miercuri, 24 octombrie 2012

UN INTERES VIU PENTRU CHIŞINĂU


Dumitru MĂMĂLIGĂ, Filiala „Liviu Rebreanu”
Pe lângă interesele de informare, de studiu, de lectură şi recreare în perioada 4-14 octombrie 2012 biblioteca Liviu Rebreanu” din capitală a adăugat un plus de educaţie în cadrul acţiunilor culturale organizate cu utilizatorii săi. Instituţia şi-a deschis larg uşile pentru oaspeţi, aceştia fiind numeroşi în cadrul Decadei “Oraşul meu!”. Astfel, pe 4 octombrie Sala pentru copii a gazduit un grup de copii de la grădiniţa 159 la Ora de lectură „Legenda Chişinăului”. Oaspeţilor mereu aşteptaţi le-a fost povestită legenda, oferindu-li-se în acelaşi timp şi date din istoria oraşului şi a neamului, cu strămoşi împovăraţi de glorie. Grupul de mici cititori, aflând despre hrisovul lui Ilie Voievod în care a fost pomenit pentru prima dată Chişinăul şi despre reconfirmarea acestuia de Ştefan cel Mare cu o “silişte cu întreaga moşie şi cu moară la Bâc, la Chişinău, la fântâna Albişoara”, s-a delectat apoi cu cărţi ilustrate.

Tot în acea zi Sala de lectură a primit un grup de elevi de la Liceul “George Călinescu” la lecţia interactivă cu genericul “Cartierul Poşta — locuri şi oameni”. Moderatoarea Irina Tutun le-a suscitat  interesul prin detalii referitoare la istoria mai puţin cunoscută a cartierului. Publicului cititor i-au fost prezentate două cărţi, una aparţinînd cunoscutului cercetător şi publicist Iurie Colesnic “Chişinăul din Amintire” şi a doua: “Chişinăul în literaură”. De asemenea, liceenii au aflat lucruri noi despre monumentul lui Ştefan cel Mare, capodoperă a lui Alexandru Plămădeală, lucrare arhitecturală-simbol pentru neamul nostru. Lecţia cu privire la cartier a fost ilustrată de imagini video care au readus în faţa celor prezenţi cadre vechi cu primul tramvai şi cu alte obiective memorabile, ceea ce i-a amuzat pe tineri.

Pe 7 octombrie Biblioteca Liviu Rebreanu” a continuat Decada Oraşul meu”. De data aceasta ea a găzduit un grup de carabinieri de la unitatea nr. 1001, în frunte cu locotenentul Pavel Cabac. Şefa bibliotecii, Elena Cebotari le-a prezentat expoziţia Chişinău – oraş european”, istorisind despre elementele dezvoltării moderne ale capitalei şi îndemnându-i pe ostaşi să cunoască istoria oraşului şi să preţuiască tot ce are el mai bun. O lecţie de istorie şi de dragoste pentru oraşul în care vieţuiesc a susţinut în faţa grupului de carabineri colaboratorul bibliotecii, Dumitru Mămăligă care a reiterat importanţa urbei cu statut de capitală pentru orice cetăţean al ţării şi cu atât mai mult pentru tinerii care îşi fac studiile şi abia îşi formează personalitatea. Faptele glorioase ale strămoşilor care au făurit acest oraş prezintă un exemplu demn de urmat pentru tânăra generaţie, a subliniat vorbitorul. Şi aceste fapte se referă nu numai la cele de apărare, ci şi la faptele de înălţare a tuturor edificiilor de menire arhitecturală, culturală sau administrativă. Astfel, tot de ceea ce ne bucurăm azi e rodul muncii taţilor şi buneilor noştri şi nouă nu ne rămâne decât să demonstrăm ce putem face noi, cu ce putem contribui la înfrumuseţarea şi prosperarea Chişinăului.

Pragul bibliotecii l-au mai trecut şi alţi militari carabinieri în frunte cu locotenentul Ivan Căpăţină, beneficiind şi ei de o lecţie cu genericul “Educaţie prin cunoaştere”. Doar să asculţi şi să asimilezi! Chişinăul pe timpul lui Vasile Lupu era cunoscut ca centru economic pe drumul comercial Suceava-Iaşi-Chişinău-Tighina, Cetatea Albă; în perioada 1918-1940 a fost înălţat monumentul lui Ştefan cel Mare, pe timpul sovietic a fost construit Palatul Naţional, alte edificii de menire administrativă, socială şi culturală. Ideea este: Ce facem noi înşine pentru prosperarea Chişinăului? Publicul şi-a exprimat părerea unanimă că prin educaţie putem făuri ceva durabil pentru oraşul natal. Iar educaţia vine din cunoaştere.

