miercuri, 19 septembrie 2012

FARMECUL LECTURILOR DE VARĂ


Margareta CEBOTARI,
 bibliotecar principal, Filiala „Ovidius”.

            Programul „Lecturile verii - 2012” la Filiala „Ovidius” are tradiţional un impact pozitiv asupra motivării copiilor la lectura unor cărţi interesante, contribuind la dezvoltarea capacităţilor creative ale copiilor, îndemnându-i la noi realizări intelectuale. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu anul trecut, a crescut numărul de utilizatori noi înscrişi la bibliotecă în această perioadă, deoarece după fiecare activitate erau mulţi doritori de a se înscrie pentru a avea acces la mulţimea de cărţi interesante pe care le-au văzut în colecţiile bibliotecii.
                           Pentru a atrage atenţia unui public cât mai vast asupra acestui program deja de câţiva ani activitatea de deschidere o organizăm în colaborare cu Pretura Sectorului Centru în scuarul magazinului „UNIC” unde pe 1 iunie au loc mai multe manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Copiilor. Îmbrăcaţi în forme speciale, maiou cu logotipul „Lecturile verii”, şi în acest an am repartizat publicului materiale publicitare de promovare a programului, iar cei mai isteţi copii au fost atraşi să participe la concursuri de erudiţie şi de creaţie.
            Tradiţional partenerii de bază ai acestui program sunt taberele de odihnă pentru copii organizate la instituţiile de învăţământ din sector pe parcursul lunii iunie, urmând apoi o bună colaborare cu grădiniţele şi cei mai activi cititori ai bibliotecii.
            Printre cele mai impresionante şi emoţionante activităţi pentru copii rămân a fi întâlnirile cu scriitorii. În această vară copiii au avut o atitudine participativă în cadrul acestor manifestări, fiind activi şi plăcut surprinşi de comunicarea cu scriitorul Nicolae Popa, autorul cărţii „Marele Ciulică”, deoarece aceasta a fost cartea-surpriză a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret din Chişinău, ediţia 2012. A fost binevenită pentru copiii dornici de carte şi întâlnirea cu dna Eugenia David, redactor literar, traducătoare a multor opere din literatura universală, care le-a recomandat să apeleze mai des şi mai întâi de toate la carte, deoarece în ea vor găsi cea mai indicată şi calitativă informaţie. Deoarece nu importă cât de mult citeşti, dar şi ce anume citeşti.  Nu mai puţin atractive sunt pentru copii lansările de carte, deoarece au ocazia de a se afla printre primii cititori ai acestor cărţi. Cunoscuta interpretă de muzică folk Maria Mocanu a fost aşteptată cu mult drag la lansarea primei sale cărţi de povestiri pentru copii, cu un titlu foarte cald şi prietenos „Faţa soarelui”. Mai apoi prezentarea cărţii a fost desfăşurată în mod mai neobişnuit, chiar în curtea Liceului „Mihai Viteazul”. Copiii au ascultat cu drag şi unele melodii interpretate la rugămintea lor, de către Maria Mocanu, împreună cu ea fredonând celebra „Galbenă gutuie”.
            Informarea despre cărţile valoroase din colecţiile bibliotecii este scopul prezentărilor de carte, reuşind pe parcursul acestei veri să provocăm copiii la lectura acestor cărţi. Aripile de lumină ale regretatei poete Steliana Grama continuă să se răsfrângă asupra cititorilor săi. Este de datoria noastră să-i facem cunoscută opera. De aceea am ales să prezentăm volumul de versuri pentru copii „Curcubeul viselor”. Chiar dacă a adunat a 70 filă în copacul-calendar al vieţii sale, scriitorul Tituş Ştirbu rămâne  a fi unul din cei mai îndrăgiţi poet de către cei mai mici cititori, deoarece versurile lui îi ajută să înveţe a citi, a număra. Anume la grădiniţe şi am realizat două prezentări a ediţiei superbe „Pomul cu cifre” şi „Pomul cu litere” de Tituş Ştirbu, apărută la editura „Silvius Libriis”, în formă de carte-valet. Prezentarea superbei ediţii „Ion şi Doina, Doina şi Ion” a fost pentru cititorii noştri un act de comemorare a acestor distinse personalităţi ale neamului românesc.
            Cel mai mult se citeşte totuşi la o oră de lectură. Atât pe loc cât şi extramuros, am citit împreună cu micii cititori mai multe cărţi diverse: „Oare de ce burtica mea face gălăgie şi alte întrebări despre corpul meu” de Brigid Avison, “Ia să-mi spui tu, spui” de Simion Ghimpu, „Copii în cătuşele Siberiei” şi ciclul de povestiri de Spiridon Vangheli publicate în revista „Alunelul” , „Faptele şi vitejiile lui Ştefan cel Mare şi Sfânt” de S. Kirileanu ş. a. Două ore de lectură tematice au fost organizate pentru micii utilizatori ai bibliotecii cu prilejul evidenţierii şi propunerii spre lectură a materialului informativ dedicat unor evenimente de însemnătate naţională: Ziua Independenţei şi Limba Noastră cea Română.
            Copiii talentaţi şi isteţi oricând se pot manifesta din plin, participând la concursurile organizate de biblioteca „Ovidius”. Pentru ei în această vară sa-u organizat concursuri de creaţie cu tematică diversă: „Poieniţa copilăriei” „Impresii de lectură din cartea de vacanţă” ,„Natura e o bogăţie – cu ea trăim în armonie”, în cadrul cărora ei au avut de transmis un mesaj  prin intermediul creioanelor şi a cretei colorate.
De multă inspiraţie au dat ei dovadă şi la desfăşurarea concursurilor de erudiţie.
            La activitatea de finalizare a programului estival „Lecturile verii” cei mai activi cititori au avut ocazia de a dialoga cu Eugenia David, redactor literar, traducătoare a multor opere din literatura universală. Ea le-a vorbit copiilor despre importanţa cărţilor în formarea intelectuală şi dezvoltarea noastră, cât şi despre farmecul lecturii unei cărţi bune artistice. Un îndemn la lectură continuă le-a adresat Cristina Voroneanu, cititoare fidelă a Filialei „Ovidius”, care reuşeşte de minune să îmbine reuşita excelentă la învăţătură cu participarea activă în viaţa societăţii, fiind şi unul din cei mai buni voluntari ai bibliotecii. Partea artistică a activităţii a cuprins lecturarea unor  aforisme şi maxime, citate şi versuri despre carte, scriitori, lectură. Copiii au adus fiecare argumentele lor în favoarea necesităţii lecturii în viaţa lor, dovedind că sunt într-adevăr pasionaţi de a citi cărţi.  Iar acesta şi este de fapt scopul principal al organizării şi desfăşurării la filialele BM „B. P. Hasdeu” a acestui program de lectură : să-i vedem pe copii citind cu pasiune, cu bucurie şi plăcere, pentru cunoaştere şi dezvoltare intelectuală continuă.
            După prezentarea succintă a unor totaluri ale activităţilor desfăşurate la biblioteca „Ovidius” pe parcursul acestei veri fierbinţi Elena Butucel, directorul bibliotecii, le-a înmânat celor mai activi cititori Diplome şi câte un mic cadou din partea bibliotecii. Desigur acest cadou a fost o carte, care, credem noi, îşi va ocupa locul binemeritat în bibliotecile personale ale acestor copii harnici în ale cititului. Cei mai vrednici s-au dovedit a fi: Adelina Onoi (13 ani), Ilinca Plămădeală (12 ani), Sabina Boleac ( 10 ani), Cebanu Cristiana (11 ani), Ion Vasluian (11 ani), Gheorghe Jardan (8 ani), Eugen Duca (9 ani), Andreea Stratu (11 ani).
            Au contribuit la incitarea şi susţinerea unui interes continuu asupra cărţilor valoroase pentru copii din colecţia bibliotecii „Ovidius” expoziţiile de carte organizate in situ şi virtual pe blogul bibliotecii, genericul vorbind de la sine: Cărţi pentru picii curioşi, Geto-dacii – străbunii noştri, Capodopere din literatura română, Cărţi celebre din literatura universală, Înţelepciunea legendelor, Lecturi cu învăţături (proverbe, maxime, ghicitori),Dialoguri ghiduşe (cărţi cu umor pentru copii), Citeşti, înveţi şi te distrezi! (cărţi pentru copii până la 10 ani), Călătorii fascinante în istorie, Fenomene captivante din natură, Citeşte şi niciodată nu vei fi singur.
            Deci, odată cu desfăşurarea acestui program estival realizăm: încurajarea lecturii copiilor, orientarea lor spre lectura din diverse domenii şi nu în ultimul rând biblioteca „Ovidius” devine mai cunoscută în societate, sporind imaginea pozitivă a acestei instituţii culturale. Iar îmbinarea armonioasă a timpului liber al copiilor din zilele însorite de vară cu farmecul lecturii unei cărţi frumoase şi interesante va continua la vara viitoare, deoarece acest program este apreciat de cititorii bibliotecii.
Câteva impresii ale participanţilor la program ne confirmă această afirmare.
           
