luni, 28 ianuarie 2013

MASĂ ROTUNDĂ „IDEEA UNITĂŢII NAŢIONALE ROMÂNEŞTI ÎN SPAŢIUL BASARABEAN ÎN EPOCA MODERNĂ”. LANSĂRI DE CĂRŢI ŞI REVISTE ISTORICE


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

Activitatea desfăşurată la Filiala „Onisifor Ghibu” a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 154 de ani de la Mica Unire, organizată în parteneriat cu Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din  Chişinău.
 Publicul doritor de a fi în această zi împreună cu mari personalităţi din viaţa politică şi socială, de a audia comunicările expuse de  cercetători ştiinţifici în domeniul istoriei din Republica Moldova şi România abia de încăpea în sala vastă a bibliotecii. Mesaje de salut şi felicitări cu ocazia marcării acestui eveniment istoric important au adresat asistenţei din sală mai mulţi invitaţi: dr. hab. în istorie Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova; dr. în istorie Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM; dr. în istorie Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a USM;  dr. în istorie Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău; Nicolae Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, membru de onoare al Academiei Române. Fiecare din ei a ţinut să reitereze că Unirea Principatelor care s-a produs la 24 ianuarie 1859 a fost un eveniment pregătit de întregul parcurs al istoriei neamului românesc, având un impact ulterior cardinal în evoluţia şi dezvoltarea statului unitar român modern, menţionând că trebuie să fim recunoscători înaintaşilor noştri care au realizat această Unire.
            Susţinerea publicului a fost acordată alocuţiunilor la tema dată expuse de moderatorii evenimentului: Alexandru Moşanu, dr. hab. în istorie, prof. univ., membru de onoare al Academiei Române, preşedinte de onoare al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova;  Gheorghe Negru, dr. în istorie, preşedinte interimar, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova; Ion Negrei, vicepreşedinte, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova. Ei au prezentat o mică incursiune în istoria evenimentelor care au precedat şi urmat Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859, menţionând că trebuie să fie raportate corect aceste evenimente în studiile ştiinţifice efectuate.
            Adevărul istoric trebuie să fie afirmat continuu, au fost convingerile expuse în dezbaterile care au urmat pe parcursul manifestării, susţinute de: Andrei Eşanu, academician, AŞM, membru de onoare al Academiei Române; Demir Dragnev, dr. hab. în istorie, prof. univ., membru-corespondent, AŞM; Ion Agrigoroaiei, dr. în istorie, prof. univ., Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi; Valeriu Matei, poet, membru de onoare al Academiei Române; Ion Constantin, dr. în istorie, cercetător ştiinţific, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, cercetător ştiinţific asociat, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română;  Vladimir Beşleagă, scriitor, Uniunea Scriitorilor din Moldova; Pavel Parasca, dr. hab. în istorie, prof. univ., ULIM ;  Gheorghe Palade, dr. în istorie, conf. univ., USM; Anatol Petrencu, dr. hab în istorie, prof. univ., USM; Nicolae Ciubotaru, dr. în istorie, conf. univ., Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău.
            În final s-a specificat necesitatea unirii eforturilor cercetătorilor din Republica Moldova şi România pentru  editarea în anul 2014, la cea de a 155-a aniversare a Unirii a unei lucrări ample,  special dedicată acestui eveniment, reiterând că 24 ianuarie 1859 reprezintă momentul în care o elită politică şi culturală a demonstrat că istoria se face prin propria voinţă a poporului, la masa tratativelor.
 Rolul acestor comemorări ale unor evenimente istorice este enorm – ele întemeiază în conştiinţa tineretului de azi spiritul responsabilităţii pentru trecutul şi viitorul ţării.

