miercuri, 23 ianuarie 2013

EMINESCU TE FACE FAIMOS LA FILIALA ,,ȘTEFAN CEL MARE’’


Valeria Beţivu
şef oficiu, Filiala Ştefan cel Mare”

 Sub acest generic la Filiala  „Ştefan cel Mare” s-a sărbătorit aniversarea a 163-a de la naşterea marelui geniu al literaturii române Mihai Eminescu. Pentru a cunoaşte mai profund creaţia literară, publicistică şi filosofică a poetului Filiala „Ştefan cel Mare’’ în colaborarea cu Liceul teoretic ,,Elena Alistar’’,  Școala ,,Pas cu Pas’’ și Pretura sectorului Botanica a organizat concursul Fiind băiet, păduri cutreieram” cu sloganul „Va câştiga acela care îl ştie mai bine pe Eminescu”.
La acest concurs și-au dat întâlnire în competiţie peste o sută de elevii din clasa a IV-a din instituţiile menţionate,  care s-au confruntat între ei pentru cele 3 premii mari oferite de Pretura sectorului Botanica. Concursul a fost moderat de bibliotecarele Lilia Beșan și Aliona Mihailov care au depus o muncă enormă împreună cu directorul filialei  Dumitru Crudu la alcătuirea celor treizeci de întrebări despre opera lui Eminescu.
Desfăşurarea concursului a căpătat  ascensiuni spirituale de o maximă emoţie, atât pentru participanți, cât și pentru juriu care a fost într-o situație destul de dificilă fiindui atribuită misiunea de a  selecta  elevii cei mai buni dintre cei mai buni. Deoarece toții participanții au fost bine instruiți, au demonstrat cunoștințe deosebite asupra creației eminesciene, după primele două etape au fost aleși cei mai buni concurenți în etapa a treia pentru a analiza poezia ,,Fiind băiet păduri cutreieram’’. În cea de-a treia etapă copii au dat dovadă de multă creativitate, inspiraţie, fantezie. Diplomele meritate le-au fost înmânate de dl. Ion Popov, apreciind cu brio talentul concurenților cât și munca profesorilor și organizatorilor acestui concurs. Din partea Preturii sectorului Botanica diploma de gradul întâi a fost înmânată Mădălinei Zlatov, premiul doi lui Alexandru Sîrbu, premiul trei Tatianei Melnic, iar elevi s-au ales cu menţiuni.
La final, dl. Ion Popov preşedinte al juriului a salutat şi apreciat meritul şi efortul elevilor îndrăgostiți de opera lui Eminescu. Directorul filialei Dumitru Crudu a mulțumit celor prezenți la bibliotecă în acestă mare zi cu dublă semnificație  ziua de nașterea a marelui poet,  zi cu care începând cu acest an toată ţara sărbătoreşte Ziua Naţională a Culturii. Numai prin cunoașterea lui Eminescu vom fi mai aproape de cultură. 
Următorul concursul care va avea loc la Filiala ,,Ştefan cel Mare’’ va fi consacrat operei lui Grigore Vieru.