luni, 1 octombrie 2012

„A VENIT TOAMNA, ACOPERĂ-MI INIMA CU CEVA”


A venit toamna. Ne-a fost dor de ea. A venit cu zilele ei senine, uneori ploioase şi nopţile reci. Toamna este timpul culorilor ţi emoţiilor. E timpul absolut al frumosului.
Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru”îşi continuă activitatea cu multă ardoare. La 28.09.2012 s-au întrunit toţi iubitorii toamnei şi admiratorii de frumos la Biblioteca „Transilvania” în cadrul celei de-a III-a şedinţă a salonului din acest început de an şcolar. Au fost prezenţi membrii Salonului din clasele XII lm1, XII lm2,VI ec. şi elevi din clasele a IX-a. Şedinţa s-a desfăşurat sub forma unui spectacol-concurs intitulat „A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva”, constituit din trei compartimente : „Recital de poezii”, „Creaţie proprie” şi „Desen” printre care s-au strecurat şi câteva cântece interpretate în afara concursului. Cum se cuvine la un concurs am avut un juriu format din patru persoane: Tatiana Donţu, şef oficiu, Filiala „Transilvania”, Alexandra Tănase, profesoară de Limbă şi Literatură Română şi Eugen Cojocaru, student la Universitatea „Lucian Blaga ”din Sibiu, membru fidel al salonului. Moderatoare am fost eu, eleva clasei XII-lm1, Ana Gabor.
Primul compartiment „Recital de poezii” a fost cel mai amplu la care au participat 14 elevi. Am audiat poezii de diferiţi autori. Spectacolul a debutat cu poezia „Monosilab de toamnă” de George Bacovia recitată de Olga Gruzin, veterană a salonului nostru. Au urmat poezii al aceluiaşi autor: „Toamna” recitată de Pricochi Veronica şi „Pastel”de Alina Scutaru. Pentru a înmuia atmosfera de toamnă, Corina Ursu a interpretat „Monosilab de toamnă” pe un fundal frumos de chitară, în calitate de chitarist fiind Vlad Pescari. Aliona Gavrilaş şi Ana Gheorghiţă au impresionat prin recitarea poeziei „Toamna” de Tudor Arghezi în duet. A urmat la fel un duet între Ana Ojog şi Sergiu Busuioc care au declamat într-o formă mai melancolică poezia „Noapte de toamnă”,de George Topârceanu. Diana Hamuraru a venit cu o recitare deosebită a  poeziei „Toamna în parc”a aceluiaşi autor, inundând sala de vibraţii şi într-un final de aplauze. Un tablou miraculos al toamnei a adus Irina Bobicev prin declamarea poeziei „Afară-i toamnă”, Mihai Eminescu. Emoţiile unei toamne reci le-am retrăit împreună cu Valeria Răilean şi Viorel Celpan care au recitat cu nostalgie poezia „Iubire în toamnă”de Magu Lazăr. Oxana Vitoroi a adus printre rafturile de cărţi o adiere de vânt cu poezia „Coboară toamna”, autor: Octavian Goga. Printre toţi aceşti elevi de clasa XII am ascultat şi o elevă de clasa VI- Şumuleaschi Carolina cu poezia „Toamna”, autor: George Coşbuc. Cu toate că suntem abia la sfârşitul primei luni de toamnă,Viorica Tabac - membră fidelă a salonului, a declamat poezia „Sfârşit de toamnă”de Vasile Alecsandri, finalizând primul compartiment.
Înainte de a începe a doua parte a concursului am audiat un trio format din Cristina Buhnă - veterană şi interpretă a salonului, Valeria Răilean şi Ana Ojog în interpretarea unei melodii „Romanţă de toamnă”de Mircea Rusu. În cadrul celui de-al doilea compartiment „Creaţie proprie”au fost prezentate poezii proprii dar şi microeseuri. Poezia „E toamnă” a debutat în frunte cu autorul său Ştefan Dubceac cuprins de „nori de melancolie”odată cu sosirea toamnei. Vlada Usatâi, Irina Lupu, Valeria Donici, Diana Damir au mişcat sala prin versurile proprii care exprimau fericirea că a venit toamna. Au urmat o serie de microeseuri ce redau emoţii, gânduri de şi despre toamnă din cele mai frumoase,scrise de: Ana Muntean, Victoria Morari, Ina Gladii, Mihaela Jura, Elena Iacovlev. Ana Muntean spune că „Toamna sunt eu- o fericire dulce-amară” pe când Ina Gladii menţionează că: „Toamna nu e un timp al naturii, dar şi un timp al sufletului.” Victoria Morari ne-a sensibilizat cu întrebările sale: „V-aţi oprit vreodată pur şi simplu să admiraţi ploaia? Să o ascultaţi? Să o lăsaţi să vă mângâie chipul cu catifeaua ei?” Acelaşi trio format din membrele fidele ale salonului ne-au bucurat auzul cu cântecul „Şi totuşi vine toamna”, autor: Adrian Păunescu.
În cadrul Salonului de Lectură nu doar recităm, citim, povestim dar şi desenăm. Asta ne-au demonstrat-o cele şapte participante la compartimentul „Desen”. Olga Gruzin, Vlada Usatâi, Irina Lupu, Ana Medvedi, Iurie Doroftei, Veronica Pricochi şi Carolina Şumuleanschi şi-au prezentat creaţiile iar juriul le-a apreciat. Desenul Anei Medvedi s-a dovedit a fi cel mai estetic, reuşind să reproducă emoţiile de toamnă.
La finalul acestui concurs juriul a înmânat diplomele şi premiile bine meritate, iar eu am recitat poezia „Ca o reverenţă, frunza” de Adrian Păunescu.
Cu mult drag, Ana Gabor, membră a salonului, voluntara Filialei „Transilvania”
Să aveţi o toamnă frumoasă!