miercuri, 27 iunie 2012

TABĂRA –LUMEA DE VIS A COPILĂRIEI


Vara este cea mai dulce perioadă a anului. Perioada în care copiii au timp să mediteze, să acumuleze cunoştințe, să-şi creeze idei despre lumea care îi înconjoară şi nu în ultimul rând o mulţime de amintiri plăcute.

Filiala „Transilvania” şi-a propus să se implice activ în viața micuților şi să le îndrume paşii copiilor printr-o ofertă minunată după părerea mea, cu oferta de a deschide o Tabăra de lectură. Tabăra de lectură a început destul de vesel, având ca participanți peste 20 de copii. Zilnic erau organizate concursuri și jocuri cognitive, pentru a dezvolta imaginația și spiritul de echipă a micuților.

Pentru a atinge mai ușor scopurile propuse, am încercat să formăm mai întâi de toate o echipă prietenoasă şi să organizăm cât mai multe activități bazate pe lucrul în echipă. Copiii au dat dovadă de ingeniozitate și creativitate, mai ales când am creat Floarea emoţiilor, pe petalele căreia micuții au scris ceea ce simt, aflându-se la Tabăra de vară. Chiar și atunci, când organizam concursuri, copiii demonstrau că sunt ageri, inteligenți şi deschiși către ceea ce este nou și necunoscut pentru ei.

Pe parcursul Taberei am tins să le cultivăm dragostea, importanța față de lectură, cărți, motivându-i să citească tot mai mult, pentru a avea un suflet și o imaginație bogată. Aici ei au avut ocazia să savureze cu plăcere clipele vacanţei, să meargă în excursie la alte biblioteci, să picteze, modeleze, să facă creaţii proprii, să se întâlnească cu scriitori şi multe, multe alte activităţi interesante. Împreună am învățat o mulțime de lucruri noi, cum ar fi: crearea abțibildurilor și a unui arbore genealogic, exprimarea corectă a ideilor și gândurilor, respectarea celorlalți copii, şi unul dintre cele mai importante lucruri: lucrul în echipă.

În final, a fost organizat concursul Miss Tabăra de vară, care a devenit unul tradițional, căci se petrece la finalul fiecărei Tabere deja şi este un adevărat spectacol, unde copiii sunt scenariști, regizori, actori. Este o totalizare a tuturor activităților cu care s-au ocupat la Tabără. Copiii s-au descurcat de minune, ne dăm seama că avem ce învăța de la ei.

Concursul a fost constituit din mai multe probe. Prima a fost Prezentarea. Copii au trebuit să se prezinte consecutiv printr-o poezie, cântec sau un dans. S-au descurcat foarte bine, uimind atât juriul cât şi pe cei prezenți în sală. Cea de-a 2 probă a fost Proba Talentului. Participantele au cântat, au dansat, au recitat poezii, convingându-ne şi de astă dată, că sunt înzestrate cu multe, multe calităţi artistice. Cea de-a treia proba a fost Defilarea, prin care concurentele au ținut să încînte privirile şi să ne uimească cu prezentarea unei ținute sportive şi prezentarea unei ținute clasice. Această probă a oferit micuțelor posibilitatea de a ne demonstra, cât pot fi de graţioase şi elegante. A patra probă a fost Proba inteligenţei. Participantelor li s-au adresat întrebări din viața cotidiană, iar ele au uimit încă o dată publicul cu răspunsuri bine gândite. Iar ultima probă a fost Proba teatralizată. Fiecare participantă a imitat eroul preferat, din povestea preferată, unde au fost apreciate: costumația, textul, ținuta scenică şi mişcările fiecăreia.                                      

La „Tabăra de lectură şi agreement” a Filialei „Transilvania”, copii s-au distrat de minunne, au devenit mai maturi, mai informați, mai atenţi şi mai responsabili, îmbogățindu-se cu lucruri plăcute și lecţii de viață, care le vor prinde bine în viitor. Sunt sigură că îi vom revedea şi la anul viitor, şi mai ingenioși, şi mai creativi.

Olga ROTARI,
voluntar, Filiala „Transilvania”