vineri, 1 martie 2013

DIALOG CU SCRIITORUL NICOLAE RUSU – TOT DESPRE CARTE VORBIND


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

Nicolae Rusu este un scriitor regăsit des în lecturile noastre, iar aria subiectelor acestui autor vine din sufletul său şi ne bucură nespus faptul că avem posibilitatea de a realiza dorinţa cititorilor de a  dialoga cu el, a menţionat în deschiderea activităţii cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul bibliotecii „Onisifor Ghbu”. Faptul că şi scriitorul a acceptat anume în ziua sa de naştere să se întâlnească cu cei cărora le adresează creaţia sa, să afle opiniile lor, mai ales a tinerilor, demonstrează cât de mult îşi doreşte Nicolae  Rusu să ajungă la sufletele cititorilor săi, şi mai ales, cât de mult contează pentru un adevărat scriitor să se afle printre lectorii săi.
Am rugat un grup de elevi din clasa 11-a de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” să mai lectureze o dată unele volume ale autorului şi să prezinte viziunea lor asupra operei acestui scriitor, în special referindu-se la nuvela „Marginea lumii”. Fiind scrisă în anii de grea încercare şi suferinţă, după atentatul mişelesc asupra sa, în perioada grea dintre intervenţiile chirurgicale, această nuvelă este deosebit de aproape sufletului său. Şi elevii au venit cu comentarii pe potriva aşteptărilor scriitorului. Cu multe emoţii în voce, Doina Burlea a menţionat că a simţit în cele expuse de autor o dramă a basarabeanului. În acelaşi timp aceste proze  ne ajută să cunoaştem valorile adevărate ale omului, reliefează pulsul vremurilor, dezvăluind slăbiciunile sociale, reflectând astfel o adevărată oră educativă pentru cititor. Doina Frunză consideră că sunt cărţi care îşi fac loc în suflet şi rămân acolo pentru totdeauna confesându-se că a înţeles următorul mesaj – oamenii, uneori, uită unde le sunt rădăcinile. Este o lecţie de patriotism această carte!  Olesea Ivancenco  a dialogat cu autorul, dorind să afle dacă personajele acestor nuvele sunt oameni reali, sau predomină mai mult ficţiunea. Cristina Ţapu a regăsit în prozele scriitorului tema basarabeanului dezrădăcinat, care îşi caută fericirea în diferite locuri şi forme, dar a intuit mesajul pe care ni-l transmite autorul – nu contează cine este omul, dar ce face el!
După cum au afirmat marii scriitori ai lumii, Cuvântul are ceva sacru, a accentuat Nicolae Rusu în dialogul său cu cititorii. Şi a ţinut întotdeauna  la Cuvânt, a fost pentru el ceva mereu sfânt, oriunde s-ar fi aflat. Orice personaj, orice acţiune a acestora are un subtext, un mesaj ascuns. Călătoria personajelor din nuvela „Marginea lumii” a descris-o ca un pretext pentru a povesti soarta. Calea Victoriei, din povestirea cu acelaşi titlu, este de fapt Calea Regăsirii de Sine. Subiectele prozelor par simple, dar ele sunt universale – căutarea adevărului vieţii, prezentarea adevărului istoric. Esenţa vieţii caută autorul şi eroii săi. Călătoria celor şapte eroi ai nuvelei „Marginea lumii” este o călătorie spre ei înşişi. A început să scrie cartea citind şi recitind de sute de ori Vechiul Testament şi nu întâmplător numărul personajelor este simbolic – şapte! Disperarea este marginea lumii...
 Nu trebuie să ne lăsăm pradă acestui sentiment şi prin Credinţă să ieşim la Lumină – a fost adresarea invitatului omagiat către cei prezenţi în sala bibliotecii. Omul se autocunoaşte treptat, trecând prin multe suferinţe. Dacă poate rămâne un om cu sufletul bun şi curat şi nu se oferă pradă tendinţelor de răzbunare, chiar şi pentru cei care i-au făcut mult rău, atunci în sufletul unor asemenea oameni coboară Bunul Dumnezeu.  Pe final scriitorul a ţinut să mulţumească cititorilor pentru dorinţa de a înţelege şi estima opera sa.
Desigur au venit cu alese cuvinte de apreciere şi felicitare şi alţi scriitori care au dorit să fie  alături de Nicolae Rusu în această zi. Poetul şi dramaturgul Andrei Burac consideră că este greu să te afirmi în literatură, dar scriitorul Nicolae Rusu a reuşit. Omul gândeşte liber – acesta este laitmotivul creaţiei lui Nicolae Rusu. Admirabil este faptul că tinerii de azi citesc şi  gândesc la cele citite, reiterând cunoscuta afirmaţie că Lumea s-a salvat prin înţelepciune, iar înţelepciunea a aflat-o din cărţi. Vlad Zbârciog a accentuat faptul că elevii au surprins multe momente esenţiale din opera lui Nicolae Rusu. Un scriitor nu poate scrie decât despre lucruri pe care le cunoaşte în profunzime, şi acest fapt îl vedem în scrierile acestui autor, care şi-a trăit destinul din plin ca un om de virtute. Chiar de la primele scrieri ale sale se vedea că este Omul care vine din viaţă, scriind într-o impecabilă limbă română. Toate personajele lui sunt descrise din suflet şi este convins că fiecare carte nouă a acestui autor merită să fie citită.
Rămânem, deci, în aşteptarea unor noi creaţii, a noi întâlniri de suflet a scriitorului  cu cititorii săi. La mulţi ani, domnule Nicolae Rusu!