luni, 28 mai 2012

VACANŢA CU CARTEA PREFERATĂ


Ecaterina Nedzelschi, şef filiala A. Mickiewicz

Filiala polonă A. Mickiewicz, a dat start  Programului Lecturile verii,. La data de 28 mai 2012, în incinta bibliotecii a avut loc Lansarea acestui minunat program prin organizarea unui concurs de erudiţie. Copiii din grupa pregătitoare a grădiniţei nr. 6, care peste 3 luni  vor fi deveni elevi ai ciclului primar, au vorbit despre cărţile lor preferate. Ei au colaborat cu biblioteca timp de 3 ani. Împreună cu ei au fost citite cele mai importante şi de valoare cărţi din seria Biblioteca de aur a copiilor  şi seria Škola dlâ doškolât, proză scurtă pentru copii a scriitorilor Vitalij Bianki, Konstantin Prišvin, Grigorij Oster, Eduard Uspenskij, Anton Čehov, Valentin Kataev, Lev Tolstoj, poeziile Agniei Barto, Kornej Čukovskij, Samuil Maršak, ghicitori, cărţi de desenat, au fost mereu solicitate de preşcolari, de educatori şi părinţi.

Copiii cunosc foarte bine textele, eroii şi au fost foarte activi la Concursul de erudiţie Cine-i harnic să ghicească. Şef oficiu, Svetlana Cubanchina, cunoaşte foarte bine aceşti copii, astfel a întocmit un şir de întrebări interesante pentru a verifica cunoştinţele micilor cititori.
Ex.
-          Kto takoj Domovenok Kuzâ?
-         Kto takie Kaštanka i Belolobyj
-         Kto avtor knigi pro Buratino?
-         Gde živut kot Matroskin i sobaka Šarik?
-         Pro kogo napisal Vitalij Bianki v knige lesnye detenyši etc.
Copiii recunoşteau imediat eroul după un  fragment din text sau desenul din carte.

Multă veselie au provocat cărţile: Ugadaj-ka cu ghicitori despre animale, plante, fructe etc..
Fragmente din Aventurile  micuţului Winnie şi prietenii săi, citite în glas de Dna Cubanchina, au fost povestite în continuare de copii. S-a finisat activitatea cu vizionarea desenului animat Winnie The Pooh. Atenţia copiilor a fost îndreptată şi la expoziţiile de carte Lectura în familie şi Cele mai preferate cărţi. A fost o adevarată şi împlinită sărbătoare a lecturii. Ambianţa plăcută cu o frumoasa expoziţie de foto, a Fundaţiei de promovare socială Copilul, cărţi viu colorate adaptate pentru vîrsta preşcolarilor, multe-multe baloane, muzică, le-a înviorat şi înveselit sufletele copiilor.