joi, 21 februarie 2013

Efervescenţa creaţiei lui Iulian Filip


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”.

„Întâlnirea mea cu cartea
este partea
vieţii mele – mai miezoasă”
(Iulian Filip)


În acest an, aniversar pentru dumnealui, scriitorul Iulian Filip este şi mai efervescent, venind cu noi cărţi pentru cititori, cu relevante studii în domeniul folclorului autentic românesc,  realizând un frumos vernisaj al picturilor sale în Complexul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”,  reuşind să fie omniprezent la multe întruniri de creaţie, activităţi sociale etc.
De curând, multiplele faţete ale talentului lui Iulian Filip au fost în atenţia publicului invitat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, unde a avut loc lansarea a două cărţi recent editate – „Vorbitul de bine la românii basarabeni: Îngândurări iuliene” (Ch., 2013) şi placheta de versuri  „Pentru întâlnirea cu tine” (Ch., 2013). Totodată a fost inaugurată expoziţia de pictură „Poetul pânzelor prezente în timpul actual” (în Sala Nuciferică a bibliotecii) şi expoziţia de grafică „Turle cu ecou de poeme” (în Sala de împrumut la domiciliu), autor – acelaşi efervescent Iulian Filip.  
Admiraţia pentru creaţia neobositului maestru al cuvântului, al penelului şi al lutului glazurat aprecieri şi mulţumiri pentru colaborarea frumoasă cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” – din partea  bibliotecarilor aflaţi în Sala Nuciferică a Filialei „Onisifor Ghibu” – i-au fost aduse de Lidia  Kulikovski, director general al bibliotecii.
Iulian Filip îşi confirmă mereu creativitatea în diverse concepte – combină cu succes poezia, grafica, pictura, muzica. Dialogul filipian cu publicul este deseori altfel – exprimat prin linii, nu prin cuvinte.  Scriitorul percepe viaţa drept un tărâm al posibilităţilor.
A ajuns la 65 de ani cu 65 de volume editate (sic!). Şi acum lucrează la două proiecte comune cu BM „B.P. Hasdeu”. Este omul cel mai înnoitor de sine, întotdeauna merge spre „acasă” şi ne îndeamnă şi pe noi să facem acelaşi lucru. Şi în cartea care se lansează,  Iulian Filip acordă întrebări cititorului, prin versurile sale, dar le sugerează şi unele răspunsuri.
 Cartea cărţilor deschisă-i
 la o pagină nescrisă –
 viaţa ta la jumătate.
 Cum o scrii? Ce fel de urme
înţelegi să laşi pe lume?
Drumul tău – un rând de carte.
Scriitorul Ianoş Ţurcanu ne-a atras atenţia la frumoasa şi bogata  expoziţie de carte  din sala bibliotecii  cu un melancolic, dar semnificativ generic „ Iulian Filip – pom cu rădăcină visătoare”, menţionând că din an în an se îmbogăţesc expoziţiile, dedicate acestui scriitor, cu noi şi noi cărţi. Este un om talentat şi integru în tot ce face. O efervescenţă de idei – acesta este Iulian Filip. Cartea care se lansează are titlul „Pentru întâlnirea cu tine”,  autorul având în vedere, probabil, întâlnirea cu cititorul, căruia îi adresează multe gânduri ale sale. Şi mai multe gânduri şi evenimente din viaţa scriitorului vor afla cititorii cărţii „Vorbitul de bine la românii basarabeni”, a cărui subgeneric ne vorbeşte din start că putem fi martorii „Îngândurărilor iuliene”.
Despre armonia şi limbajul artistic, netradiţional şi expresiv la maximum, al picturilor şi creaţiilor din ceramică ale lui Iulian Filip au vorbit – în cadrul vernisajului – criticul de artă Tudor Braga şi artistul plastic Andrei Mudrea. Sunt nişte tablouri cu semnificaţii duble, cu titluri de excepţie, care, atunci când le admiri, te duc într-o lume fantastică. Formula sfântă a vieţii „Dai ce ai – ai ce dai”, realizată de autor în una din pânzele sale, reprezintă şi pe Omul Iulian Filip care dăruieşte celor din jur tot ce are – talent, creaţie, bonomie.  Picturile, desigur, au dat un nou aspect, mai luminos şi enigmatic,  bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
„Sensibilizează spaţiul din jurul cărţilor aceste activităţi şi manifestări – lansări de carte, întâlniri cu scriitorii – care se organizează deseori în biblioteci”– a ţinut să remarce Iulian Filip.
În lumea scrisului trebuie să fii ceea ce simţi, ceea ce eşti, să nu joci un rol oarecare aşteptat de alţii de la tine, atunci te afirmi ca personalitate distinctă şi apreciată în societate – a fost mesajul de final adresat de scriitor elevilor de la Liceul „Spiru Haret” şi Liceul „Vasile Vasilachi”, care au fost numai ochi şi urechi pe tot parcursul activităţii, adresându-le şi îndemnul: „Faceţi ceea ce vă place şi ce vă este hărăzit să faceţi ! Nu vă temeţi de viaţă, sunt şi greutăţi şi bucurii!” .
 Scriitorul Iulian Filip în cărţile sale vorbeşte despre prezent, dar fără să uite trecutul şi fără să înceteze să viseze viitorul – scria  Nicolae Dabija, prefaţându-i o ediţie de carte.
Credem că acest har şi dăruire de a crea Frumosul, de a susţine Spiritul acestui popor, va fi mereu imperativul vocaţiei dumisale încă pentru mulţi ani înainte!