joi, 21 februarie 2013

Prima şedinţă a Clubului de lectură „Bartolomeu Anania” la Biblioteca „Alba Iulia"


Eugenia Plămădeală; Irina Moraru,
Filiala „Alba Iulia”


Clubul de lectură iniţiat recent şi intitulat Bartolomeu Anania” are la bază fuziunea a trei proiecte, concepute individual, de către trei organizaţii interesate de promovarea lecturii în mediul tinerilor: Biblioteca Alba Iulia", Fundaţia Vasiliada” şi ONG ASCOR, care şi-au aflat continuarea, în cadrul unui parteneriat ambiţios. Având ca platformă clubul de dezbateri Vertical”, organizat de comun acord cu Fundaţia Vasiliada”, membrii noului club de lectură se vor întruni lunar, în ultima zi de joi a fiecărei luni, la ora 16.00 la bibliotecă. De ce Bartolomeu Anania”? A fost iniţiativa ONG ASCOR, membrii căruia vor ca această personalitate să le fie un bun exemplu de urmat şi să-i promoveze numele şi memoria. Mitropolit al Clujului în ultimii ani de viaţă, Bartolomeu Anania, a facut ani grei de temnita pentru convingerile sale, în perioada comunistă, dar graţie moralului său şi credinţei ortodoxe a supravieţuit şi a fost de mare folos sufletesc românilor ardeleni şi nu numai.
            La finele lunii ianuarie curent, a avut loc prima şedinţă a Clubului de lectură "Bartolomeu Anania”, în cadrul căreia tinerii au discutat despre cărţile citite şi impactul lecturii asupra persoanei, despre titluri de cărţi tematico-istorice care pot fi recomandate prietenilor pentru lecturi de duminică şi altele.
Tinerii ascorişti, la iniţiativa preşedintelui ASCOR Moldova, Eugen Dedov, vor realiza, de fapt, un schimb de cărţi lecturate individual pentru a fi discutate şi recomandate altora pentru lecturi. Cărţile pot fi, atât din colecţia personală, cât şi din cea a bibliotecii noastre. De fapt, colecţia noastră s-a completat, în ultimii doi ani, cu titluri de carte mai puţin cunoscută publicului cititor din Basarabia, cărţi cu tematică artistico-istorică şi documentară, titluri care se bucură de succes printre cititorii fideli, graţie relaţiei de parteneriat a bibliotecii cu diverse grupuri şi ONG-uri de tineri.
Tot în cadrul acestei întruniri a fost lansat volumul „Un pas către Tatăl nostru”, autor Ludmila Pădureţ-Şoitu. Discuţiile asupra acestui titlu, au atras, în special, atenţia câtorva persoane mai în vârstă, prezente în sală. Discuţii, care au îndreptat tema întîlnirii spre un alt capitol: cartea ortodoxă. Şi aici, tinerii ascorişi, au avut cu ce completa discuţiile şi ce propune pentru lecturi, implicându-se activ în dezbateri privitor lectura individuală a persoanei. Citându-l pe Rabindranath Tagore aflăm că: “Credinţa este pasărea care cântă, când zorii încă nu au apărut”. Aceasta este şi tema cărţii Ludmilei Pădureţ-Şoitu, lansată aici.
A urmat prezentarea unor titluri de carte citite şi recomandate colegilor pentru lecturi de suflet, 11 la număr, printre care şi proaspătul volum, semnat de jurnalista Elena Tamazâcaru „101 poeme” la care s-a referit preotul Viorel Cojocaru, prezent în sală, menţionând că, acest volum este o “sămînţă” bună pentru semenii noştri, iar pe autoare a caracterizat-o ca, fiind „un Ambasador al Bisericii “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” la săptămânalul „Literatura şi arta”, pentru că, graţie relaţiei de colaborare dintre bibliotecă şi Fundaţia „Vasiliada”, care activează în cadrul Centrului Cultural de pe lângă Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Buiucani, doamna Elena nu numai că a atras colegii de la „Literatura şi arta” în diverse activităţi comune cu biblioteca, dar a extins această colaborare: a atras atenţia săptămânalului şi asupra unor evenimente importante care au loc la Biserică şi în cadrul Centrulului Cultural. Părintele a dat citire unor citate din carte şi câtorva versuri, care te lasă „fără cuvinte”.
În continuare, Elena Tamazlâcaru a pus în discuţie dicţionarul „Eminescu”. Tânărul Iulian Rusanovschii a prezentat cărţile “Vârstele vieţii spirituale” de Pavel Evdochimov şi “Jurnalul lui Paul Mihail”. Ultimul reprezintă o pagină din istoria Basarbiei 1940, o perioadă extrem de grea pentru basarabeni şi nu numai. Iulian a povestit despre un muzeu, fondat de Paul Mihail, care a existat pe strada Bănulescu Bodoni din Chişinău.
Scriitorii unui neam sunt ca nişte profeţi. Tot în cadrul acestui “schimb de carte” descoperim că şi regretata poetă, Steliana Grama, care s-a stins din viaţă prea devreme, îndeamnă tinerii la lectură pentru a deveni mai buni. Despre aceasta aflăm din cartea “Cetatea de scaun a dragostei”, prezentată de tânăra prietenă a bibliotecilor „Alba Iulia” şi „Ovidius”, Nina Bejan.
Şirul cărţilor prezentate a continuat, dar deocamdată, mă opresc aici, promiţând să mai discutăm şi despre alte întruniri-dezbateri asupra cărţii, lecturii, bibliotecii în paginile buletinului BiblioCity.
Cu siguranţă, ne va bucura mult faptul, dacă aceste întruniri vor avea un impact pozitiv asupra cititorilor noştri. Dacă, în rezultatul lecturii unor titluri, din cele discutate sau lansate, prezentate în cadrul noului Club de lectură, cineva dintre noi va putea alungă tristeţea din suflet, iar cărţile vor servi ca imbold de revenire în biblioteci, vom fi şi noi împliniţi!