A urmat lansarea şi prezentarea mai multor studii documentare şi reviste de istorie, parte din ele fiind donate doritorilor de a le avea în bibliotecile personale şi desigur o donaţie consistentă s-a făcut din partea Institutului de Istorie, Stat şţi Drept al AŞM pentru îmbogăţirea colecţiilor Filialei „Onisifor Ghibu”.
Prezentând volumul  Ioan Pelivan: istoric al mişcării de eliberare naţională din Basarabia (ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, bibliografie şi indice de nume de Ion Constantin, Ion Negrei şi Gheorghe Negru, Bucureşti, 2012) – scriitorul Vladimir Beşleagă a incitat interesul publicului la maxim, adresând şi un înflăcărat îndemn: „Trecutul acestui popor este un şir întreg de martiri, trebuie să cunoaştem aceşti martiri, adevăraţi eroi ai neamului!”. Un moment inedit şi impresionat pentru public a fost prezenţa în sala bibliotecii a dnei Ileana Pelivan, strănepoata lui Ioan Pelivan. Emoţiile o copleşeau în timp ce le vorbea celor prezenţi despre această personalitate istorică, amintirile despre el fiind păstrate şi transmise cu sfinţenie, în sânul acestei familii, din generaţie în generaţie.
            Volumul de studii istorice în baza documentelor din acea perioadă Destinul românilor basarabeni sub dominaţia ţaristă (Ch., 2012), autor dr. în istorie Dinu Poştarencu a fost reflectat şi apreciat la justa valoare în comunicarea  sa de dr. în istorie  Constantin Ungureanu. Un alt volum documentar de excepţie – Documente privind istoria Moldovei sub ocupaţia militară rusă (1806-1812), alcătuitori: Alexei Agachi, Ion Varta, Valentin Constantinov, Larisa Svetlicinâi, Tatiana Varta,  editat de Institutul de Stat, Istorie şi Drept (Ch., 2012)  – a fost trecut în revistă de dr. Vlad Mischevca.
Poetul Valeriu Matei  a reiterat necesitatea cunoaşterii vieţii şi activităţii politice a titanicului Nicolae Iorga, prezentând volumul  Discursuri parlamentare, vol. II (1919-1923). Publicul a fost informat şi despre apariţia celei de a doua ediţii a studiului:  Pactul Ribbentrop-Molotov şi agresiunea sovietică împotriva României. Culegere de documente (1939-1991) – selecţia, traducerea şi îngrijirea textelor, prefaţă şi note de Valeriu Matei, apărut în anul 2012 la  Ploieşti.
În premieră  absolută, a menţionat dr. Ion Constantin (România) aici, la Chişinău, prezentăm două volume de excepţie (la Bucureşti lansarea urmează a avea loc): România (1945-1989). Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, vol. II, F-O şi  România (1945-1989). Enciclopedia regimului comunist. Instituţii de stat, de partid, obşteşti şi cooperatiste (editate de Institutul pentru Studiul Totalitarismului de la Academia Română, Bucureşti, 2012).
Specificarea conţinutului şi a evenimentelor principale reflectate în paginile ediţiei periodice Revista de Istorie a Moldovei (nr. 2, 3-4, 2012) a prezentat dr.  Ion Jarcuţchi. Materialele publicate în Anuarul Institutului de Istorie al AŞM. 2011(Ch., 2012) au fost comunicate publicului de Demir Dragnev, membru corespondent al AŞM.
Revista Destin românesc, ediţie specială (nr. 5-6, 2012), dedicată lui Alexandru Moşanu – 80 de ani. Unitatea românească – călăuză principală în activitatea omagiatului –  a fost prezentată de acad. Andrei Eşanu, accentuând că inedit este publicarea memoriilor lui A. Moşanu, Preşedintele Primului Parlament al Republicii Moldova, menţionând că acest număr de revistă este deja un document istoric la care vor apela cercetătorii celei de a doua jumătăţi a secolului XX.
Donaţia de reviste Magazin istoric şi Destin românesc tuturor  utilizatorilor care au fost la bibliotecă în această zi va contribui la satisfacerea dorinţelor de lectură, la sporirea gradului de diseminare a informaţiilor istorice veridice.