marți, 23 octombrie 2012

CAMPANIA ,,COPIII MOLDOVEI CITESC O CARTE”


Cartea propusă spre lectură copiilor în anul 2012 este volumul ,,Fărâme de suflet” de Aurelian Silvestru editată la editura ,,Tocono în 2011. În cadrul acestui program s-au încadrat şi copiii de la Cricova. Biblioteca Publică Cricova a organizat un şir de manifestări de promovare a acestei cărţi. De către Tamara Larii, şef.oficiu-copii a Biblioteci Publice Cricova la Liceul Teoretic ,,Alexei Mateevici” din oraş a fost prezentă cartea, s-au petrecut ore de lectură, s-a prezentat expoziţia de carte.

Luni, 22 octombrie Biblioteca Publică Cricova a organizat şi a petrecut la Liceul Teoretic , Alexei Mateevici”o întîlnire de suflet cu scriitorul Aurelian Silvestru. Au participat elevi din clasele a 8-a - 12-a, profesori, cititori din localitate. Tamara Larii a făcut la început o prezentare de activitate biografică şi literară a scriitorului, menţionînd în deosebi valoarea culegerii de eseuri ,,Fărâme de suflet” pentru fiecare cititor aducînd un singur exemplu, că: „Se pare, că e mai uşor să faci bine altora, decît să răspunzi cu recunoştinţă la binele făcut de ei. Cine reuşeşte s-o facă măcar o dată poate spera că va deveni Om. Cine reuşeşte s-o facă permanent poate fi sigur că va rămîne Om.” Scriitorul le-a povestit elevilor diferite momente interesante din viaţa sa: cum a început să scrie, cine îi este muza, cînd scrie mai mult, pentru cine şi tot odată i-a îndemnat pe tineri la descoperirea talentului lor, dezvoltarea lui şi să lupte pentru a-şi atinge un scop în viaţă. Dna Tatiana Găină, profesoară de limbă română la liceul dat, a apreciat mult această carte, i-a mulţumit scriitorului şi a menţionat că cartea ,,Fărâme de suflet” ajută cititorul să înţelegă mai bine viaţa şi să i-a o poziţie corectă în situaţii de frămîntări de îndoieli. Cartea va fi folosită de profesori la orele de dirigenţie în liceu şi nu numai. Au urmat apoi o serie de întrebări din partea elevilor şi profesorilor.

Scriitorul a făcut o donaţie de carte Bibliotecii Liceului Teoretic ,,Alexei Mateevici”, Bibliotecii Publice din localitate şi cîtorva cititori mai activi printre care şi la o pensionară de 82 de ani care a citit cartea şi i-a mulţumit mult pentru această creaţie, confirmînd cele scrise de el şi a spus, că în viaţa sa s-a ciocnit cu multe din aceste exemple şi este o carte  pentru orice vîrstă, că cititorul va învăţa multe din ea.

                                                          Tamara LARII, şef-oficiu, Biblioteca Publică Cricova