luni, 11 februarie 2013

O SEARĂ DE CREAŢIE DE NEUITAT


Mila ŞEREMET,
Bibliorecar, Filiala „Transilvania
  
La 8 februarie 2013, la Filiala ,,Transilvania’’, a avut loc o seară literară de excepție, așteptată cu mult drag de către participanții la Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, organizat cu mult suflet de dna Alexandra Tănase, profesoară de limbă și literatură română de la Liceul Teoretic ,,Gaudeamus”, escortată de elevi din diferite clase, îndrăgostiți de opera autorului. Invitați de onoare au fost reprezentanți ai elitei științifico-cultural-educaționale: Gheorghe Duca, profesor, doctor habilitat în chimie și fizică, președinte al Academiei de Științe din R. Moldova, Constantin Tănase, de la ziarul ,,Timpul”, distinsul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, poetul Ianoș Țurcanu, Nicolae Avram, conducătorul Fundației Culturale ,,Vatra neamului’’ din București, Zinaida Gangan, directorul Liceului Teoretic ,,Gaudeamus”, profesoarele Tatiana Doibani, Eudochia Costiuc, Tatiana Ponomari, Valentina Curechi profesoară de limbă și literatură română de la Lic. Tehnologic ORT,,B. Z. Hrețli” împreună cu elevii claselor a III-B, a IV- A, VIII-A, X-A.
Moderatoarea activității a fost Ana Gabor, eleva clasei a XII-A, o împătimită de literatură. Piesa ,,Busuioc la naștere” a deschis programul urmat de nota introductivă a dnei Alexandra Tănase care l-a numit pe cel sortit la armonie cu cuvântul, V. Romanciuc – Culmea modestiei.

Recitalurile se perpetuau de la mic la mare, unduindu-se pe tembrele melodioase și pline de  inocență ale copiilor. Oaspeții de la Liceul evreiesc, vorbitori de limbă rusă, dar fascinați de opera poedului și de limba română au venit cu un buchet de poezii împrejmuit cu trandafiri albi și-au meritat aplauzele care curgeau din abundență din partea publicului. Cu un recital într-o manieră deosebită a venit Olga Șimon, absolventă a ,,Ceaiului de la ora patru” din a doua generație recente studentă la ASEM,  carei i-a fost înmânată diplomă de excelență.

Mihai Ciobanu și-a exprimat recunoștința prin melodiile a căror textier este desigur omagiatul nostru Vasile Romanciuc ,,Dă-ne Doamne ani să ne ajungă / Dă înțelepciune neamului meu…”. apoi pe valurile tangoul ,,Tu ești stăpâna lumii Tu” s-a încununat prin donație bibliotecii ,,Transilvania de cărți și CD-uri.

Am ajuns în fața drapelului național care era pestriț de desene ale copiilor inspirați de și din opera Domniei Sale și cu citatele:,,Cuvântu-i osul sfânt pe care Trăiește sufletul în om”, ,,Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii”, ,,Mi-ar plăcea să fiu un cuvânt”. Deoarece cuvântul în sine chiar înainte de a fi vorbit este înzestrat apriori cu valoare.

Felicitărilor s-a alăturat și renumitul poet Ianoș Țurcanu prin poezia ,,Orice limbă e frumoasă”, numindu-l pe purtătorul de cuvânt al tăcerii: Poet al limbii române. Neîntrecutul ziarist Constantin Tănase, cu penel rigid a ținut un palpitant discurs despre drama inteligenței și despre fenomenul culturii originale ce este întruchipat de Vasile Romanciuc. Urmat de  academicianul Gheorghe Duca: ,,...am venit să contactez cu viitorul”,venind concomitent cu propunerea de a mai organiza o întâlnire, dar în locul copiilor să vină marii noștri politicieni și guvernanți pentru a culege înțelepciunea ce abundă din opera poetului Vasile Romanciuc.

Un la mai mult și la mai mare, a fost doleanța din partea lui Nicolae Avram, conducătorul Fundației Culturale „Vatra neamului”. Doamna Parascovia Onciu a venit cu frumoase mulțumiri către participanți și înalți oaspeți zicând că: copiii sunt norocoși că au alături un așa profesor ca dna Alexandra Tănase, care-i poate îndruma prin intermediul cărții”.

Apoi Tina Parfeni, absolventă a primei promoții a ,,Ceaiului de la ora patru”, recent studentă la USM a intrat cu un recital de poezii: ,,Ploaia, Acolo se naște lumina, Cândva în poiana albastră, Ce ai visat cândva, Propoziția, Omul de zăpadă, Elegie, Joc, Răscruci, Un ochi, Plouă”,  ca pe aripile line ale unei pasări măiestre, acompaniată de melodia lui Slot ,,Versiune de pian”. Deși studentă la juridică, dar cu un talent înăscut indiscutabil de actriță, a avut un fascinant succes. Poezia de dragoste vine spre finele activității să ne delecteze prin farmecul tandru a tot ce e mai sensibil și sfânt pe acest pământ. Vasile Romanciuc a mulțumit gazdei pentru frumoasa sărbătoare și spunând că: cartea la care revin deseori este ,,Învățătura lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” și anume : ,,să-ți cercetezi veșmintele sfinte ; să nu-ți lași sufletul în sdrențe”, citându-l în continuare pe un scriitor israelean despre moartea cărții odată cu apariția radioului, televiziunii, computerului… ,,Eu cred că va muri profeția” urmat de gluma că sau citit toate poeziile și Domnia Sa nu mai are cu ce ieși în public. Dar până la urmă ne-a citit poezia ,,Cuvântul ne dă putere” dăriund cartea cu același nume Doamnei Tănase și alte volume de carte Filialei ,,Transilvania”.
Vasile Romanciuc, personalitate complexă, oed al neamului și sufletului omenesc. Opera Domniei sale duce pe aripi tot ce ține de sacralitate: dragoste și ură, farmec și feierie, fericire și durere… 

În final, Filiala „Transilvania” vă dorește multă sănătate, frumoase și fructuoase aniversări în continuare, prosperitate și succese pe tărâmul cuvîntului. LA MULȚI ANI MAESTRE!!!