vineri, 15 februarie 2013

Să ne cunoaştem valorile


Valeria Beţivu,
şef-oficiu, Filiala ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt’’


De ceva timp încoace la Filiala ,,Ştefan cel Mare’’ nu trece nici o zi fără un scriitor. De acestă dată l-am avut invitat pe poetul Teo Chiriac, vice preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a venit la bibliotecă cu mult drag de cititorii. Am avut ca invitaţii elevii de la liceele „Vasile Alecsandri” şi „Elena Alistar”.
 Moderatorul evenimentului a fost Natalia Meşina, şef oficiu al bibliotecii, care a făcut o prezentare a scriitorului şi a operei sale. După care, Teo Chiriac ne-a prezentat ultimul său volum de poezie ,,Cer lângă Cer’’ apărut în colecţia „Opera OMNIA - Poezie contemporană” a Editurii „Tipo Moldova” din Iaşi. Coordonatorul ediţiei fiind poetul ieşean Valeriu Stancu, iar selecţia versurilor fiind făcută de criticul literar Eugen Lungu.
Un volum în care poetul  vorbeşte despre întâlnirea dinte omul cotidian şi omul religios, dar şi dintre întrepătrunderea văzutului cu nevăzutul.
Cititorilor veniţi la întâlnire, poetul le-a mărturisit că poezia pentru dlui este expresia lumii sale interioare şi ea este produsul unui sacrificiu.
Cei prezenţi în sala bibliotecii au remarcat că autorul scrie o poezie de care te tulbură. Directorul Bibliotecii,m scriitorul Dumitru Crudu a remarcat în poezile lui Teo Chiriac dialogul cu Dante din Divina Comedie, căci şi Teo Chiriac în poemele din Monstru Sacru este în căutarea celor dispăruţi.
Unul dintre elevi l-a întrebat pe poet care este modelul său scriitoricesc şi Teo Chiriac a raspuns: Grigore Vieru. Întâlnirea s-a terminat cu un recital poetic, iar una dintre ultimele poezii recitate de Teo Chiriac a fost şi ultima din carte ,,Făuritorul de vise’’, o poezie scrisă după moartea lui Grigore Vieru. După întâlnire, elevii au plecat acasă cu câte un volum de Teo Chiriac.