi bunăvoinţă de către colaboratoarele bibliotecii Lilia Beşan, Stela Russu şi Ludmila Capiţa, copiii au găsit mai multe explicaţii pentru această maximă, precum ar fi:
·        citeşte şi vei afla;
·        învaţă şi vei şti;
·        caută şi vei găsi;
·        cercetează şi vei descoperi.

Aceste gânduri şi multe alte adevăruri le poţi descoperi răsfoind filă cu filă cartea, simţind forţa inexplicabilă şi misterioasă a ei. Studiind creaţia mai multor scriitori, copiii au manifestat un viu interes pentru acel, care a făcut o literatură mare pentru cei mici, cunoscută şi îndrăgită pe toate meridianele, acel care se numeşte Spiridon Vangheli.

Copiilor dornici de a cunoaşte, li s-au prezentat cărţile: „Tatăl lui Guguţă când era mic”, care este cunoscută de toţi copiii. Ei adoră personajele din satul Trei Iezi şi în special pe Guguţă. Este un personaj în care se regăsesc foarte mulţi copii, care-şi doresc aceleaşi aventuri şi ghiduşii. Cei care ascultă de sfaturile transmise prin Guguţă, se descurcă foarte bine în viată. Guguţă are un sat, o ţară, o lume de prieteni. În cartea lui „Tatăl lui Guguţă când era mic” sunt redate personaje reale, adică fraţii şi familia autorului. Copiii au mulţumit mult pentru întâlnire, pentru informaţiile utile care le sunt de un real folos în timpul lecţiilor, promiţând că vor citi toate volumele lui Spiridon Vangheli. 
                                                               
În luna cea mai frumoasă a copilăriei, luna iunie, când se coc cireşii, Spiridon Vangheli va împlini onorabila vârstă de 80 de ani. Anul 2012 este anul lui Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai de vază scriitori de la noi, cunoscut prin cărţile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii. SpiridonVangheli a scris multe despre copilărie. Copilăria este pentru el izvor de apă vie pe întreaga-i viaţă, iar copilul din el nu a dispărut niciodată sub inelele vârstei şi nisipurile clepsidrei. Cărţile scrise de Spiridon Vangheli au scopul, ca fiecare pagină să emoţioneze copilul. Numai în aşa mod mesajele scrise de el pot înfluenţa sufletele copiilor şi vor fi ţinute minte. Autorul nu-şi permite să se uite la copii de sus, nici de la „înălţimea anilor”, nici de la „înălţimea meritelor”. Povestioarele sale le scrie cât mai interesant şi captivant, fiindcă un copil în orice moment este în drept să închidă cartea, întrerupând în aşa mod, comunicarea cu autorul.                                                                                                                                                
Omagierea prozatorului, poetului, traducătorului si editorului Spiridon Vangheli a avut loc la Biblioteca „Transilvania” în cadrul a mai multor activităţi cum ar fi şi: concursului literar  „Cel mai bun cititor”, „Concursul cărţii citite”, petrecut în parteneriat cu Liceul teoretic „Orizont”. Astfel, elevii pasionaţi de lectură au participat la acest irepetabil concurs. Tema concursului a fost opera lui Spiridon Vangheli. Organizatorii şi-au propus prin acest concurs să valorifice lectura şi potenţialul creativ al copiilor. Participanţii au avut sarcina de a prezenta un joc literar, la a cărui alcătuire au aplicat cunoştinţele acumulate din cărţile citite. Au participat elevi din clasele III-IV-a, îndrumaţi de profesoara Tamara Cerbuşca şi bibliotecara Corina Hartea.
Juriul, format din profesori şi bibliotecari a evoluat lucrările conform criteriilor: originalitatea, imaginaţia pe care participantul a dovedit-o prin lucrarea realizată, varietatea lecturilor, coerenţa şi corectitudinea lingvistică, complexitatea jocului, gradul de acurateţe în executare a lucrării.                           

LA MULŢI ANI, Dragă scriitor! Aducem mulţumiri pentru operele scrise şi îi dorim numai bine!