Biblioteca “Liviu Rebreanu” a mai gazduit în aceiaşi zi două clase de elevi (profesor: Tamara Prodan) de la liceul teoretic “G. Călinescu”. Cei prezenţi au luat cunoştinţă cu blogul “Chişinău, oraşul meu”, în care sunt adunate diverse informaţii despre oraş, cu materialele promoţionale elaborate de CID Chişinău: Chişinăul delicios, Chişinăul în suvenire, Chişinăul în documente, Chişinăul în filatelie ş.a. Activitatea a inclus şi prezentările volumelor “Chişinăul în literatură” şi “Chişinăul din amintire”.
În cadrul Decadei au beneficiat de informaţii necesare, de filme documentare referitoare la  Chişinăul de ieri şi de azi şi profesori de la cursurile de formare continuă de pe lângă Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. După o documentare reprezentativă, dascălilor li s-au propus expoziţiile “Limba şi literatura romînă — competenţe şi performanţe”, “Noi apariţii la disciplina limba şi literatura romînă”, “Nou în ştiinţele educaţiei”. În acest sens au suscitat interesul publicaţiile: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, Concepte fundamentale pentru studiul literaturii române, Limba şi literatura romînă; Proză: Repere teoretice, Aplicaţii, Dicţionarul ilustrat de cuvinte şi sensuri recente în limba română. În domeniul ştiinţelor educaţiei au fost evidenţiate volumele Cunoaşterea elevului, Ghid de practică pedagogică, Relaţia profesori-elevi: blocaje şi deblocaje, Parteneriat în educaţie, Strategii didactice interactive.

Să ne iubim oraşul! Sub acest generic a mai fost organizată o acţiune dedicată celor mici. Ora poveştilor cu Legenda Chişinăului s-a desfăşurat într-o atmosferă destinsă. Picii de la grădinita 159 (educatoare Tamara Mahu) au ascultat legenda, s-au delectat cu multe cărţi destinate lor, acţiunea înscriindu-se la capitolul: Educaţie  estetică şi cognitivă.  

Pe 10 octombrie 2012 biblioteca Liviu Rebreanu şi-a propus să aducă în faţa utilizatorilor - un grup de elevi de la liceul George Călinescu (conducătoare Natalia Lachi) - noi imagini relevante despre istoria şi viaţa contemporană a Chişinăului, despre personalităţi chişinăuiene de circulaţie internaţională, personalităţi istorice şi contemporane care s-au aflat la Chişinău, de asemenea, au fost prezentate informaţii referitoare la străzile capitalei, la obiectivele arhitecturale - monumente, case de locuit, teatre, muzee.

Manifestările de ordin cultural-educativ s-au perpetuat. Pe 11 octombrie au urmat noi acţiuni cu genericul: Interes viu pentru oraşul meu. Noi grupuri de tineri au luat cunoştinţă de informaţii sugestive cu privire la cartierul în care locuiesc şi studiază, cu privire la istoria capitalei, dezvoltarea ei, cu privire la instituţiile de învăţământ. Interes au suscitat edificiile vechi, mai ales faţă de modul de viaţă al buneilor lor. Aspectul rupt din trecut, cu case cu un singur nivel, cu felinare pe margine de drum, cu linii de tramvai şi cu tramvaiul însuşi au trezit interusul cel mai viu.
Pe 12 octombrie au urmat întâlniri cu noi şanse de parteneriate. În vizită la bibliotecă s-au aflat tineri de la Colegiul UTM din Chişinău. Însoţiţi de profesoara Lilia Mardari, aceştia s-au familiarizat cu colecţiile şi sursele de informare, au aflat mai multe despre personalitatea lui Liviu Rebreanu, celebru scriitor, părintele spirutual al instituţiei, despre operele lui cele mai importante, s-au bucurat de serviciile prestate. Venind de la o instituţie de învăţământ cu un profil mai special (tehnică), au beneficiat de documente din domeniile ce ţin de profilul lor, nefiind, desigur, neglijate şi cele de cultură generală, cum ar fi istorie, geografie, limbă şi literatură română, critică literară.

Astfel, utilizatorii bibliotecii "L. Rebreanu" s-au bucurat şi în acest an în cadrul Decadei Oraşul meu! de toată atenţia  şi cordialitatea, punându-li-se la dispoziţie serviciile prestate.