luni, 10 decembrie 2012

OAMENII BRANDUL BM: CLAUDIA TRICOLICI

Încearcă să fii un om de valoare şi nu neapărat un om de succes (Albert Einstein)


În general, viaţa e frumoasă, iar atunci când iubeşti ceea ce faci, sacrificiile parcă nici nu sunt atât de mari, iar satisfacţiile sunt imense. Îţi dai seama, de calităţile moştenite din părinţi activând prin meseria sa. Te simţi puternică, ambiţioasă, mai ales, când îţi sunt recunoscute meritele. Trăieşti intens şi la extreme, faci lucruri cu pasiune, având capacitatea de a te sacrifica. Nu te vezi reuşind fără de ăstea: ele fiind crezul Claudiei Tricolici, bibliotecar principal al Centrului de Informare şi Documentare “Chişinău”.

A avut parte de părinţi, cu care se mândreşte: gospodari, muncitori, grijulii, ospitalieri şi buni la suflet: Grigore şi Ecaterina Tricolici. Celor patru copii ai lor, ei s-au străduit să le dea o educaţie normală şi ceea ce poate fi oferit prin valori umane. De la părinţii, a moştenit modestia, onestitatea, sinceritatea şi bunătatea omenească. În prezent, fratele şi cele trei surori ai Claudei, au studii superioare; în continuare, rămân uniţi, şi cu amintiri frumoase despre părinţii, cărora le simt mult lipsa, şi, vremuri petrecute împreună; se întrunesc, să-i pomenească, fie, să-şi împărtăşească grijile şi bucuriile, astfel, se ajută să depăşească durerea sufletească. Claudia regretă pierderea părinţilor; cu lacrimi, deapănă amintiri, menţionând, că le datorează nespus de mult…

S-a născut în s. Isacova, raionul Orhei, unde a absolvit şcoala medie. Deşi, depuse actele la Limbi străine, la un moment dat, şi-a dat seama, că nu e locul ei să profeseze în şcoală, deci, a absolvit Facultatea de Biblioteconomie şi Bibliografie la Universitatea de Stat din Moldova în 1979-83. Urmând un an, ca bibliotecară la filiala nr. 5 a Sistemului Centralizat de biblioteci “A. Jdanov” (actual, Filiala Lesea Ukrainka), Claudia a fost imediat remarcată de către şefa ei, pentru efortul său în muncă. Ulterior, devine şefă a bibliotecii nr.3 pentru copii din Chişinău (1987-88), apoi, la biblioteca nr.14 pentru copii (actual Filiala V. Bielinski). Cariera ei se ridică treptat. În anul 1990 este numită în funcţia de metodist al bibliotecilor pentru copii în Serviciul Metodic din Sistemul Centralizat “A. Jdanov”, iar în 1991, după reorganizarea internă a bibliotecii este transferată în Serviciul Bibliografic al BM “B.P. Hasdeu” în calitate de bibliograf. În 1996, deja e şef-oficiu, Serviciul “Informţii Comunitare”, iar din 1997, până în prezent, activează în funcţia de bibliotecar principal al Centrului de Informare şi Documentare “Chişinău”. A trecut prin toate procesele meseriei de bibliotecar, şi recunoaşte în glumă, că n-a reuşit să ajungă doar la Departamentul Achiziţii. Dacă e să descriem domeniile de iniţiativă profesională, şirul n-ar conteni. Totuşi, cele mai necesare se merită menţionate: contribuirea la dezvoltarea catalogului electronic, efectuând şi descrierea analitică a documentelor: asistenţa informaţională a utilizatorilor; crearea Bazei de date “Informaţii comunitare” cu adrese electronice şi telefoane utile cu caracter comunitar; acordarea consultaţiilor bibliografice; redactarea şi elaborarea publicaţiilor bibliografice; participarea la crearea blogului “Chişinău, oraşul meu” şi la elaborarea instrucţiunilor metodice. În ultimii ani, i-a parte la conferinţe cu comunicări, organizează ateliere profesionale, oferind consultaţii bibliografice filialelor etc. De altfel, personal, lucrează la Cărţi cu dedicaţii (în colecţia BM “B.P. Hasdeu”) şi Moştenirea literar-spirituală a dinastiei de cărturari Hîjdău-Hasdeu în bibliotecile chişinăuiene; elaborează lucrări proprii cu bibliografii “Ion Vatamanu” şi “Vlad Pohilă” şi “Cărţi cu dedicaţii”(2002, 2007, 2012) . A participat, la crearea blogului “Oraşul meu” şi elaborarea instrucţiunii metodice “Ziua Bibliografiei” şi “Ziua de Informare”; redactarea bibliografiilor:“Eliza Botezatu”, “Argentina Cupcea-Josu”, “Larisa Ungureanu”, “Vladimir Beşleagă”(2012) etc.

Preferinţele legate de cărţi sunt cele din literatura clasică, precum şi cea modernă, cu un subiect interesant. Consideră, că cartea va domina mereu, deşi, nu-şi imaginează funcţionarea unei biblioteci fără tehnologii informaţionale. Fără îndoială, Claudia pledează pentru cartea tradiţională implementată cu cea digitală: viitorul bibliotecilor îl vede dotat cu calculatoare, tehnologii informaţionale, amenajate în paralel cu fonduri de cărţi tradiţionale, aranjate cu mobilier modern. Interesul faţă de acest aspect bucură şi faptul, că în sugestiile Claudiei se regăsesc şi acţiunile pe care le demarează de zeci de ani din activitatea ei fidelă BM: 30 de ani profesionişti, şi de curând, la fel, ca o recunoaştere a meritelor sale, cu ocazia aniversării a 50 de ani, în cadrul Zilei de dezvoltare a primit diplomă de onoare, inclusiv, şi alte, cele mai bune modalităţi de desemnare a talentului său profesional. Prin experienţa şi pregătirile necesare; prin prezentarea materialelor, însoţite de informaţii, documente şi, ţinând cont de valoarea lor, Claudia Tricolici a meritat toate aprecierile şi promovările în funcţii, de categorie superioară, precum, şi să fie desemnată Bibliotecara Anului 2010 a Republicii Moldova.

Este un brand, practic funcţionează mult şi din inerţie, nu doar din convingeri; e o inerţie bună, pe care o foloseşte în favoarea meseriei sale. O face, pentru că asta ştie s-o facă cel mai bine, cel puţin, profesional vorbind.

Remarcându-se în mod deosebit pe plan profesional, se bucură de sprijinul necondiţionat al colegelor, în special Taisia Foiu şi Ludmila Pânzari, la care ţine mult. Consideră, că se reprezintă mult mai bine, activând împreună. Se fereşte de anturaj negativ, care poate dăuna serviciului; este calmă, neconflictuală, nu cade pradă indispoziţiei, se fereşte de aşa ceva… Motivată, competentă, foarte responsabilă, preferă să aibă mii de ocupaţii şi să meargă înainte, fără să privească în urmă. I-ar plăcea, ca toate bibliotecarele să fi făcut lucrul lor mai profesionist. Atâta timp, cât există responsabilitate, bun-simţ practic şi dezvoltare profesională continuă, nu vor fi probleme. E normal sa fie aşa.

Svetlana VIZITIU