            În primele zile ale vacanţei de vară, am mers la tabăra. A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an să mergem  la Bibliotca Ovidius să participăm la programul „Lecturile verii”. Îndeosebi mi-a plăcut că în acest an bibliotecara a venit la noi la tabără împreună cu interpreta Maria Mocanu şi ne-a prezentat cartea „Faţa soarelui”. Împreună am cântat cântece, dar cel mai mult mi-a plăcut cântecul „Galbenă gutuie”. Vreau şi pe viitor să mai vină si alţi interpreţi.
                       
            Mi-au plăcut poeziile despre copilărie şi vacanţă, grădiniţă şi şcoală scrise de Steliana Grama, cuprinse în cartea „Curcubeul viselor”. Mai ales că ele au fost scrise când ea era tot un copil ca noi. Şi eu scriu câte ceva, dar nu aşa de bine. Dar mă voi strădui să citesc mai multe cărţi cu poezii bune scrise pentru copii, poate am să reuşesc şi eu mai multe. Cu drag voi veni la Biblioteca „Ovidius” să citesc, deoarece aici ştiu că sânt cărţi frumoase şi interesante de citit. Mai de demult vin la această bibliotecă şi le spun şi prietenilor mei să vină, că este o bibliotecă cu multe cărţi bune pentru copii.
                       
            Cu ce mai mare plăcere am desenat  eroii preferaţi din cărţile citite, atunci când ni s-a propus să participăm la Concursul de desene de la „Lecturile verii” de la biblioteca „Ovidius”. Eu l-am desenat pe WiniPooh deoarece îmi place mult acest ursuleţ hazliu, năzbâtios dar şi politicos, prietenos. Mi-a plăcut şi cum au fost expuse aceste desene în sala bibliotecii, unde au putut să fie privite de toţi copiii. Mi-a plăcut şi cadoul primit pentru acest desen. Mă bucur că am fost apreciată. O sa mai desenez şi alţi eroi din poveştile pe care le voi citi vara această şi voi mai veni să particip la concursurile organizate de biblioteca „Ovidius”, unde este foarte frumos şi e o mare bucurie pentru noi când venim aici.