joi, 20 septembrie 2012

FILIALA TRAIAN ŞI-A DESCHIS LARG UŞILE


Natalia Corghencea, şefa Filialei TRAIAN

În pofida faptului că în ultimul timp spectrul de interese ale copiilor se orientează accelerat spre o modalitate cât mai nouă şi anume spre tehnologiile moderne, biblioteca totuşi rămâne a fi în lista instituţiilor vizitate de către ei cu cea mai mare plăcere. Drept dovadă este Săptămâna Uşilor Deschise a Filialei Traian, una dintre cele 30 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, care în anul curent la 19 octombrie va marca 135 ani. Programul săptămânii este complex care cuprinde expoziţii de carte, expoziţii de desene, excursii ghidate, spectacole, ore de lectură, poveşti înscenate şi sigur întâlniri cu scriitori. 
Primii care au binevoit să ne bucure cu prezenţa şi au dat start Săptămânii Uşilor Deschise, au fost curioşii clasei a III-a “A” de la Liceul Teoretic “Traian”, însosiţi de către energica lor profesoară doamna Elvira Anton. Ei au avut fericita ocazie de a patricipa la întâlnirea cu scriitorul, editorul, bibliotecarul, traducătorul Gheorghe Cutsevici.
Pentru a da dovadă că cunosc opera scriitorului copiii au recitat mai multe poezii acestea fiind din cărţile: Nu mai plângeţi fiarelor, Prin oraşul mieilor, Vară, tu de-a ce te joci?, Cântecul cu mingi frumoase, Pe străduţa cu poveşti, Ghici ce fel de nucă am, Numărătoare cu ascunzătoare. Au fost orientaţi după un anumit scenariu, ghidat de către doamna Elvira, profesoara lor iubită, ce i-a ajutat să recite poeziile după o anumită ordine. Este de fapt un fel deosebit de scrieri ale domnului Cutasevici, care face un poem ce constă din mai multe poezii. În poeziile dumnealui persistă elemente de cântec şi joc, metafore originale, teme luate din sfera de interes atât ale copiilor cât şi a celor vârstnici, în plus crează o atmosferă de lectură atractivă pentru un cerc mai larg de cititori. A menţionat autorul copiii ce au recitat cel mai frumos poeziile, printre care: Gabriela Tatar cu poezia “Vară, tu de-a ce te joci?”,  Mihăiţă Coreţchi cu poezia “Biblioteca”, Andrian Dani cu poezia “Librăria”, Alexandrina Vasilachi cu poezia “Trei! Doi! Unu!”, Constantin Tabără cu poezia  “Cre-i omul cel mai tare?”. Find foarte curioşi, copiii, l-au luat la întrebări pe domnul Gheorghe Cutasevici. Iată câteva din ele: Cînd aţi început să scrieţi versuri? Aţi făcut şi  dumneavoastră pozne în copilărie ca şi Ion Creangă? Nepoţilor le citiţi versurile scrise de dumneavoastă? De ce aţi luat pseudonim?
Drept amintire a acestei înâlniri frumoase copiii au primit câte un semn de carte, pe care au luat autograful scriitorului şi nu numai. Gheorghe Cutasevici fiind editor, le-a dăruit la toţi copiii câte două cărţulii şi câte un set de carte pentru biblioteca clasei, care l-a înmânat doamnei Elvira Anton, şi unul pentru Filialei Traian.
Întâlnirile cu scriitorii şi cartea sunt cele ce le-au plăcut şi le plac cel mai mult tuturor copiilor, ele îi întrunesc şi îi îndeamnă să frecventeze bibliotecile cu cea mai mare plăcere.