vineri, 22 februarie 2013

Institutul Confucius în vizită la Filiala „Ovidius”


Liuba Ciobanu,
Director, Filiala „Ovidius”


            Cu o deosebită plăcere astăzi, 21 februarie Ziua Mondială a Limbii Materne la Biblioteca Publică „Ovidius” a venit Institutul Confucius “Northwest Normal University”, Lanzhou, Republica Populară China, pentru a ne familiariza cu limba, tradiţiile şi obiceiurile sale. Frumoasa şi excepţionala manifestare a fost iniţiată de Doamna Liuba Ciobanu, directorul bibliotecii, care a salutat prezența directorului Institutului Confucius, Doctorul Yang Tongjun. În programul spectacolului literar – muzical au fost incluse o scurtă trecere în revistă a istoriei Chinei, cântece în limba chineză, dansuri naţionale chinezeşti precum şi o mic  concurs despre cunoaşterea civilizaţiei chineze. A fost o surpriză pentru cei invitaţi un master - class în prezentarea decupării unor simboluri naţionale chinezeşti din hârtie. În tradiţia poporului chinezesc decuparea unor simboluri specifice din hârtie, este o modalitate ce semnifică anumite stări personale/sufleteşti care sunt incluse in viaţa cotidiană a fiecărei familii. Pentru femeile din China este obligatoriu ca să cunoască arta decupării din hârtie, pentru ornarea locuinţei. De asemenea a fost prezentat şi un master-class ce ţine de caligrafia corectă a ieroglifelor chinezeşti. Însăşi directorul Institutului Confucius a ţinut s-ă ne prezinte arta scrierii ieroglifelor, precum şi istoria lor care a trezit un interes deosebit invitaţilor.
            Elevii Colegiului de Construcţie din Chişinău au rămas surprinşi şi impresionaţi de informaţiile primite în cadrul aceste activităţi, considerând această practică bună pentru cunoaşterea culturii şi tradiţiilor acestui popor şi implicându-se activ în partea practică a activităţii. Cei mai activi elevi au fost premiaţi cu cărţi şi reviste oferite de oaspeţi. La finele activităţii Directorul Institutului Confusius, Doctorul Yang Tongjun a donat un set de carte pentru Biblioteca Publică „Ovidius” în suportul studierii limbii precum şi cunoaşterea culturii şi a civilizaţiei chineze.
            Considerăm activitatea de astăzi un succes deosebit atât pentru utilizatorii bibliotecii precum şi a invitaţilor noştri, fiind un început de colaborare interculturală între Republica Moldova şi Republica Populară China.